• Μετοχές

    Τι πρέπει να γνωρίζουν οι 46.000 μέτοχοι για το deal Eurobank-Grivalia

    Φωκίων Καραβίας CEO της Eurobank. Γιώργος Χρυσικός, διευθύνων σύμβουλος της Grivalia ΑΕΕΑΠ


    Πολύπλευρο είναι το χρηματιστηριακό αποτύπωμα που αφήνει το deal απορρόφησης της Grivalia από τη Eurobank. Τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται αφορούν πρωτίστως τους υφιστάμενους μετόχους των δύο εισηγμένων εταιρειών που είναι 38.735 για τη Eurobank και άλλοι 7.354 για την Grivalia, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του χρηματιστηρίου.

    Με βάση το σχέδιο συγχώνευσης, η «νέα Eurobank» θα έχει με τις σημερινές συνθήκες 1,812 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση, γεγονός που της δίνει την πρωτοκαθεδρία στον τραπεζικό κλάδο.

    Στην αρχή της φετινής χρονιάς, η Eurobank ήταν τρίτη στην κλίμακα των κεφαλαιοποιήσεων ανάμεσα στις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

    Πριν από λίγο διάστημα, υπερκέρασε την Εθνική Τράπεζα και βρίσκεται στη δεύτερη θέση, από όπου θα αναρριχηθεί στην πρώτη, ξεπερνώντας την Alpha Bank.

    Για τη νέα χρηματιστηριακή οντότητα που θα δημιουργηθεί, θα ληφθούν υπόψη οι τρέχουσες χρηματιστηριακές αξίες των εταιρειών.

    Στην περίπτωση της Eurobank, οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα διατηρήσουν ακριβώς τον ίδιο αριθμό μετοχών που έχουν και τώρα.

    Από την άλλη πλευρά, οι μέτοχοι της Grivalia, για κάθε μία μετοχή που τώρα κατέχουν, θα λάβουν 15,8 νέες που θα εκδοθούν και θα ενσωματωθούν στη νέα εταιρική οντότητα.

    Η κεφαλαιοποίηση της νέας Eurobank θα διαμορφωθεί από το άθροισμα των δύο νέων εταιρειών. Όμως, στην περίπτωση της Grivalia, δεν θα ληφθούν υπόψη για τη συγχώνευση οι 4.857.273 ίδιες μετοχές που αντιστοιχούν στο 4,8% του συνόλου.

    Έτσι, οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα βρεθούν με περίπου 1,523 δισ. μετοχές στη νέα οντότητα. Της οποίας το σύνολο των μετοχών θα είναι 3,709 δισ. περίπου.

    Αν γινόταν αύριο η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών στο χρηματιστήριο, τότε αυτές θα ξεκίναγαν με βάση την τιμή κλεισίματος της Eurobank που ήταν χθες στα 0,4886 ευρώ. Όπως δηλαδή προκύπτει η τιμή αυτή της τράπεζας είναι και ο οδηγός για τις νέες μετοχικές ισορροπίες που θα διαμορφωθούν.

    Όλα αυτά βεβαίως δεν πρόκειται να συμβούν αύριο, καθώς, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών θα ξεκινήσει στις 24 Απριλίου 2019 και εφόσον προηγουμένως έχουν ληφθεί όλες οι απαιτούμενες εγκρίσεις.

    Εκ των πραγμάτων, μέχρι τότε, είναι εύλογο να διαμορφώνονται κάθε φορά νέοι συσχετισμοί δυνάμεων στις δύο επιμέρους μετοχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, η μετοχή της Eurobank έφτασε να κερδίζει ενδοσυνεδριακά μέχρι 24,89% για να κλείσει τελικά με 4,31% άνοδο.

    Από την άλλη πλευρά, το «χαρτί» της Grivalia, αφού ενισχύθηκε κατά 15,2%, έφτασε τελικά να κλείνει με ποσοστιαία άνοδο 6,28%.

