• ΑΓΟΡΕΣ

    Στο τρενάκι του τρόμου το ΧΑ λόγω των καθυστερήσεων του ομολόγου


    Κάτω από τις 850 μονάδες έκλεισε τελικά σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ), καταγράφοντας σημαντικές απώλειες. Η πτωτική αυτή στάση του, έφερε στο φως τους προβληματισμούς των επενδυτών ένεκα της αναβολής της έκδοσης του πρώτου ελληνικού ομολόγου μετά από τρία χρόνια.

    Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,17% στις 848 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 846 και 857. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 80 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,12%, στις 2.201,83 μονάδες, ενώ στο -1,30% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.178,02 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,53% στις 1.106,29 μονάδες.

    Σύμφωνα με την ψηφιακή πλατφόρμα του mononews.gr που καταγράφει καθημερινά την αυξομείωση της περιουσίας των επιχειρηματιών που έχουν μετοχές εισηγμένες στο Ελληνικό ΧΑ, μεγάλος κερδισμένος της ημέρας ήταν , ο Στέλιος Κανάκης, επικεφαλής της «Στέλιος Κανάκης ΑΒΕΕ», ο οποίος είδε το χαρτοφυλάκιο των μετοχών του να κερδίζει 757 χιλ. ευρώ, ενώ αντιθέτως ο μεγάλος ηττημένος της ημέρας, ήταν ο John Paulson, πρόεδρος της Paulson&Co, ο οποίος είδε το χαρτοφυλάκιο των μετοχών του να χάνει 13,2 εκατ. ευρώ.

    Παρά την αμυντική στάση της αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση, που αποτέλεσε θετικό οιωνό για την διατήρηση στα επίπεδα των 850 μονάδων, τελικά οι πωλητές επιβλήθηκαν. Κυριάρχησαν οι ρευστοποιήσεις στον τραπεζικό κλάδο, αλλά και σε αρκετά blue chips, δίνοντας το έναυσμα για μια διορθωτική πορεία σε ολόκληρη την αγορά.

    Αξίζει να σημειωθεί βεβαίως πως καταλυτικό ρόλο στην σημερινή διόρθωση «έπαιξαν» οι αναβολές της έκδοσης, η οποία αναμενόταν αυτήν την εβδομάδα.

    Απώτερος στόχος της κυβέρνησης είναι να σιγουρέψει ότι μια ενδεχόμενη έξοδος θα πραγματοποιηθεί με καλύτερους όρους από αυτούς της κυβέρνησης Σαμαρά το 2014. Παράλληλα, το ζητούμενο από την πλευρά της κυβέρνησης είναι το “αίτημα” των αγορών να ξεκαθαρίσει το τοπίο με την έκθεση του ΔΝΤ.

    Είναι πολύ πιθανό φυσικά, το νέο ομόλογο να ανταλλαγεί με εκείνο που εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2014 και λήγει το 2019. Δηλαδή να γίνει μία έκδοση πενταετούς ομολόγου με λήξη το 2023, με το οποίο θα κληθούν οι έχοντες επενδύσει στο αντίστοιχο πενταετές του 2014, να το ανταλλάξουν.

    Στο ταμπλό τώρα η Attica Bank και η Πειραιώς βρέθηκαν στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων σήμερα, καταγράφοντας απώλειες 5% και 4% αντίστοιχα, με τη Βιοχαλκο να ακολουθεί με πτώση 3,75%. Απώλειες που έφτασαν το 3% σημείωσε η Eurobank, η Εθνική έχασε 2,70%, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε Ελλάκτωρ, Μυτιληναίο, Alpha Bank, Λάμδα και Σαράντη.

    Ήπια πτωτικά έκλεισαν ο Τιτάν, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΕΕ, Grivalia, Folli Follie, ΑΔΜΗΕ, Φουρλής, ΕΧΑΕ, Aegean, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, ενώ στον αντίποδα, τέσσερις μετοχές του FTSE 25, οι Motor Oil, ΔΕΗ, ΟΛΠ και Jumbo έκλεισε σε θετικά εδάφη, χωρίς όμως καμία να ξεπερνά το +1%.

