• ΑΓΟΡΕΣ

    Optima: Σύσταση Buy για όλες τις τράπεζες, οι νέες τιμές στόχοι

    • NewsRoom
    τραπεζικές μετοχές

    Φ. Καραβίας – Χρ. Μεγάλου – Π. Μυλωνάς – Β. Ψάλτης


    Ελκυστική αγορά θεωρεί η Optima Bank τις μετοχές των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών, αναμένοντας μάλιστα περαιτέρω re-rating μόλις η αγορά συνειδητοποιήσει ότι τα επιχειρηματικά τους σχέδια είναι εφικτά.

    Κατά την Optima, το discount των ελληνικών τραπεζών (μεταξύ 30% με 50%)  σε σχέση με το αντίστοιχο των τραπεζών της περιφέρειας της ΕΕ είναι αδικαιολόγητο, καθώς  έχουν επιτύχει ταχύτερη αύξηση των κερδών ανά μετοχή και αναμένεται να αυξήσουν τα RoTEs κοντά στο 10% περίπου μέχρι το 2024,με καθαρά κέρδη άνω των 500 εκατ. ευρώ έως εκείνη τη χρονιά.  Οι σχετικοί δείκτες P/E για το 2023 κυμαίνονται από 5,7x έως 7,1x.

    Η Optima δίνει σύσταση buy για όλες τις ελληνικές τράπεζες. Προτιμά πάντως την Εθνική από την Eurobank και την Alpha από την Πειραιώς.

    Για την Εθνική, η τιμή στόχος είναι τα 5,42 ευρώ με περιθώρια ανόδου 46%, για την Alpha Βank το 1,77 ευρώ με περιθώρια ανόδου 24%, για την Eurobank το 1,38 ευρώ με περιθώρια ανόδου 22% και για την Πειραιώς τα 2,01 ευρώ με περιθώρια ανόδου 19%.

    H Optima αναμένει ότι τα μερίσματα θα επανέλθουν από φέτος (πληρωτέα το 2023), με την  Eurobank και την Εθνική να αναμένεται να διανείμουν περίπου 100 εκατ. ευρώ η καθεμία σε μερίσματα, από τα κέρδη του 2022.

    Στην έκθεσή της επισημαίνει πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν αντιμετωπίσει τα ζητήματα του ισολογισμού τους, ενώ αναμένουν να σημειώσουν μονοψήφιο δείκτη NPEs μέχρι τα μέσα του 2022.  Παράλληλα, οι κεφαλαιακοί δείκτες έχουν βελτιωθεί από τις αυξήσεις κεφαλαίου του 2021 και άλλες ενέργειες. μέσα στο 2022 αναμένεται αύξηση των ενσώματων λογιστικών αξιών και των δεικτών κεφαλαίου, την ώρα που η η ρευστότητα παραμένει άφθονη και αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω από τις επερχόμενες εκδόσεις ομολόγων εντός των στόχων MREL.

    Σύμφωνα με την Optima, μια αύξηση των βασικών επιτοκίων από την ΕΚΤ θα είναι  επωφελής για τον κλάδο.



    ΣΧΟΛΙΑ