array(0) {
}
        
    
Menu
-2.63%
Τζίρος: 294.99 εκατ.

Ιράν: Αναλάβαμε πρωτοβουλίες για να δείξουμε καλή θέληση στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Λουκάς Παπαϊωάννου, Οικονομολόγος
Comments

Η ανακοίνωση των χθεσινών μέτρων τόνωσης της Ελληνικής οικονομίας, δεν φάνηκε (εκ πρώτης όψεως) να ενθουσίασαν την Ελληνική χρηματαγορά.  Κυρίως όμως δεν ενθουσίασαν όσους δραστηριοποιούνται στον Ιδιωτικό τομέα ως επιχειρηματίες, εργαζόμενους και Ιδιοκτήτες, που βλέπουν για άλλη μία φορά να καλούνται να βοηθήσουν – πληρώσουν τις παρενέργειες της πανδημίας, ενώ ο Δημόσιος τομέας συνεχίζει να παραμένει αλώβητος.

Το πόσο θα βοηθήσουν τα ανακοινωθέντα μέτρα & οι πακτωλοί εκατομμυρίων που ακούμε, αλλά προς το παρόν δεν βλέπουμε, θα φανεί του επόμενους μήνες και κυρίως μετά τον Σεπτέμβριο. Σημαντικό ρόλο θα παίξει το πόσο γρήγορα θα επανέλθει ο τουριστικός τομέας, με τι απώλειες για το 2020. Κυρίως όμως θα εξαρτηθεί από το πώς, πόσο και με τη ταχύτητα θα διοχετεύσει ο τραπεζικός κλάδος την απαιτούμενη ρευστότητα στις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτου μεγέθους & κλάδου..

Έτσι τίποτα δεν άλλαξε την επιφυλακτική τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών του Ελληνικού χρηματιστηρίου. Ψευδό-αντιδράσεις χαμηλού κόστους και όγκου δεν πείθουν ακόμα ότι αλλάζει η μεσοπρόθεσμη εικόνα.

Μακροοικονομικά, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε Εθνικό επίπεδο,  τα πράγματα δείχνουν ότι θα γίνουν χειρότερα, πριν αρχίζουν να καλυτερεύουν. Τα ίδια ισχύουν και για την Αμερικάνικη οικονομία, που καταγράφει πρωτόγνωρα αρνητικά μακροοικονομικά δεδομένα δεκαετιών, με προεξάρχουσα την ανεργία, παρά το γεγονός ότι ο τεχνολογικός κλάδος πλησιάζει τα ιστορικά υψηλά του.

 Οι Ελληνικές τράπεζες, συνεχίζουν να διαπραγματεύονται κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και αν ο ΔΤΡ απολέσει την στήριξη των 265 μονάδων, θα αυξηθούν οι πιθανότητες για συνέχιση της πτωτικής κίνησης. Η  σχέση ανοδικών – καθοδικών τίτλων & οι χαμηλοί όγκοι δεν βελτιώνουν την αισιοδοξία.

Η οριζόντια ζώνη ασφαλείας ΤΩΝ 585-615 μονάδων του Γενικού Δείκτη ,όσο δεν διασπάται πειστικά μας κρατά σε αναμονή.  Τα ενδιάμεσα σημεία στήριξης οριοθετούνται στις 605 & 590 μονάδες.  Αντίστοιχα οι κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στις 614 & 630 μονάδες. Όμως μόνο κίνηση άνω των 645 μονάδων μπορεί να αλλάξει μεσοπρόθεσμα την αρνητική τεχνική εικόνα.

Στον FTSE25 η έγκυρη διάσπαση των 1476 μονάδων ανοίγει τις ορέξεις για στόχο πέριξ των 1530 μονάδων. Στηρίξεις εντοπίζονται στις 1445, 1430, 1413 & 1390 μονάδων. Οι κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στα επίπεδα των 1476, 1495 & 1530 μονάδων. Μόνο κίνηση άνω των 1555-1560  μονάδων αντιστρέφει το αρνητικό momentum και οποιαδήποτε αντίδραση μέχρι εκεί, θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως ευκαιρία δημιουργίας ρευστότητας, μεσοπρόθεσμα.

Συμπερασματικά, η διαδικασία επανεκκίνησης της Ελληνικής οικονομίας, αλλά και τα ανακοινωθέντα μέτρα δεν είναι αρκετά ώστε να αλλάζουμε την μεσοπρόθεσμη αρνητική εκτίμηση μας. Τα προβλήματα αλλά και οι ασάφειες από την τήρηση υγειονομικών πρωτοκόλλων παραμένουν. Σημαντικό νέο κρίσιμο στοιχείο, κυρίως για το ξενοδοχειακό κλάδο αποτελούν οι αστικές ευθύνες  που εγείρονται καθώς και τα αυξημένα λειτουργικά κόστη.

Συνεχίζουμε να διατηρούμε επιφυλακτική στάση για το άμεσο μέλλον και οπωσδήποτε μέχρι το τέλος του μήνα, όποτε και ολοκληρώνονται οι εκροές των μετοχών που εξήλθαν από τους δείκτες MSCI.

Ελπίζουμε η λαϊκή παροιμία «φάτε μάτια ψάρια & κοιλιά περίδρομο» να μην βρει εφαρμογή τους επόμενους μήνες στον Ιδιωτικό τομέα. Γιατί στο Δημόσιο και μετεωρίτης να πέσει στην χώρα, τίποτα δεν θα ταράξει τα κεκτημένα του.

ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor Mc Banking & Finance

Comments
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημόσιο – ΟΤΑ: Οι νέοι μισθοί από 1/4 από την εκκαθάριση μισθοδοσίας – Πώς εφαρμόζεται η αύξηση (παραδείγματα)
Η «ακτινογραφία» των ληξιπρόθεσμων οφειλών – Ρυθμίζουν οι όσοι χρωστούν λίγα και αδιαφορούν οι μεγαλοοφειλέτες
Τέμπη: Η πρώτη δικαστική απόφαση που επιρρίπτει ευθύνες στο Ελληνικό Δημόσιο – Επιδικάστηκαν 400.000 ευρώ σε 4 συγγενείς θυμάτων

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας «πανικόβλητος» αγώνας για βαρέλια κυριεύει την παγκόσμια αγορά πετρελαίου
AXIA-Alpha Finance και Citi για Jumbo: Ισχυρό Q1, αλλά το «reality check» έρχεται μετά το Πάσχα
Κώστας Τσιάρας στο mononews για την εμπλοκή του με τον ΟΠΕΚΕΠΕ: «Θα το έκανα ξανά, όσες φορές κι αν χρειαζόταν»
Πετρέλαιο: Η έλλειψη αργού εκτοξεύει τα premiums και πιέζει τα διυλιστήρια
Οι αγορές ενέργειας της Ευρώπης υπερδιπλασιάζουν τις ώρες διαπραγμάτευσης εν μέσω αυξημένης μεταβλητότητας
Το «στοίχημα» κατά του private credit της Wall Street – Ο νέος CDS δείκτης από S&P, JPMorgan και Morgan Stanley
Η οικονομία διαψεύδει την κυβέρνηση — και η ΤτΕ το λέει καθαρά
Η αγορά LNG σε φάση προσαρμογής – Εύθραυστη εκεχειρία και ενεργειακές πιέσεις
Wall Street: Τέλος στο ανοδικό σερί για S&P 500, αλλά ολοκλήρωσε την καλύτερη εβδομάδα του 2026 – Εκτός διόρθωσης ο Nasdaq
Πετρέλαιο: Νέα υποχώρηση αναμένοντας τις συζητήσεις στο Ισλαμανπάντ