• Μετοχές

    Intrakat: Τι είδαν οι αναλυτές της Beta και δίνουν overweight και τιμή στόχο 3,53 ευρώ/μετοχή

    • NewsRoom
    Σωκράτης Κόκκαλης – Πέτρος Σουρέτης

    Σωκράτης Κόκκαλης – Πέτρος Σουρέτης


    Με σύσταση overweight και τιμή στόχο τα 3,53 ευρώ/μετοχή ξεκινά την κάλυψη της μετοχής της Intrakat η Beta Sec., θεωρώντας ότι αποτελεί ελκυστική επενδυτική επιλογή, δεδομένων των προοπτικών που παρουσιάζει ο εγχώριος κατασκευαστικός κλάδος, σε συνδυασμό με την έκθεση της εταιρείας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), τη δραστηριότητα που έχει αναπτύξει στον τομέα των τουριστικών ακινήτων και την έναρξη νέων ΣΔΙΤ και παραχωρήσεων.

    Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της χρηματιστηριακής, η αποδεδειγμένη κατασκευαστική εμπειρία και τεχνογνωσία της εταιρείας, σε συνδυασμό με έναν μοναδικό μηχανισμό παραγωγής έργων και το επιτυχημένο ιστορικό έγκαιρης και εντός προϋπολογισμού παράδοσης έργων με το κλειδί στο χέρι (14 περιφερειακά αεροδρόμια της Fraport ) καθιστούν την εταιρεία έναν σημαντικό «παίκτη» στον εγχώριο κατασκευαστικό κλάδο.

    Επισημαίνουν, επίσης, πως η Intrakat διατηρεί τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές άδειες (7ου βαθμού) μεταξύ των εγχώριων ομοειδών εταιρειών σε έναν πολλά υποσχόμενο εγχώριο κατασκευαστικό κλάδο, όπου η μετάβαση σε μια Πράσινη Οικονομία (μέσω της κλιμάκωσης της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα), η ψηφιακή μετάβαση της οικονομίας και των λειτουργιών του κράτους, οι κοινές επενδύσεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (ΣΔΙΤ, BOT) και η αυξανόμενη συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ χρηματοδοτούνται όλα με ασφάλεια από τα χρηματοδοτικά εργαλεία της χώρας (συγκεκριμένα το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ), παρέχοντας έναν σταθερό κατασκευαστικό τζίρο για την εταιρεία τα επόμενα 5 χρόνια, καλά χρηματοδοτούμενο, με περιορισμένες χρηματοδοτικές ανάγκες και με χαμηλή βάση κόστους.

    Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

    Επιπλέον, μέσω της συγχώνευσής της με τη ΓΑΙΑ Άνεμος, η INTRAKAT εξασφάλισε ένα αποτύπωμα στις ΑΠΕ ισχύος 1.310 MW που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το επόμενο διάστημα (98 MW μέχρι το τέλος του 2024, περίπου 400 MW έως το 2025), που θα παράγει σταθερή ροή εσόδων και EBITDA, διαφοροποιώντας έτσι τις δραστηριότητες της εταιρείας και πέραν του κατασκευαστικού κλάδου.

    Από την εναρμόνιση της Ελλάδας με τις οδηγίες της ΕΕ προκύπτει ότι μέχρι το 2030 το 35% της μεικτής κατανάλωσης ενέργειας θα προέρχεται από ΑΠΕ, παρέχοντας άφθονο χώρο για επέκταση των ΑΠΕ, καθώς η σημερινή εγκατεστημένη ισχύς στις ΑΠΕ κινείται στο επίπεδο των 7,7 GW (τέλη 2020) και στόχος είναι να φτάσει τα 19 GW έως το 2030. Για την πράσινη μετάβαση (στην οποία εμπίπτουν και οι ΑΠΕ) έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση 6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ το νέο νομοθετικό πλαίσιο έως το τέλος του 2021 αφήνει περιθώριο για περαιτέρω επέκταση σε υπεράκτια αιολικά πάρκα με στόχο τα 2 GW μέχρι το τέλος του 2030. Επιπλέον, 450 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα κατευθυνθούν στην αποθήκευση ενέργειας, τομέας στον οποίο η INTRAKAT εξασφάλισε πρόσφατα άδειες για έναν ενεργειακό κόμβο αποθήκευσης ενέργειας συνολικής ισχύος 496,6 MW στη Θήβα, που θα περιλαμβάνει επίσης την παραγωγή υδρογόνου.

