• ΑΓΟΡΕΣ

    Oι short θέσεις αυξάνονται παρά το ράλι της Wall Street- Η ανάκαμψη των meme μετοχών

    • NewsRoom
    Χρηματιστές στη Wall Street


    To σταθερό ράλι των μετοχών, δεν απογοήτευσε τους short sellers που αύξησαν από τον Ιούνιο έως και τα μέσα Αυγούστου τις θέσεις τους κατά 125,7 δις.

    Οι αναλυτές της Wall Street, όμως διχάζονται για ποιο είναι τελικά το μήνυμα που θέλουν να στείλουν οι short-sellers στους επενδυτές.

    Πιστεύουν στην εντυπωσιακή ανάκαμψη στη Wall Street ή θεωρούν ότι πρόκειται για ένα ράλι εν μέσω bear market;

    Από τα μέσα Ιουνίου έως και τις 12 Αυγούστου, οι θέσεις short αυξήθηκαν κατά 14%, δηλαδή 125,7 δις δολάρια, σύμφωνα με την εταιρεία τεχνολογίας και ανάλυσης δεδομένων S3 Partners.

    Η βασική πρακτική είναι ότι οι traders δανείζονται μετοχές και τις πωλούν, ελπίζοντας ότι θα τις αγοράσουν φθηνότερα και θα «καρπωθούν» το κέρδος.

    Το μήνυμα των short-sellers

    Σύμφωνα με τον Ihor Dusaniwsky, τον υπεύθυνο των αναλύσεων της S3, υπάρχουν δύο αναγνώσεις για την αύξηση των short θέσεων.

    «Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι τα funds θεωρούν την πρόσφατη ανάκαμψη ένα «ράλι εν μέσω bear market» και αναμένουν ότι η υποχώρηση των μετοχών θα έρθει σύντομα», αναφέρει, όμως παρουσιάζει και μία άλλη οπτική των στοιχείων.

    «Μπορεί βέβαια να υποδηλώνει ότι τα funds χτίζουν παράλληλα και τις long θέσεις τους. Προσπαθούν να αντισταθμίσουν τις θέσεις short που έχουν χτίσει κατά το προηγούμενο διάστημα», αναφέρει.

    Σημειώνεται ότι κατά το πρώτο «τραυματικό» εξάμηνο του 2022, οι short-sellers αναδείχθηκαν στους μεγάλους νικητές της Wall Street, με τεράστια κέρδη.

    H αναβίωση των meme stocks

    Με την τρομακτική ανάκαμψη σε μετοχές meme, πολλοί επενδυτές είδαν μια ευκαιρία στο να σορτάρουν μετοχές, των οποίων το ράλι θα ανακοπεί βίαια, όπως είχε γίνει και στο παρελθόν.

    Οι επαγγελματίες short-sellers όμως δεν έχουν την ίδια άποψη.

    Η περίπτωση της AMTD Digital, μίας μετοχής με ένα ξέφρενο ράλι 21.400%, είναι χαρακτηριστική. Αν και έχασε το 90% της υψηλότερης τιμής της, η μετοχή μιας άσημης χρηματοπιστωτικής εταιρείας στο Χονγκ Κονγκ, διαπραγματεύεται στη Wall Street 400 φορές πάνω από την αξία της, όπως αναφέρει το Bloomberg.

    Παράλληλα, η μικρή διασπορά των μετοχών της όσο και ο χαμηλός τζίρος κάνει πολύ ακριβό τον δανεισμό των μετοχών και σχεδόν απαγορευτικό για τους επίδοξους short-sellers.

    Την ίδια ώρα, κι άλλες μετοχές meme όπως αυτές του GameStop και της Bed Bath & Beyond, υπενθυμίζουν στους επενδυτές ότι τα παράλογα κέρδη που προέκυψαν από την εκτόξευση της αξίας των μετοχών τους, είναι δύσκολο να υπολογιστεί πόσο θα διαρκέσουν.

    Η μετοχή της Bed Bath & Beyond έχει καταγράψει άνοδο 311% μέσα στον Αύγουστο, ένα από τα πιο ξέφρενα ράλι εν μέσω της εντυπωσιακής ανάκαμψης στη Wall Street.

    Short squeeze

    Σε αυτή την περίπτωση, όπως αναφέρει η Wall Street Journal ένας «πόλεμος» μεταξύ «παραδοσιακών επενδυτών» και επενδυτών που δραστηριοποιούνται στο WallStreetBets forum της πλατφόρμας Reddit υπάρχει πίσω από την εντυπωσιακή πορεία της μετοχής.

    Στο δημοφιλές forum υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα από επενδυτές που προσπαθούν μέσω της εξωφρενικής ανάκαμψης της meme μετοχής να «τιμωρήσουν» τους επενδυτές που έχουν στοιχηματίσει εναντίον της.

    Οι ανοιχτές θέσεις short για τη μετοχή έχουν φτάσει το 55% της διασποράς της, με τους επενδυτές του Reddit να προσπαθούν να οδηγήσουν ακόμα υψηλότερα τη μετοχή για να προκαλέσουν το λεγόμενο short squeeze, δηλαδή να αναγκάσουν όσους τη σορτάρουν, να την αγοράσουν για να περιορίσουν τις ζημιές τους.

    Διαβάστε επίσης:

    Κάνει πίσω ο Ρέι Ντάλιο; Μείωσε το σορτάρισμα στις ευρωαγορές σε 1 δις



    ΣΧΟΛΙΑ