• ΑΓΟΡΕΣ

    Όλα τα βλέμματα στη Fed: Τι περιμένουν οι αγορές από την αυριανή συνάντηση

    Τζερόμ Πάουελ

    Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής Fed


    Η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα, η οποία είναι αντιμέτωπη με νέα αιτήματα από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να μειώσει τα επιτόκια, αναμένεται να διατηρήσει το κόστος δανεισμού αμετάβλητο στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής στις 18-19 Ιουνίου , θέτοντας ωστόσο τις βάσεις για μία μείωση επιτοκίων αργότερα εντός του έτους.

    ‘Οπως αναφέρει το Reuters, oι νέες οικονομικές προβλέψεις που θα συνοδεύσουν την ανακοίνωση πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ θα δώσουν την πιο άμεση επίγωνση για τον βαθμό στον οποίο έχουν επηρεαστεί οι αξιωματούχοι της τράπεζας από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ και Κίνας, την επιμονή του Donald Trump για μείωση των επιτοκίων και τα πρόσφατα ασθενέσθερα οικονομικά στοιχεία.

    Οι αναλυτές αναμένουν έναν αυξανόμενο αριθμό αξιωματούχων οι οποίοι θα είναι ανοιχτοί στη μέιωση των επιτοκίων κατά τους επόμενους μήνες, χωρίς ωστόσο η μείωση να είναι τόσο «επιθετική» όσο αναμένουν οι επενδυτές ή επιθυμεί ο Ντόναλντ Τραμπ.

    Παράλληλα, η Federal Reserve αναμένεται σε μεγάλο βαθυμό να αναιρέσει τη δέσμευσή της για μία «υπομονετική» στάση απέναντι στα επιτόκια, ανοίγοντας την πόρτα σε μία πιθανή μείωση κατά τη διάρκεια των ερχόμενων συνεδριάσεων.

    Οι κίνδυνοι μπορεί να αυξάνονται αλλά «δε νομίζω ότι θέλουν να βάλουν τους εαυτούς τους σε μία γωνία», ανέφερε στο Reuters ο επικεφαλής οικονομολόγος της Northern Trust, Carl Tannenbaum, προσθέτοντας ότι «οι αγορές ετοιμάζονται για μία μείωση των Ιούλιο και εάν δεν την λάβουν, θα υπάρξει σύσφιγξη των οικονομικών συνθηκών».
    Σημειώνεται ότι τα τρέχοντα επίπεδα των επιτοκίων βρίσκοντας εντός του εύρους του 2,25% με 2,5%.

    Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Fed αναμένεται να δημοσιεύσει την ανακοίνωσή της μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης την ερχόμενη Τετάρτη (19/6), ενώ λίγο αργότερα ο πρόεδρος της τράπεζας Τζερόμ Πάουελ θα πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου.

    Οι τελευταίες προβλέψεις της Fed, οι οποίες δημοσιεύθηκαν τον Μάρτιο, έδειξαν ότι οι περισσότεροι αξιωματούχοι δεν εκτιμούν ότι υπάρχει ανάγκη για αλλαγή στα επιτόκια το 2019, ωστόσο οι οικονομικές προοπτικές από τότε έχουν γίνει πιο θολές.

    Τα πρόσφατα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ ήταν ισχυρά, αλλά ενώ η ανεργία παρέμεινε κοντά στα χαμηλά 50 ετών, οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ για τον Μάιο του 2019 ήταν μόλις 75.000, ενώ ο πληθωρισμός παραμένει κάτω από τον στόχο του 2%.

    Η Wall Street ωστόσο ετοιμάζεται για ένα sell-off, εάν η Fed δεν υιοθετήσει μια ακόμα πιο ήπια πολιτική.

    Δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι επενδυτές είναι πρόθυμοι να χειροκροτήσουν μια μείωση των επιτοκίων. Σύμφωνα με τον Sam Stovall, επενδυτικό στέλεχος της CFRA Research στη Νέα Υόρκη, από τις τελευταίες 16 μειώσεις των επιτοκίων που ξεκίνησαν το 1946, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά μέσο όρο κατά 10,3% κατά τους έξι μήνες μετά την πρώτη μείωση και 14,1% τους 12 μήνες μετά.

    Ωστόσο, οι περικοπές δεν προηγήθηκαν πάντοτε της ανόδου της αγοράς, με πτώσεις στην αγορά να καταγράφονται πέντε φορές τους έξι μήνες που ακολούθησαν έναν νέο κύκλο μείωσης των επιτοκίων, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων το 2007 και το 2001.



    ΣΧΟΛΙΑ