• ΑΓΟΡΕΣ

    Ουίλσον (Morgan Stanley): Γιατί περιμένουμε απότομη προσγείωση από την bull market

    Μάικ Ουίλσον, αναλυτής της Morgan Stanley

    Μάικ Ουίλσον, αναλυτής της Morgan Stanley


    «Δεν συμμεριζόμαστε τον ενθουσιασμό των επενδυτών» επιμένει μία από τις μεγαλύτερες αρκούδες της  Wall Street, ο αναλυτής της Morgan Stanley, Μάικ Ουίλσον.

    Οι αναλυτές είναι διχασμένοι για τα περιθώρια κέρδους, ύστερα από την εντυπωσιακή απόδοση των αμερικανικών δεικτών στο α’ εξάμηνο του 2023, με την πλευρά των απαισιόδοξων να πληθαίνει τον τελευταίο καιρό.

    Τα στοιχεία που δείχνουν απότομη πτώση

    Ο Μάικ Ουίλσον θεωρεί ότι το δεύτερο εξάμηνο ίσως επιφυλάσσει μια απότομη προσγείωση για τους επενδυτές, καθώς η εξασθένηση της δημοσιονομική στήριξης, η μείωση της ρευστότητας και η πτώση του πληθωρισμού (και κατά συνέπεια των εσόδων για τις εταιρείες) θα λειτουργήσουν επιβαρυντικά για τους αμερικανικούς δείκτες που βρίσκονται σε ανάκαμψη.

    Σε σημείωμά τους προς τους πελάτες της τράπεζας, αποδίδει το ράλι μεταξύ άλλων και στην διάσωση των τραπεζικών καταθέσεων κατά την αναταραχή του περασμένου Μαρτίου, που είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσουν τέσσερις τράπεζες στις ΗΠΑ.

    «Δεδομένης της θεμελιώδους εκτίμησής μας για την πορεία της ανάπτυξης, δυσκολευόμαστε να συμμεριστούμε τον τρέχοντα ενθουσιασμό», ανέφερε. «Εάν κατά το δεύτερο εξάμηνο η ανάπτυξη δείξει σημάδια επιτάχυνσης, τότε το αφήγημα της bull market θα επιβεβαιωθεί. Αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, οι επενδυτές μπορεί να βρεθούν μπροστά σε μία απότομη προσγείωση, καθώς εμείς βλέπουμε να παίρνουν ένα μεγάλο ρίσκο».

    Το ράλι που τροφοδότησε η έλευση του ChatGPT τον περασμένο Νοέμβριο, οδήγησε τις μετοχές τεχνολογίας να ανακάμψουν από τις βαρύτατες απώλειες του 2022 και τον Νasdaq να έχει κέρδη άνω του 30%. Η ανάκαμψη βέβαια έχει περιοριστεί σε μικρό αριθμό εταιρειών που έχουν δει την κεφαλαιοποίησή τους να εκτοξεύεται και οι οποίες έχουν ανεβάσει το γενικό μέσο όρο απόδοσης.

    Το ερώτημα είναι αν η δυναμική αυτή θα μπορέσει να διατηρηθεί, ή αν θα διακινδυνεύσει τα κέρδη που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ανάκαμψης.

    Γιατί επιμένει παρά την άστοχη πρόβλεψη

    Ο Ουίλσον, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί για τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις του για τους αμερικανικούς δείκτες, παραδέχθηκε πρόσφατα ότι η ομάδα του εκτίμησε λανθασμένα την απόδοση των αμερικανικών δεικτών και εξετάζει αν το μοντέλο κερδών τους είναι παραπλανητικό.

    Ωστόσο, αποφάσισε να επιμείνει στις προβλέψεις του κρίνοντας ότι η επιβράδυνση του πληθωρισμού θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην αύξηση των εσόδων των εταιρειών, κάτι που θα αποτυπωθεί και στα εταιρικά αποτελέσματα.

    Προς επίρρωσιν των λεγομένων του, ο Ουίλσον αναφέρθηκε και στην τιμές παραγωγού την προηγούμενη εβδομάδα, με τους δείκτες να είναι χαμηλότεροι των αναμενόμενων, γεγονός, που όπως σημειώνει, προμηνύει απότομη πτώση της αύξησης των εσόδων τους επόμενους τέσσερις μήνες.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΝΕΡΓ κρατούν την αγορά πάνω από τις 1.260 μονάδες

    Goldman Sachs: Ουδέτερη στάση στις μετοχές παρά την αύξηση των στόχων στους δείκτες Ευρώπης και ΗΠΑ

    Wood & Company για Lamda Development: To στοίχημα για τη μεταμόρφωση της Αθήνας

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