• ΑΓΟΡΕΣ

    Ρεκόρ για το ΧΑ: To 28% άγγιξαν τα κέρδη του α’ εξαμήνου του 2017


    Το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) κινήθηκε σήμερα άνω των 820 μονάδων και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε κέρδη που ξεπέρασαν το 28% το πρώτο εξάμηνο του έτους, με την αγορά να μεταβάλλει τη δομή των χαρτοφυλακίων, υποσχόμενη ένα νέο, καλύτερο εξάμηνο.

    Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,49% στις 824 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 818 και 826 μονάδων. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 75 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,37%, στις 2.153,01 μονάδες, ενώ στο +1,84% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.091,73 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,98% στις 1.040,23 μονάδες.

    Σε επίπεδο εβδομάδας ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,39%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 0,64%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 1,62%. Σε επίπεδο εξαμήνου, ο γενικός δείκτης κέρδη 27,98%, ο FTSE 100 σημείωσε κέρδη 23,8 και ο τραπεζικός 24,14%.

    Ο Ιούνιος αποδείχθηκε ο πέμπτος συνεχόμενος ανοδικός μήνας και αυτό είναι ρεκόρ τετραετίας για το Χ.Α., καθώς ο Γενικός του Δείκτης είχε “ξαναδεί” πέντε συνεχόμενους ανοδικούς μήνες, στην περίοδο Ιούλιος έως και Νοέμβριος 2013.

    Σύμφωνα με την ψηφιακή πλατφόρμα του mononews.gr που καταγράφει καθημερινά την αυξομείωση της περιουσίας των επιχειρηματιών που έχουν μετοχές εισηγμένες στο Ελληνικό ΧΑ, μεγάλος κερδισμένος της ημέρας ήταν ο Πρόεδρος της Folli Follie, Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ο οποίος είδε το χαρτοφυλάκιο των μετοχών του να κερδίζει 9,3 εκατ. ευρώ, ενώ αντιθέτως ο μεγαλομέτοχος της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Ευάγγελος Στασινόπουλος, ήταν ο μεγάλος ηττημένος της ημέρας, καθώς οι μετοχές του κατέγραψαν απώλειες 3,3 εκατ. ευρώ.

    Η «καθίζηση» των συναλλακτικών τζίρων που σημειώθηκε στο τέλος του μήνα είχε ως απόρροια η αγορά να κατεβάσει ταχύτητα και να κινηθεί σε «φλατ» επίπεδα.

    Αξίζει να σημειωθεί πως τα στοιχεία δείχνουν ότι το χρονικό διάστημα που ακολουθεί θα είναι μια επανάληψη του περυσινού καλοκαιριού με την αγορά να κινείται πλάγια σε καθεστώς ήπιας συναλλακτικής δραστηριότητας.

    Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς έκλεισε με κέρδη που έφτασαν το 4%, με τις Eurobank, Εθνική και ΔΕΗ να ακολουθούν με άνοδο άνω του 2%. Στο +1,90% έκλεισε η Folli Follie, στο +1,50% η ΓΕΚ Τέρνα, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Alpha Bank, ΟΤΕ, Φουρλής και ΟΛΠ. Χωρίς μεταβολή η Ελλάκτωρ και Jumbo.

    Στον αντίποδα, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, Τιτάν, Λάμδα και Βιοχαλκο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με απώλειες που ξεπέρασαν το 1%, ενώ μικρότερη του 1% ήταν η πτώση σε Aegean, ΑΔΜΗΕ, ΕΕΕ, Grivalia, ΟΠΑΠ, Σαράντης, Ελληνικά Πετρέλαια, ΜΕΤΚΑ και Motor Oil.

    Στον Mid Cap για ακόμη μία ημέρα οι μετοχές των MIG και Attica Bank εμφάνισαν έντονη συναλλακτική δραστηριότητα, με την πρώτη να κλείνει με άνοδο 4,17%, ανακάμπτοντας από το χθεσινό -11,66%, και τη δεύτερη με κέρδη 5,31%. Άλμα 8,22% σημείωσε και η Profile, ενώ στον αντίποδα η Ικτίνος έκλεισε με απώλειες 7,35%.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δ. Μαντζούνης: «4 δισ ευρώ από την Alpha Bankγια παραγωγικούς τομείς την περίοδο 2017-19»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μαξίμου και αγορές: Με τα λόγια χτίζουν ανώγια και κατώγια

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιάννης Στουρνάρας: Οι τράπεζες να επιταχύνουν στην διαχείριση των κόκκινων δανείων



    ΣΧΟΛΙΑ