• Μετοχές

    «Ψήφος εμπιστοσύνης» στις ελληνικές τράπεζες από τη Wood – Οι νέες τιμές-στόχοι


    Θετική στάση για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών κρατά η Wood μετά και τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

    Την ίδια στιγμή, όμως, όπως σημειώνει, πρώτη επιλογή της είναι πλέον η Eurobank, η οποία παίρνει τη θέση της Alpha Bank, λόγω των καλύτερων προοπτικών για τους δείκτες ROTE, της αξιοπρεπούς κάλυψης NPEs και της χαμηλής αποτίμησης.

    Η Wood αναβαθμίζει παράλληλα την Τράπεζα Πειραιώς σε σύσταση αγοράς (buy από hold), καθώς πιστεύει ότι θα αποφευχθεί το dilution στους μετόχους. Αναγνωρίζει ότι ο Πειραιώς είναι το υψηλότερο beta trade στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, με μεγαλύτερο λόγο NPEs, ασθενέστερη κερδοφορία και χαμηλότερους δείκτες κεφαλαίου, αλλά οι μετοχές της διαπραγματεύονται με P/TBV 0,24, με discount πάνω από 40% του μέσου όρου του κλάδου και πάνω από 50% έναντι της πιο “ακριβής” Εθνικής Τράπεζας. Για τους αναλυτές της Wood, αυτό το discount είναι υπερβολικά μεγάλο, καθώς είναι πεπεισμένοι ότι η τράπεζα μπορεί να αποφύγει μία άντληση κεφαλαίων η οποία θα προκαλέσει dilution.

    Η αισιόδοξη θέση της Wood για τις ελληνικές τράπεζες συνδέεται κυρίως με τις αποτιμήσεις και βασίζεται στην άποψή της ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αποφύγουν τις αυξήσεις κεφαλαίου και να σημειώσουν re-rating στους δείκτες P/TBV στο 0,5-0,6, που συνεπάγεται χαμηλό μεν αλλά βιώσιμο ROTE (αποδοτικότητα των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων) της τάξης του 5%-6%, με κόστος ιδίων κεφαλαίων της τάξης του 11%.

    Οι νέες τιμές-στόχοι

    Η Wood έχει πλέον σύσταση «buy» και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, με τη νέα τιμή-στόχο για τη Eurobank να διαμορφώνεται στα 1,40 ευρώ από 1,20 ευρώ προηγουμένως, για την Alpha Bank να διατηρείται στα 2,7 ευρώ, για την Εθνική να μειώνεται στα 0,38 από 0,40 ευρώ, ενώ για την Τράπεζα Πειραιώς αυξάνεται στα 4,10 ευρώ από 3,3 ευρώ προηγουμένως.

    Η Wood εκτιμά πάντως ότι η ανοδική πορεία των τραπεζών θα μπορούσε να αντισταθμιστεί από τα αδύναμα προ προβλέψεων έσοδα, το ευμετάβλητο κόστος κινδύνου και το χαμηλό ROTE.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τράπεζες: Πώς θα αντιμετωπίσουν τις εταιρείες-«ζόμπι» και το πρόβλημα των στεγαστικών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Goldman Sachs: Γιατί αναθεωρεί τις τιμές-στόχους των ελληνικών τραπεζών



    ΣΧΟΛΙΑ