• ΑΓΟΡΕΣ

    Μετοχές, διπλή ανάγνωση: Ράλι από τα χαμηλά, ζημιές από το ξεκίνημα της χρονιάς

    • NewsRoom
    Πίνακας στο Χρηματιστήριο

    Χρηματιστήριο


    Κούρσα από τα χαμηλά, ζημιές από την αρχή του έτους. Αυτό προκύπτει από την πορεία των μη τραπεζικών μετοχών κατά τη διάρκεια της κρίσης, αλλά και από το ξεκίνημα του 2020.

    Το μεγαλύτερο πάρτι σημειώνεται στον κατασκευαστικό κλάδο και στην προοπτική επανεκκίνησης των μεγάλων έργων προϋπολογισμού 13 – 14 δισ. ευρώ, όπως έχει δηλώσει άλλωστε η κυβέρνηση. Πρωταθλήτρια εμφανίζεται η μετοχή της Άβαξ που από τα των 0,22 ευρώ έχει πραγματοποιήσει ράλι 120%. Ακολούθως, τα κέρδη της Ελλάκτωρ ανέρχονται σε 86% από το χαμηλό μέσα στην κρίση, των 0,50 ευρώ. Σημειώνεται ότι Άβαξ και Ελλάκτωρ είναι από τις εταιρείες που «παίζουν» δυνατά για την Γραμμή 4 του μετρό.

    Επίσης, σημαντική είναι από τα χαμηλά που έγραψε μέσα στην κρίση, η μετοχή της Aegean. Από τα χαμηλά των 3,22 ευρώ ενισχύεται πάνω από 70%, με κλείσιμο στα 5,39 ευρώ χθες. Ισχυρή είναι η αντίδραση για την μετοχή της ΔΕΗ, αφού από το 1,47 ευρώ που ήταν τα χαμηλά μέσα στην κρίση ενισχύεται 66,67%. Σημειωτέον, ότι η Επιχείρηση χθες ανακοίνωσε άλλα αποτελέσματα, δια χειρός Στάσση, καμία σχέση με το παρελθόν, προ ενός έτους που κινδύνευε με χρεοκοπία.

    Επίσης, το γεγονός ότι αποτελεί κυκλική μετοχή και μόλις «ξελοκάρει» η οικονομία, θα πάρουν τα φουγάρα πάλι μπροστά, αποτελεί το μεγαλύτερο εχέγγυο για την Βιοχάλκο. Από τα χαμηλά του 1,47%, η μετοχή ενισχύεται πάνω από 54%. Πάνω από 37% ενισχύονται, επίσης, ο Τιτάνας και η ιστορική τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν, πάνω από 27% η Autohellas,  πάνω από 33% η ΕΥΔΑΠ,, πάνω από 42% τα Πλαστικά Θράκης, τα οποία πάνω στην κρίση επένδυσαν 200 χιλιάδες ευρώ για την απόκτηση γραμμής παραγωγής μασκών και περίπου 31% ο ΟΤΕ. Σχεδόν 28% τα κέρδη που γράφει από τα χαμηλά ο ΟΠΑΠ, πάνω από 30% για το Jumbo, που ευνοείται από τα γεμάτα ταμεία και το άνοιγμα της παραγωγής εκ νέου στην Κίνα. Επίσης, δεν περνάει απαρατήρητη η κίνηση 52,17% για την Τεχνική Ολυμπιακή, καθώς ευνοείται από το γεμάτο ταμείο των 100 εκατ. ευρώ, μετά την πώληση του θρυλικού Πόρτο Καρράς στον ομογενή επιχειρηματία κ. Ιβάν Σαββίδη. Καλά τα πήγε και η Quest του κ. Θ. Φέσσα με κέρδη 30,36%.

    Ωστόσο, για τις προαναφερόμενες μετοχές, το ισοζύγιο είναι αρνητικό από το ξεκίνημα της χρονιάς, εξέλιξη που, ούτως ή άλλως, χαρακτηρίζει την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά στο σύνολό της. Ο γενικός δείκτης υποχωρεί περίπου 34% από την αρχή του έτους ενώ βρέθηκε να χάνει έως και 47% όταν ακούμπησε τις 470 μονάδες.

    Δεν υπάρχει χαρτί λοιπόν, από τα προαναφερόμενα που να μη γράφει απώλειες από το ξεκίνημα της χρονιάς. Πτώση λοιπόν, πάνω από 34,6% για την Aegean, 27,08% για την Τεχνική Ολυμπιακή, 29,9% για την Jumbo, 40,6% για την ΔΕΗ, 35,38% για τον ΟΠΑΠ, 45,2% για την Ελλάκτωρ, 17,4% για τον ΟΤΕ, 12% για τα Πλαστικά Θράκης, 12,3% για την ΕΥΔΑΠ , 35,6% για την Autohellas, 38% για την Τιτάν, 31% για τον Μυτιληναίο, 20% για την Άβαξ, 37% για την Βιοχάλκο και μόλις 7% για την Quest.



    ΣΧΟΛΙΑ