    Από τη συγχώνευση, οι μέτοχοι και των δύο εταιρειών δεν χάνουν χρηματιστηριακές αξίες, αφού και στις δύο περιπτώσεις αυτές αθροίζονται. Μεταβάλλεται όμως το ποσοστό συμμετοχής τους και μόνο. Ενώ δηλαδή οι υφιστάμενοι μέτοχοι της Eurobank είχαν το 100% των μετοχών της τράπεζας, όταν ολοκληρωθεί η συγχώνευση θα κατέχουν το 60% στο νέο σχήμα. Με άλλα λόγια, το μετοχικό τους ποσοστό θα σμικρυνθεί κατά 40%. Το προσδοκώμενο, όμως, όφελος θα είναι ότι το νέο αυτό σχήμα θα μπορέσει να ανεβάσει «στροφές» στο χρηματιστήριο, δημιουργώντας πρόσθετες αξίες και για τις δύο εταιρείες.

    Χθες, η μετοχή της Grivalia έκλεισε στα 7,62 ευρώ. Τιμή η οποία ισοδυναμεί με 15,59 μετοχές της Eurobank. Ελαφρώς κάτω δηλαδή από τη σχέση ανταλλαγής που έχει διαμορφωθεί στο 15,8.

    Πάντα, όμως, με βάση τους όρους της συγχώνευσης, στους υφιστάμενους μετόχους της Grivalia, ακόμα και στους νέους που θα αγοράσουν από εδώ και πέρα, θα προκύψει ένα μερισματικό μπόνους της τάξης του 0,42 ευρώ προ φόρου ή 0,357 ευρώ μετά τη φορολογία. Είναι και αυτή μία κρίσιμη παράμετρος που οφείλουν να τη γνωρίζουν οι μέτοχοι. Οι οποίοι, βεβαίως, μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών της συγχώνευσης είναι ελεύθεροι να προχωρήσουν σε αγοραπωλησίες είτε της μιας είτε της άλλης μετοχής, ανάλογα με το ρίσκο που εκείνοι θεωρούν ότι «κληροδοτείται».

    Το ισοζύγιο του Prem Watsa

    Στην περίπτωση της Fairfax του Prem Watsa, η υφιστάμενη μετοχική θέση του στη Eurobank (18,23%), σε συνδυασμό με αυτήν που έχει στην Grivalia (51,43%) οδηγούν στο «τέλος της ημέρας» σε ποσοστό συμμετοχής 32,93% στη «νέα Eurobank».

    Ορισμένοι στη χρηματιστηριακή αγορά εκτιμούν ότι η μετοχή της Grivalia, συγχωνευόμενη με τη Eurobank, θα χάσει τα σημερινά της «αμυντικά» χαρακτηριστικά. Από την άλλη πλευρά, όμως, οι σχέσεις ανταλλαγής φαίνονται να την πριμοδοτούν από τη στιγμή που θα «απεικονίζεται» κατά 40% στη «νέα Eurobank».

    Για την Fairfax του Prem Watsa, η μετοχική του θέση στην Grivalia είναι αυτή που έχει τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία, καθώς με τα σημερινά δεδομένα το ποσοστό συμμετοχής του μεταφράζεται σε 396,8 εκατ. ευρώ.

    Αντίστοιχα, η μετοχική του παρουσία στη Eurobank μεταφράζεται σε 194,7 εκατ. ευρώ.

    Φυσικά στη νέα οντότητα, ο Watsa θα έχει μετοχές που αντιστοιχούν αθροιστικά στα δύο αυτά μερίδια. Δηλαδή στα 591,5 εκατ. ευρώ με βάση τα χθεσινά κλεισίματα.

    Η είσοδος του Watsa στην Grivalia έγινε πριν από έξι χρόνια και εν συνόλω έχει δαπανήσει περί τα 310 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει το «πακέτο» που τώρα έχει.

    Με τα τωρινά δεδομένα, οι υπεραξίες στην Grivalia είναι κοντά στα 100 εκατ. ευρώ (χωρίς να συνυπολογιστούν τα μερίσματα που έχει λάβει), ενώ σε ό,τι αφορά τη Eurobank καταγράφονται υποαξίες της τάξης των 800 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα δαπανηθέντα κεφάλαια.

    Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στη «νέα Eurobank», αυτή δεν θα μεταβληθεί με όρους χρηματιστηριακής αξίας (όπως και για τους υπόλοιπους μετόχους), αλλά θα μειωθεί σε ποσοστό, πέφτοντας από το 2,4% στο 1,4%.



    ΣΧΟΛΙΑ