ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Μετοχικές ανακατατάξεις, ομολογιακά και οικονομικά αποτελέσματα δίνουν την τάση – Τι θα ανακοινώσει ο Μ. Τσαμάζ για τον ΟΤΕ;

Μιχάλης Τσαμάζ, επικεφαλής ΟΤΕ

Μιχάλης Τσαμάζ, επικεφαλής ΟΤΕ


Ελπίδα για να… ξεκολλήσει από την αδράνεια και την ρηχότητα των τελευταίων ημερών το Χρηματιστήριο Αθηνών αποτελούν τα αποτελέσματα των εισηγμένων.

Η αρχή έγινε από την Coca Cola πριν από μία εβδομάδα, πέρασε στην Τράπεζα της Ελλάδος που ανακοίνωσε μέρισμα 0,67 ευρώ (σ.σ. όσο και πέρσι), αλλά και έξτρα μετρητά για τους μετόχους της από την επιστροφή της φορολογίας μερισμάτων της περιόδου 2014 – 2018 και σήμερα είναι η σειρά του «δεικτοβαρή» ΟΤΕ ΟΤΕ 1,89% 13,49.

Την ίδια ώρα, στο ταμπλό φαίνεται ότι υπάρχουν σε εξέλιξη μετοχικές ανακατατάξεις, όπως συνέβη με την αποχώρηση του αμερικανικού fund Capital από την Eurobank, το οποίο πωλούσε διαρκώς από τον περασμένο Νοέμβριο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πράξεις πέρασαν από την Goldman Sachs στο έτερο fund Fidelity, γνωστό από την παρουσία του σε Jumbo ΜΠΕΛΑ -6,75% 19,75 , Σαράντη, Autohellas, Tιτάνα, αλλά και στα Folli Follie που τελούν εκτός διαπραγμάτευσης εδώ και 20 μήνες. Και όχι μόνο, αλλά προ ημερών άλλαξε χέρια το 5% της Μοτοδυναμική, με πωλητή την οικογένεια Κυριακόπουλου, ενώ «περίεργες» εντολές πώλησης φαίνεται πως, εκτός από τις τράπεζες, βγαίνουν στον Μυτιληναίο.

Παράλληλα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εξωχρηματιστηριακά περνούν πακέτα στους βασικούς μετόχους της Flexopack με την εισηγμένη, όπως όλα δείχνουν, να παίρνει τον δρόμο της εξόδου, μετά την Καράτζης.

Από εκεί και πέρα η προσοχή της αγοράς θα εστιάσει τα οικονομικά αποτελέσματα της Σαράντης και της Φουρλής, εταιρείες με ιδιαίτερη βαρύτητα δίδοντας την τάση στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις, ειδικά τώρα που προκύπτει αύξηση της συμμετοχής των Ελλήνων επενδυτών στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς.

Και όχι μόνο, αλλά η ρευστότητα αναμένεται να δοκιμαστεί περαιτέρω ενόψει των επικείμενων εκδόσεων εταιρικών ομολόγων, όπως η ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, ο ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ 1,72% 14,80 , η ΔΕΗ ΔΕΗ 2,99% 7,93 και βεβαίως η  Lamda, με το έργο του Ελληνικού να μπαίνει στην τελική του ευθεία.

Άλλωστε, σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή κ. Εμ. Χατζηδάκη, «η ευνοϊκή συγκυρία επιτοκίων έχει παίξει το ρόλο της καθώς με την ελληνική δεκαετία κάτω από το 1% οι καμπύλες των επιτοκίων έχουν υποχωρήσει σε όλες τις κλάσεις των ομολόγων με αποτέλεσμα το ελληνικό ρίσκο να αποκτήσει εκ νέου ένα σημαντικό πλήθος από πιστούς ακόλουθους.

Η επόμενη ομολογιακή έκδοση αναμένεται στις αρχές Μαρτίου με το εταιρικό ομόλογο των 350 εκατ. ευρώ της Lamda Development το οποίο θα έχει την ιδιαιτερότητα της συμμετοχής ξένων επενδυτών αφού ο σκόπελος των Omnibus Accounts ξεπεράστηκε.

Το χαμηλό κουπόνι δανεισμού και η πρόσβαση στις αγορές είναι μια νέα πραγματικότητα για τις ελληνικές επιχειρήσεις αφού πλέον η διάθεση είναι τέτοια που αφορά μεγαλύτερο πλήθος επιχειρήσεων. Το χαμηλότερο κουπόνι σημαίνει βελτιώνει τις τακτικές χρηματοοικονομικές εκροές, αυξάνει τα καθαρά περιθώρια κερδοφορίας ενώ η πρόσβαση στις αγορές διευκολύνει την επίτευξη επενδυτικών πλάνων.

Οι νέες δυνατότητες δημιουργούν καλύτερες συνθήκες ανταγωνισμού ειδικά σε όσες εταιρίες έχουν απέναντι τους επιχειρήσεις του εξωτερικού που έχουν ευνοϊκότερο κόστος δανεισμού λόγω της υψηλότερης πιστοληπτικής διαβάθμισης της χώρας προέλευσης τους. Το χαμηλότερο δε κόστος δανεισμού ανοίγει την πόρτα σε πλάνα με χαμηλότερο εσωτερικό βαθμό απόδοσης διευρύνοντας έτσι την γκάμα των δυνατοτήτων των επιχειρήσεων».ΣΧΟΛΙΑ