• Δημοφιλή στο Internet

    Προσπαθείτε να ξεπλύνετε τα χρήματα σας μέσω του πολυτελούς «Real Estate»; Η κυβέρνηση θα σας πάρει χαμπάρι


    Η κυβέρνηση των ΗΠΑ παίρνει αυστηρότερα μέτρα εναντίον του ξεπλύματος χρημάτων στην πολυτελή ακίνητη περιουσία, εν μέρει χάρη στην ερευνητική ικανότητα των «New York Times». To Δίκτυο Επιβολής Οικονομικών Εγκλημάτων του Υπουργείου Οικονομικών (FinCEN) ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι είχε εκδώσει «γεωγραφικές στοχευμένες διαταγές» για το Manhattan και το Miami-Dade County στη Florida, που υποχρέωνε τις ασφαλιστικές εταιρείες να αναφέρουν τους πελάτες, που πληρώνουν για μεγάλες αγορές ακινήτων – σκεφτείτε $ 3 εκατομμύρια για το Manhattan και $ 1 εκατομμύριο για το Miami – σε μετρητά.

    Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ την 1η Μαρτίου και θα παραμείνουν μέχρι τις 27 Αυγούστου. Αν αποκαλύψουν τόσο μεγάλη παράνομη δραστηριότητα, όσο παρουσίασε η «Times» στη σειρά του 2015 “Towers of Secrecy“, η κυβέρνηση θα ενισχύσει τις εθνικές προσπάθειες εντοπισμού.

    kaj

    «Επιδιώκουμε να κατανοήσουμε τον κίνδυνο, που διεφθαρμένοι ξένοι αξιωματούχοι, ή πολυεθνικοί εγκληματίες, μπορούν να χρησιμοποιούν προσαυξημένη ακίνητη περιουσία των ΗΠΑ για να επενδύσουν κρυφά εκατομμύρια στο βρώμικο χρήμα», δήλωσε η διευθύντρια της “FinCEN“, Jennifer Shasky Calvery στην ανακοίνωση. «Αυτά τα GTOs θα παράγουν πολύτιμα δεδομένα, που θα βοηθήσουν στην επιβολή του νόμου και θα ενημερώνουν τις ευρύτερες προσπάθειές μας για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος στον τομέα των ακινήτων».

    Ο κύριος στόχος της προσπάθειας της Ομοσπονδίας; Η λεγόμενη εικονική εταιρεία, η οποία είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται: μια νόμιμη επιχείρηση, αλλά μόνο κατ’ όνομα. Ένα είδος εταιρικού προσωπείου, που δεν έχει καμία επιχειρησιακή δραστηριότητα, αλλά χρησιμοποιείται για να διοχετεύσει τα χρήματα παντού.

    sfew

    Δεν είναι όλες οι εικονικές εταιρείες μία βιτρίνα για παράνομη δραστηριότητα. Πολλές νεοσύστατες επιχειρήσεις, για παράδειγμα, θεωρούν ότι είναι χρήσιμο να δημιουργήσουν  μία εικονική πριν από την λειτουργία σε πλήρη δράση. Ωστόσο, για τους ανθρώπους που ψάχνουν να κρύψουν μερικά από τα πλούτη τους σε ένα αφορολόγητο περιουσιακό στοιχείο, όπως ένα κτίριο ή διαμέρισμα, η ίδρυση μιας εικονικής εταιρίας είναι μια ελκυστική επιλογή. Το όνομα του επενδυτή δεν θα αναγράφεται στην απόδειξη, αλλά της εταιρείας. Οι εικονικές εταιρείες παρέχουν ένα πέπλο ανωνυμίας. Οι «Times» ανάφεραν ότι οι υποστηρικτές μπορούν να φτιάξουν εικονικές εταιρείες πάνω σε εικονικές εταιρείες για να δημιουργήσουν μια μεγάλη, πολύπλοκη σαν κρεμμύδι συγκάλυψη. Μικρή έκπληξη, λοιπόν προξένησε, όταν το «Economist» τους αποκάλεσε «το όχημα της επιλογής για ξέπλυμα χρήματος, για αυτούς που δίνουν και παίρνουν μίζες, για φοροφυγάδες και για χρηματοδότες της τρομοκρατίας».

    Η «FinCEN» λέει ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες εμπλέκονται στις περισσότερες κλειστές πωλήσεις ακινήτων, που σημαίνει ότι είναι γεμάτοι με πληροφορίες, που η κυβέρνηση θα ήθελε να γνωρίζει. Όταν μια εικονική εταιρεία επιχειρεί πρόκειται να κάνει μια αγορά, όλα μετρητά, η ασφαλιστική εταιρεία θα είναι υποχρεωμένη να αποκαλύψει και να αναφέρει το όνομα του ιδιοκτήτη στη «FinCEN», η οποία στη συνέχεια θα την καταγράψει σε μια βάση δεδομένων – μία βασική πηγή για την επιβολή του νόμου, που ερευνά το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

    Σύμφωνα με τους «Times», σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των κατοικιών, που αγοράστηκαν σε όλη την ΗΠΑ και εκτιμήθηκαν στα $ 5 εκατομμύρια ή και περισσότερα, έγιναν μέσω συναλλαγών από εικονικές εταιρείες. Στη σειρά της “Towers of Secrecy“, η εφημερίδα περιγράφει κάποιους σκοτεινούς χαρακτήρες, που διοχετεύουν χρήματα σε ακίνητη περιουσία των ΗΠΑ, οι οποίοι κατοικούν σε ένα από τα πιο γνωστά πολυτελή κτίρια στο τοπίο της ακίνητης περιουσίας της Νέας Υόρκης: Το κτίριο της «Time Warner».



    ΣΧΟΛΙΑ