• ΑΓΟΡΕΣ

    Ο ΣΜΕΧΑ υπάρχει;

    Σπύρος Κυρίτσης, πρόεδρος ΣΜΕΧΑ


    Τελικά υπάρχει ΣΜΕΧΑ; Σύνδεσμος Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ή αν θέλετε το «συνδικαλιστικό» όργανο των χρηματιστών.

    Σε 24 μετρώνται, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, οι ελληνικές ΕΠΕΥ (Εταιρείες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών) και σε 27 στην επίσημη ιστοσελίδα του ΣΜΕΧΑ. Κατά καιρούς διαβάζουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ήρε την άδεια λειτουργίας της μίας ή της άλλης χρηματιστηριακής εταιρείας. Καμία σχέση όμως, με τον αριθμό των 70 και, χρηματιστηριακών πριν από δέκα χρόνια.

    Το ερώτημα που τίθεται είναι αν οι χρηματιστηριακές έχουν την ίδια φωνή που είχαν κατά το παρελθόν. Ή τέλος πάντων, αν έχουν φωνή. Πριν από δέκα χρόνια, ίσως και περισσότερο εκείνο που ξεχώριζε τον ΣΜΕΧΑ από τα υπόλοιπα «σωματεία» ήταν ότι στους κόλπους του συμμετείχαν οι τράπεζες. Σπάνια από διοικητικό πόστο, σίγουρα όμως, η δυναμική του «έχω πίσω μου και μια τράπεζα» στις επαφές με τους υπουργούς ή την Τράπεζα της Ελλάδος, μέτραγε διαφορετικά.

    Το καλό νέο για τον ΣΜΕΧΑ είναι ότι αποτελείται από νέα δυναμικά και ενεργά μέλη της αγοράς. Ο Σπύρος Κυρίτσης, που παραμένει πρόεδρος, ποιος ξέρει ότι μαζί με τον Χρυσοχοϊδη, ενήργησαν σθεναρά το τραγικό καλοκαίρι του 2015 να ανοίξει η αγορά που παρέμεινε κλειστή για έναν μήνα. Αν ανατρέξουμε στην εποχή εκείνη, στο μικρό γραφειάκι πίσω από το Τιτάνια στην Ομόνοια, κόντευε όλη η αγορά και κυρίως οι μικρές χρηματιστηριακές να μείνουν χωρίς πελάτες, δουλειά, αντικείμενο, εργαζόμενους. Ήταν ότι δεν είχε προνοήσει η τότε κυβέρνηση και κυρίως  αυτός ο απίθανος υπουργός Οικονομικών Βαρουφάκης, που σήμερα το παίζει αρχηγός κόμματος και βεβαίως ο προϊστάμενός του, νυν αρχηγός της αντιπολίτευσης, τι σήμαινε για την οικονομία να της στερείς κάθε μέρα το λιγότερο  50 εκατ. ευρώ. Χρηματιστηριακά τότε, είχαμε γυρίσει πίσω από την εποχή του τροχού…

    Στη συνέχεια έγινε κάποια προσέγγιση των κυπριακών μελών του Χρηματιστηρίου, που πότε ήταν ζεστά να εγγραφούν στον ΣΜΕΧΑ, πότε όχι. Οι κρούσεις που έγιναν δε, στους μεγάλους παίκτες, τις ξένες τράπεζες που κάνουν πράξεις στο Χ.Α., δεν στέφθηκαν από επιτυχία. Ενώ η όποια κουβέντα ξεκίνησε ή πάει να ξεκινήσει με τις τράπεζες μένει στην μέση.

    Όπως και νά ‘χει, πληροφορούμαστε ότι ο αποδυναμωμένος ΣΜΕΧΑ, την δουλειά του, την κάνει. Και τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Ζαββό βλέπει, ειδικά τώρα που έρχεται το νομοσχέδιο για την εταιρική διακυβέρνηση, και την πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κυρία Βασιλική Λαζαράκου και τον πρόεδρος της ΤτΕ κ. Ι. Στουρνάρα.

    Μέχρι πότε όμως, μόνοι τους;



    ΣΧΟΛΙΑ