• ΑΓΟΡΕΣ

    «Ναυάγιο» για το ΧΑ – Έως μείον 8 οι απώλειες στις τράπεζες

    αναδιαρθρώσεις


    Υπό των 770 μονάδων έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ), υποκύπτοντας στις εκτεταμένες τραπεζικές πιέσεις που δέχτηκε, με το ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους και της ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ, να στενεύουν τον κλοιό.

    Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 3% στις 766 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 765 και 789 μονάδων. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 107 εκατ. ευρώ.

    Το συνεχιζόμενο sell-off των ελληνικών ομολόγων έρχεται να επιβεβαιώσει τους φόβους που δημιουργήθηκαν κυρίως μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup της Δευτέρας, με τους traders να δηλώνουν πως η αγορά θα αντιδράσει στις ψευδείς προσδοκίες.

    Στο ταμπλό τώρα, ο τραπεζικός κλάδος δέχτηκε ισχυρό πλήγμα, με την Εθνική να κλείνει με απώλειες 8%, την Πειραιώς να ολοκληρώνει στο -7%, η Eurobank στο -6% και η Alpha Bank στο -5%. Απώλειες που έφτασαν το 4% σημείωσε και η Βιοχαλκο, ενώ οι Ελλάκτωρ και ΟΠΑΠ έκλεισαν με πτώση 3% έκαστη, ενώ η ΓΕΚ Τέρνα “σταμάτησε” στο -2,69%.

    Άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Folli Follie, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΛΠ, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΜΕΤΚΑ, Motor Oil, Aegean, Jumbo, Τιτάν και ΟΤΕ. Στον αντίποδα, Grivalia, ΔΕΗ και Σαράντης σημείωσαν μικρά κέρδη, η ΕΕΕ έκλεισε στο +2% και η Λάμδα στο +2,5%, αν και ενδοσυνεδριακά βρέθηκε ακόμη και στο +6%.

    Τι μέλλει γενέσθαι με το sell-off των ελληνικών ομολόγων

    Σε ανοδική πορεία βρέθηκε και σήμερα (Τετάρτη 24 Μαΐου) η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγουόπως αναφέρθηκε και χθες  σύμφωνα με πηγές του mononews – που αποτελεί τον δείκτη του κόστους δανεισμού της ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο, υπήρξε εξασθένιση των πιέσεων συγκριτικά με το χθεσινό sell-off .

    Πιο συγκεκριμένα, οι αποδόσεις του 10ετούς διαμορφώθηκαν στο 5,915% με άνοδο της τάξης του 2,13% από τα χθεσινά επίπεδα , φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο αυτού του μήνα, και στοχεύοντας στην πλήρη μείωση του οφέλους και του ράλι που είχε σημειωθεί από την ημέρα της επίτευξης της τεχνικής συμφωνίας στις 2 Μαΐου.

    Στον αντίποδα, σημαντική ελάφρυνση σημειώθηκε στα βραχυπρόθεσμα ομόλογα, με τις αποδόσεις των 2ετών να υποχωρούν κατά 3% στο 5,78%.

    Από την πλευρά των επενδυτών, η κατάσταση ήταν ξεκάθαρη, με τους ίδιους να μην έχουν ως σκοπό την υποστήριξη των ελληνικών ομολόγων.

    “Δεδομένου του τρόπου με τον οποίο οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει στο παρελθόν, μια άλλη καθυστέρηση δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη – αλλά αυτή τη φορά οι ελπίδες για μια συμφωνία ήταν υψηλές λόγω των μέτρων που έλαβε η Ελλάδα”, σημείωσε ο στρατηγικός αναλυτής της ING Benjamin Schroeder.

    “Είναι μια αντίδραση στις ψευδείς προσδοκίες ότι θα υπήρχε λευκός καπνός, οι οποίες καλλιεργήθηκαν από τον Τύπο και την ελληνική κυβέρνηση”, όπως ανέφερε trader της αγοράς ομολόγων στο Reuters.

    Συγχρόνως, οι οικονομολόγοι εφιστούν στην προσοχή για το ενδεχόμενο ενός τέταρτου μνημονίου στην Ελλάδα, τον Αύγουστο του 2018.

    Όπως επεσήμανε χθες η Citigroup «η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ, παραμένει απίθανη βραχυπρόθεσμα, όπως απίθανη είναι και η επιστροφή στις αγορές, ενώ η επίλυση του ζητήματος του χρέους πιθανόν να οδηγήσει σε περαιτέρω κατάρρευση των ποσοστών της κυβέρνησης του Τσίπρα, διατηρώντας την πολιτική αβεβαιότητα υψηλά, την οικονομική εμπιστοσύνη χαμηλά και τις προοπτικές μιας ισχυρότερης ανάκαμψης του ΑΕΠ αρκετά περιορισμένες».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ΔΕΗ ψάχνει σύμβουλο-εισπρακτική για να μειώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μπόμπολας για πώληση του MEGA: «Αμιγώς επιχειρηματική κίνηση»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γερμανοί πολιτικοί κατά Σόιμπλε: «Ζαβολιάρης και πεισματάρης, δημιουργεί νέα αβεβαιότητα για την Ελλάδα»

     



    ΣΧΟΛΙΑ