• Μετοχές

    Optima Bank: Κορυφαία επιλογή η Jumbo – Πώς συνεχίζεται το success story

    Απόστολος Βακάκης, JUMBO

    Απόστολος Βακάκης, JUMBO


    Η Optima Bank, στην τελευταία της έκθεση για την Jumbo, δίνει τιμή στόχο τα 31,1 ευρώ ανά μετοχή, από 22,7 ευρώ προηγουμένως, και επαναλαμβάνει τη σύσταση αγοράς για τη μετοχή, συγκαταλέγοντάς την στις κορυφαίες επιλογές της για το 2023.

    H τράπεζα αναφέρει για τον Όμιλο Jumbo πως διαθέτει ένα επιτυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο, με χαρακτηριστικά αξίας και ευκαιρίες ανάπτυξης κυρίως στη Ρουμανία, αλλά και σε νέες κατηγορίες προϊόντων.

    Ο Όμιλος συνεχίζει να εκπλήσσει τους επενδυτές του, καθώς ξεπερνάει σταθερά τόσο τις προβλέψεις της διοίκησης όσο και τις προσδοκίες της αγοράς.

    Μετά από ένα ισχυρό 2022, με τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά 14% περίπου σε ετήσια βάση (+12% έναντι του 2019), με υψηλά περιθώρια μικτού κέρδους, ο Όμιλος διατηρεί τη θετική του δυναμική, με τις πωλήσεις τους πέντε πρώτους μήνες φέτος να αυξάνονται κατά 23% σε ετήσια βάση.

    Η Jumbo, υποστηριζόμενη από την ισχυρή δυναμική των κερδών και τη δημιουργία ταμειακών ροών κατά τα τελευταία έτη, κατάφερε να αποζημιώσει τους μετόχους της σε μετρητά με τις συνολικές διανομές από το 2021 έως το πρώτο εξάμηνο του 2023 με 3,04 ευρώ/μετοχή.

    Η κεφαλαιακή ανατίμηση της μετοχής διαμορφώνεται σε 57,2% από τις αρχές του χρόνου συμπεριλαμβανομένου του μερίσματος.

    Σε αυτά προστίθεται και το σχέδιο επέκτασης με 5 προσθήκες καταστημάτων τα τελευταία 3 χρόνια, ενώ ταυτόχρονα η Jumbo διατηρεί την ισχυρή χρηματοοικονομική της θέση, η οποία αποτελεί βασικό παράγοντα για τη διατήρηση της ισχυρής διαπραγματευτικής της δύναμης έναντι των προμηθευτών, με καθαρά ταμειακά διαθέσιμα που ξεπερνούν το 0,5 δισ. ευρώ.

    Ελκυστική αποτίμηση έναντι των ανταγωνιστών

    Η μετοχή διαπραγματεύεται με 12,1 φορές σε δείκτη P/E το 2023, έναντι 13,0 φορές για τους επιλεγμένους ανταγωνιστές της, που σημαίνει έκπτωση 7% και κάτω από το μέσο P/E 10ετίας στις 12,7 φορές.

    Το τρέχον discount έναντι των ομοειδών της δεν δικαιολογείται, δεδομένου του καλά τοποθετημένου επιχειρηματικού μοντέλου της Jumbo, των προοπτικών ανάπτυξης, της συνετής στρατηγικής, καθώς και του υγιούς ισολογισμού της.

    Ιστορικά (μέσος όρος 10 ετών), η μετοχή διαπραγματεύεται με μέσο πολλαπλασιαστή P/E 12,7 φορές και μέσο πολλαπλασιαστή EV/EBITDA 7,5 φορές.

    Οι εξαιρετικές επιδόσεις τους πέντε πρώτους μήνες του 2023 πυροδοτούν πρόσθετο μέρισμα

    Οι πωλήσεις του Ομίλου στους πέντε πρώτους μήνες του 2023, κατέγραψαν συνολική αύξηση της τάξης του +22% από έτος σε έτος, με τις ελληνικές πωλήσεις να αυξάνονται κατά 23% από έτος σε έτος, τις κυπριακές πωλήσεις να αυξάνονται επίσης κατά +20%, τις βουλγαρικές πωλήσεις να κερδίζουν +20%, ενώ οι ρουμανικές πωλήσεις αυξήθηκαν επίσης κατά +19%.

    Μετά την ισχυρή αύξηση των πωλήσεων στο πεντάμηνο, η Jumbo ανακοίνωσε πρόσθετο μέρισμα ύψους 0,322 ευρώ (υπό την έγκριση της ΓΣ στις 5 Ιουλίου).

    Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Optima ήδη από τον Απρίλιο του 2023 ότι, δεδομένης της ισχυρής αύξησης των πωλήσεων, η Jumbo θα προχωρήσει σε πρόσθετη διανομή μερίσματος στο υπόλοιπο του έτους.

    Η τράπεζα εκτιμά ότι η Jumbo βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ξεπεράσει την επιθετική καθοδήγηση για αύξηση του top-line κατά +15% σε ετήσια βάση για το 2023.

    Οι εκτιμήσεις της τράπεζας για το 2023 είναι ότι οι πωλήσεις του ομίλου θα ανέλθουν στα 1.010,6 εκατ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο +6,4% σε ετήσια βάση, με το EBITDA στα 323,8 εκατ. ευρώ και άνοδο +2,0% σε ετήσια βάση και τα καθαρά κέρδη στα 225,6 εκατ. ευρώ και άνοδο +1,5% σε ετήσια βάση.

    Το μικτό περιθώριο κέρδους θα διαμορφωθεί στο 52,7% (-180 μ. β.) για το 2023 που αναμένεται να φτάσει στα επίπεδα πριν από την Covid.

    Διαβάστε επίσης:

    Αποκλειστικό: Πότε θα δημοσιευθεί η λίστα με τους μεγαλοφειλέτες

    Σύνοδος Κορυφής: Σκληρές διαπραγματεύσεις για το Μεταναστευτικό

    Καλάθι του Νοικοκυριού: Παρατείνεται μέχρι το τέλος του 2023



    ΣΧΟΛΙΑ