• ΑΓΟΡΕΣ

    Moody’s: Υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση η Sani/Ikos

    • NewsRoom
    Moody's: Υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση η Sani/Ikos

    Lim Chow Kiat, CEO του GIC – Ανδρέας Ανδρεάδης Sani/Ikos


    Υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση θέτει την αξιολόγηση της Sani/Ikos Group S.C.A. ο οίκος Moody’s Investors Service.

    Συγκεκριμένα, ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης θέτει υπό αναθεώρηση το corporate family rating (CFR) της εταιρείας (στο B3 σήμερα), την αξιολόγηση πιθανότητας χρεοκοπίας (PDR) (στο B3-PD σήμερα) και τη διαβάθμιση «Caa1» του ομολόγου των 300 εκατ. ευρώ που φέρει εγγύηση της εταιρείας και εκδόθηκε από τη Sani / Ikos Financial Holdings 1 S.a r.l..

    Οι προοπτικές και για τις δύο εταιρείες αλλάζουν σε υπό αναθεώρηση από σταθερές.

    Σύμφωνα με την αναλύτρια του οίκου Elise Savoye, «η αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση αντανακλά την αυξημένη μόχλευση μετά την εξαγορά από την GIC Private Limited (GIC) τον Οκτώβριο του 2022, η οποία αντισταθμίζει τις ισχυρές λειτουργικές επιδόσεις της εταιρείας καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022. Αντανακλά επίσης την αβεβαιότητα γύρω από τις λειτουργικές επιδόσεις της εταιρείας τους επόμενους 12 έως 18 μήνες λόγω κυρίως της αύξησης του πληθωρισμού και του ασθενέστερου καταναλωτικού κλίματος και την αβεβαιότητα σχετικά με τη μελλοντική όρεξη για μόχλευση, ενώ η στρατηγική σημαντικής ανάπτυξης παραμένει σε μεγάλο βαθμό χρηματοδοτούμενη από χρέος».

    Αυξημένη διάθεση για μόχλευση

    Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση της Moody’s, η αναθεώρηση των αξιολογήσεων της Sani/Ikos Group S.C.A. αντανακλά τη σημαντική αύξηση της μόχλευσης της εταιρείας μετά την εξαγορά της εταιρείας από την GIC, η οποία αναμένεται να διαμορφωθεί γύρω στο 10,5x στο τέλος του 2022, ενώ το σχέδιο επέκτασης της εταιρείας θα παραμείνει σε μεγάλο βαθμό χρηματοδοτούμενο μέσω πρόσθετου χρέους. Η αξιολόγηση B3 δόθηκε αρχικά επειδή επειδή η Moody’s ανέμενε πως η μόχλευση θα μειωθεί σταδιακά χάρη στις δυνατότητες πρόσθετης κερδοφορίας που θα άνοιγαν η ανάπτυξη και επέκταση του ομίλου. Η διανομή 250 εκατ. ευρώ σε μετρητά και η πρόσθετη χρηματοδότηση που αντλήθηκε με εγγύηση περιουσιακά στοιχεία του ομίλου υποδηλώνουν μεγαλύτερη διάθεση για μόχλευση, επισημαίνει ο οίκος.

    Η αναθεώρηση λαμβάνει επίσης υπόψη την επιδείνωση του περιβάλλοντος λειτουργίας, ακόμη κι αν οι ισχυρές, ιστορικά, επιδόσεις της εταιρείας στον τομέα των πολυτελών θερέτρων στην Ελλάδα και την Ισπανία και το εξαιρετικά κερδοφόρο επιχειρηματικό της μοντέλο (με υψηλά περιθώρια EBITA 23,5% στο δωδεκάμηνο που έκλεισε τον Σεπτέμβριο του 2022) αποδείχθηκαν ανθεκτικά στην πανδημία και στη ρωσο-ουκρανική κρίση.

    Η ανασκόπηση θα επικεντρωθεί (1) στη μελλοντική όρεξη μόχλευσης μετά την απόκτηση από την GIC, (2) στην ικανότητα της εταιρείας να αναπτύξει την αναπτυξιακή στρατηγική της με σημαντικά αυξημένα κέρδη και να παρέχει ένα συνεχιζόμενο ισχυρό λειτουργικό περιθώριο, (3) στην επανεξέταση της ρευστότητας και στα σχέδια για τη χρηματοδότηση των σημαντικών κεφαλαιουχικών δαπανών της και (4) στην πιθανή στήριξη από τους βασικούς μετόχους για την υποστήριξη της εταιρείας σε περίπτωση ανάγκης.



    ΣΧΟΛΙΑ