• ΑΓΟΡΕΣ

    Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη εν μέσω αυξανόμενων γεωπολιτικών ανησυχιών


    Με μικτά πρόσημα κινούνται οι ευρωαγορές, εν μέσω των ανησυχιών που πυροδότησε με τα σχόλιά του την Κυριακή ο Donald Trump, και τα οποία έχουν οδηγήσει σε διήμερο sell off τα κυριότερα παγκόσμια χρηματιστήρια.

    Παρά την είδηση ​​ότι ο Κινέζος αντιπρόεδρος Liu He θα ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον την Πέμπτη, η επιφυλακτικότητα για πιθανή επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο οικονομικών υπερδυνάμεων συνεχίζει να αυξάνεται. Την Τρίτη οι διεθνείς αγορές συνέχισαν να υποχωρούν, με τις τραπεζικές μετοχές στην Ευρώπη να χάνουν περισσότερο από 2% και με τον δείκτη μεταβλητότητας VIX στην Αμερική να καταλαμβάνει τις υψηλότερες τιμές του από τον Ιανουάριο. Η πτώση συνεχίστηκε και σήμερα στις αγορές της Ασίας, με το δείκτη της Σαγκάης να καταγράφει απώλειες της τάξης του 1,13%.

    Στο Ηνωμένο Βασίλειο, απαισιοδοξία λέγεται ότι επικρατεί στην ομάδα της Πρωθυπουργού Theresa May σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας με το Κόμμα των Εργατικών. Σε περίπτωση που οι διαφωνίες τους για το πλάνο αποχώρησης της May παραμείνουν ανεπίλυτες, οι συζητήσεις θα μεταφερθούν και πάλι στα διάφορα εναλλακτικά σχέδια που έχουν προταθεί.

    Την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Βερολίνο ακύρωσε ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Mike Pompeo, προκειμένου να πραγματοποιήσει ένα ξαφνικό ταξίδι στη Βαγδάτη. Ο Pompeo συναντήθηκε με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Adil Abdul-Mahdi και τον Πρόεδρο Barham Salih, λίγες μέρες μετά την αποστολή αμερικανικού αεροπλανοφόρου στην περιοχή, ως απάντηση στις απειλές που εξαπέλυσε το Ιράν έναντι των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

    Ο κλοιός στενεύει ακόμη περισσότερο για το Ιράν, καθώς πηγές της γαλλικής κυβέρνησης αναφέρουν στο Reuters ότι η Γαλλία σκέφτεται να προτείνει την επαναφορά των κυρώσεων προς τη χώρα, σε περίπτωση που αποποιηθεί των δεμεύσεων που είχε αναλάβει στα πλαίσια της πυρηνικής συμφωνίας, φόβοι που εντάθηκαν μετά τις δηλώσεις της Τεχεράνης για αποκατάσταση ορισμένων από αυτές.

    Για προκατάληψη κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση η Ιταλία, ύστερα από τις ζοφερές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν για ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας κατά 0,1% και για περαιτέρω επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών της.

    Στο Μιλάνο ο ΜΙΒ βρίσκεται στο -0,18%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,16%, ενώ οριακά κέρδη σημειώνουν CAC 40 (+0,05%) και DAX (+0,24%).



    ΣΧΟΛΙΑ