    Αλλαγή πλεύσης στα σχέδια της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές – Τι καθυστερεί το «success story»

    Υπενθυμίζεται ότι, όπως έγραψε το mononews.gr και η δημοσιογράφος Βούλα Κεχαγιά, μερική αλλαγή σχεδίων από την κυβέρνηση ως προς το timing της πρώτης δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές διαπιστώνεται τις τελευταίες ώρες. Κυβερνητικές πηγές ωστόσο επιβεβαιώνουν ότι η επιστροφή στις αγορές «δεν βρίσκεται εκτός σχεδιασμού». Την ίδια ώρα καλά πληροφορημένες πηγές του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμη τίποτα ως προς τον χρόνο της μεγάλης κίνησης, αν και αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

    Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η έξοδος στις αγορές δεν έχει προγραμματιστεί ούτε για την Τρίτη. Προσώρας το Μέγαρο Μαξίμου παραπέμπει σε διαρροή κυβερνητικού αξιωματούχου σύμφωνα με την οποία η έξοδος θα γίνει με αποκλειστικό κριτήριο, την βέλτιστη διαχείριση του χρέους.

    Όλα αυτά ενώ προς το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας αρμόδιες πηγές προϊδέαζαν ότι αναμένονται εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα, κάτι που επιβεβαίωναν και τραπεζικές πηγές. Πάντως ακόμη και οι FT σε άρθρο τους τονίζουν ότι η Ελλάδα προσανατολίζεται στην έκδοση κρατικών ομολόγων για πρώτη φορά έπειτα από τρία χρόνια και για την ακρίβεια στην έκδοση ενός πεντεαετούς ομολόγου ή γι’ αυτήν ή για την επόμενη εβδομάδα, επικαλούμενοι τραπεζικές πηγές με γνώση των σχεδίων. Το θέμα δεν αποκλείεται να συζητηθεί σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει εντός της εβδομάδας.

    Το Μαξίμου προτίμησε χθες να σηκώσει ψηλά τις εξαγγελίες Τσίπρα κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας μεταξύ των οποίων και το πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για μετατροπή των συμβάσεων παροχής υπηρεσιών σε συμβάσεις εργασίας. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει το φαινόμενο εκείνο όπου πίσω από το «μπλοκάκι» βρίσκεται εξαρτημένη εργασία, ωστόσο ο εργαζόμενος εμφανίζεται ως αυτοαπασχολούμενος. Ανώτατο όριο επιδότησης θα είναι τα 350 ευρώ το μήνα. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να καλύψει αρχικώς περί τους 40.000 εργαζομένους. Συγχρόνως η κυβέρνηση ετοιμάζει ρύθμιση για τους λεγόμενους «εγκλωβισμένους» εργαζόμενους που βρίσκονται επί μήνες απλήρωτοι ή σε επίσχεση εργασίας σε κλάδους με φθίνουσα πορεία. Το πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατομμυρίων ευρώ, στο οποίο θα ενταχθούν, αφορά την οικονομική τους ενίσχυση αλλά και την επανεκπαίδευσή τους με νέες γνώσεις.

    Κατά τ’ άλλα αυτή είναι εβδομάδα συνεδρίασης των οργάνων της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός από το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να συνεδριάσουν και όλα τα ανώτερα κομματικά όργανα, όπως το Πολιτικό Συμβούλιο και η Πολιτική Γραμματεία, ενώ το Σαββατοκύριακο θα γίνει συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γιώργος Πιτσιλής: Άμεση αντίδραση στο δημοσίευμα του mononews για τον σταυρολεξάκια υπάλληλο της ΔΟΥ Ηρακλείου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Attica Bank παρέχει στη Δικαιοσύνη κάθε ζητούμενο στοιχείο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Βολές Λοβέρδου σε κυβέρνηση για τα λαθραία της ΣΕΚΑΠ: Ολιγωρία και συγκάλυψη



    ΣΧΟΛΙΑ