• Μετοχές

    HSBC: Θετική εξέλιξη για την αγορά οι εκλογές – Αναπροσαρμόζει τους στόχους για τις ελληνικές τράπεζες

    hsbc


    Σε αναπροσαρμογή των τιμών στόχων της για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες προχώρησε, σε νέα έκθεσή της, η βρετανική τράπεζα HSBC, μειώνοντας ωστόσο τις συστάσεις της σε Hold, με την εξαίρεση της Alpha Bank, για την οποία διατήρησε σύσταση Buy.

    Πιο συγκεκριμένα, η νέα τιμή στόχος για την Alpha Bank διαμορφώνεται στα 2,47€ από το προηγούμενο 1,93€, υποδηλώνοντας περιθώριο ανόδου 47,9% από το κλείσιμο της Παρασκευής.

    Upside +12,9% βλέπει για την Εθνική, θέτοντας τιμή-στόχο τα 2,80€ και αυξάνοντάς την από την προηγούμενη 2,29€, περιθώριο ανόδου +10,84% για την Eurobank με νέα τιμή στόχο το 0,94€ από το προηγούμενο 0,80€, ενώ η νέα τιμή στόχος της Πειραιώς στα 3,00€, αν και αναθεωρημένη από τα 1,91€, υποδηλώνει μικρό downside της τάξης του 5,6%.

    Αναφορικά με τη διατήρηση της σύστασης Buy για την Alpha Bank, η έκθεση αναφέρει ότι η τιμή της έχει “μείνει πίσω” συγκριτικά με τις υπόλοιπες συστημικές, γεγονός που δεν δικαιολογείται από τα επίπεδα κεφαλαιοποίησης και κερδοφορίας της.

    Η τράπεζα εκτιμά ότι οι ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν καταφέρει να περιορίσουν τους κινδύνους που τις περιέβαλαν και οι οποίοι ευθύνονταν για τα χαμηλά επίπεδα των χρηματιστηριακών τους τιμών με αποκορύφωμα τα μέσα Ιανουαρίου, σημειώνοντας ότι οι διοικητικές αποφάσεις έχουν αφαιρέσει τις πιέσεις στην κερδοφορία και ότι η ομαλοποίηση των ισολογισμών τους συνεχίζεται.

    Η HSBC κρίνει ότι οι επερχόμενες εθνικές εκλογές θα αποτελέσουν θετική εξέλιξη για την αγορά, συνοψίζοντας τους λόγους στο φιλικό προφίλ που διατηρεί η Νέα Δημοκρατία προς τις επιχειρήσεις, στη σύντμηση της προεκλογικής περιόδου, η οποία περιορίζει της αβεβαιότητα και την πιθανότητα δημοσιονομικού εκτροχιασμού, και στην ισχυρή διαφορά που απέσπασε το κόμμα της αντιπολίτευσης από την ευρωπαϊκή κάλπη του Μαΐου, με την αυξημένη πιθανότητα για αυτοδυναμία να ενισχύει ακόμη παραπάνω την σταθερότητα στην πολιτική σκηνή της χώρας.

    Ταυτόχρονα, η τράπεζα επισημαίνει ότι τυχόν αρνητικές εκπλήξεις θα έχουν να κάνουν με τις πολιτικές κινήσεις της νέας κυβέρνησης, στην περίπτωση που αυτές δεν ανταποκριθούν στις προσδοκίες της αγοράς.

    Αρκετά περιθώρια απογοήτευσης εντοπίζονται επιπλέον και στο μέτωπο της μείωσης των NPEs, με την επιστροφή των ισολογισμών στην κανονικότητα να μην είναι εγγυημένη, ακόμη και αν οι τραπεζικοί σχεδιασμοί έχουν διαμορφωθεί ανεξάρτητα από την ανάγκη νέων μεταρρυθμίσεων η συστημικών λύσεων.

    Η HSBC διευκρινίζει ότι στις αναθεωρήσεις της δεν περιλαμβάνεται η πλήρης εξυγίανση των ισολογισμών, αναφέροντας ότι η διατήρηση του θετικού momentum θα μπορούσε να ευνοήσει εκ νέου τις τράπεζες, δημιουργώντας βελτιωμένες προοπτικές για αύξηση των εσόδων τους αλλά και νέο σημαντικό ράλι της τάξης του 61% κατά μέσο όρο για τις τέσσερις συστημικές.



    ΣΧΟΛΙΑ