• ΑΓΟΡΕΣ

    Αγορές: Γιατί οι μετοχές έκαναν νέο ρεκόρ. Ποιες είναι οι προοπτικές για το δολάριο

    • NewsRoom


    Το δολάριο γνώρισε την ισχυρότερη εβδομάδα του έτους, καθώς οι χρηματιστηριακές αγορές ενισχύθηκαν και πάλι αγγίζοντας επίπεδα – ρεκόρ, με τον S&P 500 και τον Nasdaq στην Wall Street να αγγίζουν νέα ιστορικά υψηλά και τις ευρωπαϊκές μετοχές και τον δείκτη FTSEurofirst 300 να σημειώνουν τον καλύτερο μήνα του έτους, την ίδια ώρα που ο Σεπτέμβριος θεωρείται παραδοσιακά ο χειρότερος μήνας για τις αγορές.

    Οι αυξανόμενες προσδοκίες για νέα αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ μέχρι το τέλος του έτους, σε συνδυασμό με το σχέδιο φορολογικών περικοπών του Donald Trump, κυριάρχησαν στις αγορές, στο μεγαλύτερο μέρος της εβδομάδας.

    Τα οικονομικά στοιχεία της Παρασκευής έδειξαν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες των ΗΠΑ αυξήθηκαν ελάχιστα τον Αύγουστο, αλλά αυτό δεν φαίνεται να αλλάζει τις προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα αυξήσει τα επιτόκια και πάλι τον Δεκέμβριο.

    Το MSCI έκλεισε μία ανάσα – ή 0,5% χαμηλότερα – από το ιστορικό υψηλό του, σημειώνοντας τον Σεπτέμβριος 11ο μήνα συνεχόμενων θετικών αποδόσεων.

    Το δολάριο σημείωσε, την εβδομάδα που πέρασε, τις καλύτερες εβδομαδιαίες αποδόσεις του μέχρι στιγμής φέτος.

    Ο δείκτης του δολαρίου κινήθηκε σε γενικές γραμμές σταθεροποιητικά στις 93,12 μονάδες την Παρασκευή.

    Οι τιμές του πετρελαίου έκλεισαν υψηλότερα την Παρασκευή, ενώ το ισχυρό ράλι που προκάλεσε η γεωπολιτική αβεβαιότητα στο ιρακινό Κουρδιστάν βοήθησε το Brent να σημειώσει τις ισχυρότερες επιδόσεις σε επίπεδο τρίτου τριμήνου από το 2004. Το Brent έκλεισε 13 σεντς ή 0,2% υψηλότερα στα 57,54 δολάρια το βαρέλι, φέρνοντας τα κέρδη τριμήνου στο 20%.

    Σε εβδομαδιαία βάση, το Brent ενισχύθηκε κατά 1,2%. Το συμβόλαιο έφτασε στα υψηλότερα επίπεδά του σε περισσότερο από δύο χρόνια, νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, σημειώνοντας έτσι την πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών.

    Το αμερικανικό αργό έκλεισε 11 σεντς υψηλότερα στα 51,67 δολάρια το βαρέλι, γνωρίζοντας το ισχυρότερο τρίτο τρίμηνο της τελευταίας 10ετίας και τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Ιανουάριο. Σε εβδομαδιαία βάση, το αργό πετρέλαιο των ΗΠΑ ενισχύθηκε κατά περίπου 2% την εβδομάδα.

    Οι τιμές του χρυσού σημείωσαν πτώση την Παρασκευή, καθώς ο ελαφρώς ασθενέστερος πληθωρισμός στις ΗΠΑ και τα στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες δεν μείωσαν τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο. Η spot τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,3% στα 1283,61 δολάρια η ουγγιά, με πτώση 3% τον Σεπτέμβριο στη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση του το 2017. Ωστόσο, σε επίπεδο τριμήνου έκλεισε 3,3% υψηλότερα.

    Τα συμβόλαια χρυσού στις ΗΠΑ, παραδόσεως Δεκεμβρίου, σημείωσαν πτώση κατά 3,90 δολ. ή 0,3%, στα 1284,80 δολάρια η ουγγιά, με απώλειες 2,8% το Σεπτέμβριο, αλλά με άνοδο 2,9% για το τρίμηνο.



    ΣΧΟΛΙΑ