• ΑΓΟΡΕΣ

    Νικέλιο: Χαοτική εικόνα και νέα προβλήματα στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου

    • Bloomberg
    Το LME σταματά τις συναλλαγές

    Το LME σταματά τις συναλλαγές νικελίου


    Στο παγκόσμιο προσκήνιο παραμένει η αγορά νικελίου του Χρηματιστηρίου Μετάλλων του Λονδίνου (LME), καθώς μετά το πρωτοφανές short squeeze της περασμένης εβδομάδας, “παράλυσε” λόγω προβλημάτων την Πέμπτη, για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση.

    Όπως αναφέρει το Bloomberg, στο ξεκίνημα της δεύτερης συνεδρίασης, μετά από μια εβδομάδα αναστολής των συναλλαγών του μετάλλου, εμφανίστηκαν και πάλι προβλήματα στο ηλεκτρονικό σύστημα του LME.

    Οι επενδυτές διαπίστωσαν πως δεν μπορούσαν να πουλήσουν κάτω από το 8%, το  νέο όριο που τέθηκε στη διαπραγμάτευσή νικελίου από το LME μετά από το κλείσιμο της Τετάρτης, που διακόπηκαν οι συναλλαγές.

    Στη συνέχεια, τρεις συναλλαγές φάνηκαν να πραγματοποιούνται σε αυτή την τιμή — αλλά τέσσερα λεπτά πριν από το άνοιγμα της αγοράς. Το LME τις ακύρωσε και όταν τελικά άνοιξε η αγορά, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μειώθηκαν κάτω από το όριο του 8% στα 41.945 δολάρια ανά τόνο. Μόλις δύο συναλλαγές είχαν πραγματοποιηθεί μέχρι τις 11:00 αποτυπώνοντας την έλλειψη ενδιαφέροντος.

    Η χαοτική έναρξη της συνεδρίασης δημιουργεί αμηχανία στο LME καθώς προσπαθεί να αποκαταστήσει την τάξη στην αγορά που καθορίζει τις παγκόσμιες τιμές ενός από τα πιο σημαντικά μέταλλα στον κόσμο.

    Η κρίση στο νικέλιο έχει πυροδοτήσει έντονες επικρίσεις για το χειρισμό της κατάστασης από το χρηματιστήριο, τόσο από βετεράνους των αγορών μετάλλων καθώς και από τους υπόλοιπους επενδυτές, και αρκετοί έχουν δηλώσει ότι θα σταματήσουν να κάνουν συναλλαγές στην αγορά.

    «Η αξιοπιστία έχει αρχίσει πολύ γρήγορα να γλιστρά από τα χέρια τους. Εξανεμίζεται ταχύτατα», είπε τηλεφωνικά από το Λονδίνο ο Keith Wildie, επικεφαλής συναλλαγών στη Romco Metals.

    Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, οι traders αντιμετώπισαν μια άνευ προηγουμένου άνοδο των τιμών που δημιούργησε τεράστιες κλήσεις περιθωρίου, μια εβδομαδιαία αναστολή διαπραγμάτευσης, δισεκατομμύρια δολάρια ακυρωμένων συναλλαγών και τώρα επαναλαμβανόμενες δυσλειτουργίες στις προσπάθειες του LME να ανοίξει ξανά την αγορά.

    Την Τετάρτη, το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου διέκοψε τη διαπραγμάτευση του νικελίου λίγα λεπτά μετά την έναρξή της, επικαλούμενο τεχνικό πρόβλημα με το νέο ημερήσιο όριο, καθώς οι τιμές σημείωσαν βουτιά 5% μόλις ξεκίνησαν οι συναλλαγές μετά από μια εβδομάδα αναστολής.

    Διαβάστε ακόμη:

    Τι συμβαίνει με το νικέλιο; Νέα αναστολή διαπραγμάτευσης μετά από βουτιά 5%



    ΣΧΟΛΙΑ