• ΑΓΟΡΕΣ

    Μικρά κέρδη στις ευρωαγορές, εν αναμονή των μηνιαίων στοιχείων για την εργασία στις ΗΠΑ


    Με οριακά κέρδη κινούνται οι ευρωαγορές, με τους επενδυτές να αναμένουν τα μηνιαία στοιχεία για την εργασία στις ΗΠΑ, που θα δημοσιευτούν σήμερα το απόγευμα.

    Στο μεταξύ, ο “χορός” των εταιρικών αποτελεσμάτων συνεχίζεται με την ίδια συχνότητα, με τις Societe Generale και HSBC να ανακοινώνουν τα οικονομικά στοιχεία α τριμήνου προσυνεδριακά, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών και κερδίζοντας +2,02% και +1,97% αντίστοιχα, λίγο μετά την εκκίνηση των συναλλαγών. Το επενδυτικό ενδιαφέρον θα στραφεί αργότερα στις Adidas, Novo Nordisk και Fiat.

    Αμετάβλητο άφησε όπως ήταν αναμενόμενο το επιτόκιο η Τράπεζα της Αγγλίας, με τον Πρόεδρο, Mark Carney, να προειδοποιεί ότι, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες αναπτυγμένες οικονομίες, το Ηνωμένο Βασίλειο θα προχωρήσει σε πολλαπλές αυξήσεις, “συχνότερες από αυτές που προσδοκούν οι χρηματαγορές”.

    Μένοντας στην ίδια χώρα, μεγάλες απώλειες υπέστησαν τόσο το Συντηρητικό, όσο και το Εργατικό Κόμμα σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο στις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν την Πέμπτη, με το κυβερνόν κόμμα να χάνει 356 συμβούλους και την αντιπολίτευση 45, την ώρα που οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες ενισχύθηκαν κατά 243 έδρες, σύμφωνα με τα σημερινά προκαταρκτικά αποτελέσματα. Η χθεσινή πρόθεση ψήφου αποτελεί την πρώτη ένδειξη του πολιτικού κόστους που είχε το αδιέξοδο του Brexit για το Westminster, με τους Συντηρητικούς να παραμένουν οι πιο εκτεθειμένοι στην “πικρία” των ψηφοφόρων.

    Στις 15:30 ώρα Ελλάδος, θα ανακοινωθούν τα μηνιαία στοιχεία για την εργασία και τις μισθοδοσίες στις ΗΠΑ, με τους αναλυτές να αναμένουν την προσθήκη 190.000 περίπου θέσεων εργασίας. Ένα μεγαλύτερο από το προσδοκώμενο αποτέλεσμα θα μπορούσε να προκαλέσει, εκτός από την υπερηφάνια του προέδρου Trump, αφορμή για τη Fed να αγνοήσει τις εκκλήσεις του Λευκού Οίκου για χαλαρότερη νομισματική πολιτική.

    Στην Ευρώπη πάντως, οι υπεύθυνοι χάραξης της νομισματικής πολιτικής, φαίνονται πιο σίγουροι στις προοπτικές τους για την οικονομία στη ζώνη. Ο Jens Weidmann της Bundesbank, που θεωρείται πιθανός διάδοχος του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντάργκι, περιέγραψε την επιβράδυνση στη Γερμανία ως “μικρό εμπόδιο”, ενώ ο Φινλανδός Olli Rehn δήλωσε ότι τα πρόσφατα στοιχεία από το μπλοκ, υποδηλώνουν σταθεροποίηση της ανάκαμψης.

    Με κέρδη +0,16% κινείται ο DAX, στο +0,24% βρίσκεται ο FTSE 100, στο +0,12% ο CAC 40 και στο +0,08% ο ΜΙΒ.



    ΣΧΟΛΙΑ