    Συνολικά, η εταιρεία στοχεύει μέσα στα επόμενα 5 χρόνια να αποκτήσει συνολική έκθεση στις ΑΠΕ 1 GW (σε λειτουργία ή υπό κατασκευή) ως developer, αναλαμβάνοντας δηλαδή σχεδίαση-ανάπτυξη-λειτουργία και στο τελικό στάδιο προχωρώντας είτε στην εκμετάλλευση (μέγιστο 200 MW) είτε στην πώληση (των υπολοίπων) για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης των επόμενων έργων ΑΠΕ.

    Τουρισμός

    Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η στρατηγική γεωγραφική θέση που έχει η Ελλάδα ως κορυφαίος τουριστικός προορισμός αφήνει περιθώριο για ισχυρή ανάπτυξη στον τομέα των τουριστικών ακινήτων, κυρίως στην κατασκευή και λειτουργία ξενοδοχείων, σε προορισμούς πρώτου μεγέθους, όπως η Μύκονος και η Αθήνα.

    Η εταιρεία έχει προϋπολογισμό 78 εκατ. ευρώ για σχετικά έργα (τουρισμός, διαμονή, οικιστικά).

    ΣΔΙΤ και παραχωρήσεις

    Όπως σημειώνεται στην έκθεση τα τελευταία 2 χρόνια έχουν δημοπρατηθεί αρκετά έργα ΣΔΙΤ και παραχωρήσεων για έργα υποδομής, διαχείριση απορριμμάτων, θέσεις στάθμευσης και αυτοκινητοδρόμους, μεταξύ άλλων, 15 έργα ύψους €2,7 δισ.) ενώ άλλα παρόμοια ή συναφή έργα 7 δισ. ευρώ θα υλοποιηθούν την περίοδο 2022-2026, έχοντας εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

    Επιστροφή στην κερδοφορία για την Intrakat

    Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Beta Sec., αναμένουν πως η INTRAKAT θα επιστρέψει στην κερδοφορία από το 2022 και θα επωφεληθεί από το μεγαλύτερο μέρος των έργων τόσο στον κατασκευαστικό κλάδο όσο και στον τομέα των ΑΠΕ που θα επιδοτηθούν ή θα χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκά κεφάλαια (Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ), καθώς η νέα νομοθεσία και ο περιορισμένος αριθμός εγχώριων «παικτών» επιτρέπουν τη συμμετοχή όλων των μεγάλων εγχώριων κατασκευαστών.

    Για το 2022 προβλέπουν ότι η εταιρεία θα επιστρέψει σε καθαρή κερδοφορία €7,75 εκατ. (€0,11 ανά μετοχή)) και πως επίσης θα προχωρήσει σε μερισματική καταβολή για το 2022 της τάξης του 0,02 €/μετοχή.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές, η INTRAKAT διαπραγματεύεται με εκτιμώμενο P/E 19x για το 2022 (μετά την ΑΜΚ), EV/EBITDA 12,7x και Καθαρή Δανειακή θέση 82,8 εκατ. ευρώ.

    Intrakat μεγέθη πίνακας

    Διαβάστε επίσης:

    Οι πωλήσεις δικαιωμάτων της Intrakat, το κλειδί για τη είσοδο νέων επενδυτών στο μετοχικό σχήμα της εταιρείας



    ΣΧΟΛΙΑ