• ΑΓΟΡΕΣ

    Προσπαθεί να ορθώσει το ανάστημά του έναντι των πιέσεων του Eurogroup το ΧΑ

    Emanuele Grimaldi, Επικεφαλης Grimaldi Group

    Emanuele Grimaldi, Επικεφαλης Grimaldi Group


    Μια ανάσα πριν τις 800 μονάδες έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ), με την αγορά να βρίσκει στο τέλος τα πατήματά της, παρ’ όλη την αβεβαιότητα που επικρατεί ένεκα του «θολού τοπίου» για το αποτέλεσμα του Eurogroup.

    Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,15% στις 799 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 793 και 801 μονάδων. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 74 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,28%, στις 2.121,99 μονάδες, ενώ στο +0,48% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.040,67 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,47% στις 1.057,55 μονάδες.

    Σύμφωνα με την ψηφιακή πλατφόρμα του mononews.gr που καταγράφει καθημερινά την αυξομείωση της περιουσίας των επιχειρηματιών που έχουν μετοχές εισηγμένες στο ελληνικό Χρηματιστήριο, μεγάλος ευνοημένος της ημέρας ήταν ο επικεφαλής του ισχυρού άντρα της Minoan Lines, Emanuele Grimaldi,  οι μετοχές του οποίου κατέγραψαν κέρδη ύψους 4 εκατ. ευρώ., ενώ από την άλλη χαμένος της ημέρας, ήταν ο Απόστολος Βακάκης (ιδιοκτήτης των Jumbo), ο οποίος είδε σήμερα το χαρτοφυλάκιο των μετοχών του να χάνει 5 εκατ. ευρώ.

    Η δήλωση του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, πριν από το Eurogroup, ότι υπάρχει τρόπος να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα (χωρίς χρηματοδότηση), ήταν το έναυσμα για τον περιορισμό των απωλειών που σημείωνε το ΧΑ στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης, αποδεικνύοντας ότι « Τὰ πάντα ῥεῖ » αναφορικά με την αίσθηση των επενδυτών.

    Όπως έχει φανεί πολλάκις, η παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα έχει μεγάλη σημασία για τους επενδυτές, ακόμη και αν το Ταμείο δεν συνεισφέρει κεφάλαια. Η χρηματοδότηση των αναγκών της Ελλάδας καλύπτεται από τον ESM, επομένως η αγορά χρειάζεται το ΔΝΤ τόσο για την τεχνογνωσία του όσο και για τις πιέσεις του υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

    Στο ταμπλό τώρα, η Τέρνα Ενεργειακή υποχώρησε κατά 3%, με την Εθνική να την ακολουθεί με πτώση 2,50%. Άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε ΟΤΕ, Μυτιληναίο και ΕΧΑΕ, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΕΕ, Folli Follie, Βιοχαλκο, Τιτάν, Jumbo, Πειραιώς και ΜΕΤΚΑ. Alpha Bank και ΟΛΠ έκλεισαν χωρίς μεταβολή, αν και η πρώτη βρέθηκε ενδοσυνεδριακά στο -3%.

    Στον αντίποδα, τα Ελληνικά Πετρέλαια έκλεισαν με κέρδη 3%, η Λάμδα ενισχύθηκε κατά 2,80%, καθώς η επένδυση στο Ελληνικό φαίνεται ότι εισέρχεται σε φάση υλοποίησης, ενώ Grivalia, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα και Eurobank (από το -3,02% ενδοσυνεδριακά) έκλεισαν με κέρδη που ξεπέρασαν το 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Σαράντης, Motor Oil και Aegean.

    Υπενθυμίζεται εδώ ότι σήμερα η διαπραγμάτευση της μετοχής της ΔΕΗ τέθηκε σε αναστολή λόγω αποκοπής της επιστροφής κεφαλαίου με εισφορά σε είδος (μετοχές ΑΔΜΗΕ) και θα επιστρέψει στο ταμπλό τη Δευτέρα 19/6.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Χαμηλώνουν τον πήχη οι Ευρωπαίοι: Σίγουρη η δόση – Στον αέρα χρέος και QE

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χρήστος Μεγάλου: Πώς θα χρηματοδοτήσω τους υγιείς επιχειρηματίες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Προσοχή! Ποια πολιτικά γεγονότα και κίνδυνοι καραδοκούν



    ΣΧΟΛΙΑ