• Μετοχές

    UBS: Περιθώρια ανόδου σε Alpha Bank και Eurobank, σύσταση πώλησης στην Πειραιώς

    UBS


    Νέες τιμές-στόχους θέτει η UBS για τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, με έκθεσή της στην οποία υπογραμμίζει τα σημαντικότατα ζητήματα που αφορούν στα κεφάλαια, τα  ενεργητικά και την κερδοφορία τους.

    Σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα, η χρήση οχημάτων ειδικού σκοπού (SPVs) για την μεταφορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα μεταφραστεί σε χρήση 6 δισ. ευρώ για την κεφαλαιακή ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών, ενώ οι κεφαλαιακές απώλειες που θα προκαλέσει η συμμετοχή στα SPVs, δεν προκαλούν ανεξέλεγκτο κίνδυνο ελλείμματος για τις συστημικές τράπεζες πλην της Πειραιώς.

    Η τράπεζα εκτιμά ότι η μείωση των NPEs θα σημάνει την αποκλιμάκωση του κόστους κινδύνου, ενώ παράγοντες όπως η μείωση νέων “κόκκινων” στοιχείων αλλά και η διατήρηση της επενδυτικής διάθεσης για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, θα λειτουργήσουν ευεργετικά στο να παραμείνει το Cost of Risk σε χαμηλά επίπεδα.

    Όσον αφορά στην κερδοφορία του κλάδου, η UBS εκτιμά μείωση 13% για το 2019-2020, αλλά πιθανή ανάκαμψη 11% για το διάστημα 2021-2023.

    Οι αναλυτές της UBS δε “βλέπουν” ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης για την πλειοψηφία των ελληνικών τραπεζών, διατηρώντας επιφύλαξη για την τράπεζα Πειραιώς, λόγω μικρής προόδου στα NPEs. Από την άλλη, θεωρεί ότι οι Alpha Bank, Eurobank και Εθνική, είναι σε πιο ευνοημένη θέση, χάρη στους πιο  επιθετικούς στόχους που έχουν θέσει.

    Όσον αφορά στην αδύναμη χρηματιστηριακή εικόνα του κλάδου, η UBS την αποδίδει στην αδύναμη κερδοφορία του δεύτερου τριμήνου του 2018, στους φόβους της αγοράς για τον έλεγχο της ΕΚΤ και στην πολιτική αβεβαιότητα.

    Βάσει της έκθεσης, η ελβετική τράπεζα προτιμά τις Alpha Bank και Eurobank ως επενδυτικές επιλογές, λόγω των περιορισμένων κινδύνων κεφαλαιακής επάρκειας και των αυξημένων περιθωρίων βελτίωσης του κόστους κινδύνου τους. Οι εκτιμήσεις για την Εθνική Τράπεζα βλέπουν σε πιο αδύναμη κερδοφορία και στενότερα περιθώρια βελτίωσης του CoR. Όσον αφορά την τράπεζα Πειραιώς, το risk/reward προφίλ που διατηρεί προς το παρόν η τράπεζα, χαρακτηρίζεται ως μη ελκυστικό, κυρίως λόγω κεφαλαιακής επάρκειας.

    Οι τιμές στόχοι που θέτει η UBS διαμορφώνονται ως εξής: 0,78€ και σύσταση Buy για τη Eurobank (περιθώριο ανόδου 47%),  1,27€ και σύσταση Buy για την Alpha Bank (περιθώριο ανόδου 38%), 1,15€ και Neutral στάση για την Εθνική (περιθώριο ανόδου 7%) και 0,48€ με σύσταση Sell για την τράπεζα Πειραιώς (πτώση 32%).



    ΣΧΟΛΙΑ