• ΑΓΟΡΕΣ

    Μικτά πρόσημα και ήπιες μεταβολές στις ευρωαγορές


    Με μικτά πρόσημα και ήπιες μεταβολές κινούνται τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, ύστερα από την παράταση που δόθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο για την αποχώρησή του, τη συνεδρίαση της ΕΚΤ και τα πρακτικά της Fed.

    Οι συνομιλίες μεταξύ των ηγετών της ΕΕ και της πρωθυπουργού Theresa May κορυφώθηκαν σε μια «ευέλικτη επέκταση» της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ, μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Ο Donald Tusk, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε ότι η εξέλιξη αυτή παρέχει επιπλέον χρόνο για τη χώρα, “ώστε να βρει την καλύτερη δυνατή λύση”. Η αναβολή εξακολουθεί να θέτει την Theresa May στη γραμμή του πυρός για αντιδράσεις από τους ευρωσκεπτικιστές βουλευτές της. “Δεν προσποιούμαι ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι εύκολες”, είπε η May.

    Χθες, οι κεντρικές τράπεζες της ΕΕ και των ΗΠΑ ενίσχυσαν τις ανησυχίες των επενδυτών για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και για τις επιπτώσεις του εμπορικού προστατευτισμού.

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα  διατήρησε τη χαλαρή στάση της νομισματικής της πολιτικής και προειδοποίησε ότι οι απειλές για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη παραμένουν. Η ΕΚΤ έχει ήδη καθυστερήσει την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της μετά την κρίση και ο Πρόεδρος Mario Draghi έθεσε την προοπτική περαιτέρω μέτρων στήριξης, σε περίπτωση που  συνεχιστεί η επιβράδυνση της οικονομίας της ευρωζώνης.

    Αντίστοιχα, τα πρακτικα της Fed έδειξαν τη συμφωνία της πλειοψηφίας των μελών της για παραμονή στα παρόντα επιτοκιακά επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους, αντανακλώντας τις ανησυχίες τους για τους παγκόσμιους μακροοικονομικούς κινδύνους.

    Στο μέτωπο της σινοαμερικανικής εμπορικής διαμάχης, ενώ το χρονοδιάγραμμα της επίλυσης των διαφωνιών παραμένει ασαφές, οι δύο χώρες συμφώνησαν να ανοίξουν “γραφεία επιβολής”, τα οποία θα διασφαλίζουν ότι το κάθε μέρος θα τηρήσει τους όρους της τελικής συμφωνίας, δήλωσε ο υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ Steve Mnuchin. Η είδηση δεν παρηγόρησε τους επενδυτές, με τις αγορές στην Ασία να κινούνται πτωτικά στη σημερινή συνεδρίαση.

    Στο Λονδίνο ο FTSE 100 βρίσκεται στο -0,21%, στο Παρίσι ο CAC 40 στο +0,25%, στη Φρανκφούρτη ο DAX στο -0,12% και στο Μιλάνο ο ΜΙΒ στο -0,41%.



    ΣΧΟΛΙΑ