• ΑΓΟΡΕΣ

    Μεταξύ 785-795 μονάδων η αντίσταση για τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α.

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Του Δημήτρη Τζάνα*
    Σε ομηρεία το ελληνικό Χρηματιστήριο λόγω της ΑΜΚ της ΔΕΗ

    Δημήτρης Τζάνας. Διευθυντής Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ


    Ο απολογισμός των επιδόσεων του ελληνικού χρηματιστηρίου στο κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής προκάλεσε δέος, καθώς οι ετήσιες απώλειες σε επίπεδο Γ.Δ. (στο -21,45%) αλλά και σε επίπεδο τραπεζικού δείκτη (-35,01%) του δίνουν την πρώτη θέση από πλευράς απωλειών από όλες τις αγορές του πλανήτη!

    Δύο μήνες μετά την ανακήρυξη του ελληνικού χρηματιστηρίου σε παγκόσμιο πρωταθλητή με βάση τις επιδόσεις του 2019! Εξελίξεις που διαμορφώνουν το εύλογο ερωτηματικό κατά πόσο είναι δικαιολογημένες (όχι απλά εξηγήσιμες) ή συνιστούν επιδόσεις που μπορεί να θεωρηθούν ως αρνητική υπερβολή.

    Πέραν λοιπόν των αναφορών που σχετίζονται με τις γνωστές παθογένειες του ελληνικού χρηματιστηρίου (ρηχότητα, δραστηριοποίηση κεφαλαίων βραχυπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα κυρίως), κρίσιμης σημασίας είναι η αξιολόγηση των επιπτώσεων που θα επιφέρει η εξάπλωση του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία.

    Η συνοπτική αποτύπωση των  μέχρι τώρα αναλύσεων επενδυτικών οίκων και λοιπών φορέων (ΔΝΤ, ΟΟΣΑ κοκ) συνομολογούν ότι  αναμένεται μια σημαντική επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας που δικαιολογεί περικοπή των προβλέψεων των  ρυθμών μεγέθυνσης κατά τουλάχιστον 30%. Ταυτόχρονα, συντηρείται η αβεβαιότητα σε σχέση με τη χρονική περίοδο που θα απαιτηθεί για να επανέλθουν οι οικονομίες και πάλι σε τροχιά επιταχυνόμενης ανάπτυξης.

    Αυτό σημαίνει ότι τα αισιόδοξα σενάρια που υιοθετούσαν  την απότομη μεταστροφή της καμπύλης των μακροοικονομικών μεγεθών (ΑΕΠ, κατανάλωση, επενδύσεις) μετά την πτώση τους (σενάριο καμπύλης τύπου V), είναι ανεδαφικά, όπως επεσήμαναν τόσο ο καθηγητής Ρουμπινί όσο και ο Ιταλός Επίτροπος για της Ευρωπαϊκή Οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι.

    Επομένως, θεωρώντας ότι η παγκόσμια οικονομία θα βρει τρόπους να επανέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά στο κοντινό μέλλον, η κίνηση της καμπύλης των μεγεθών με διακυμάνσεις είναι η πιθανότερη (σενάριο καμπύλης τύπου W). Στο βαθμό που εφαρμοστούν παρεμβατικές πολιτικές (νομισματικές και δημοσιονομικές) από όλες τις κυβερνήσεις του πλανήτη. Έτσι, η Federal Reserve προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων της και αναμένεται να αυξήσει τη ρευστότητα των αγορών, όπως ήδη έχει πράξει η Κινεζική Κεντρική Τράπεζα, ενώ ανάλογες κινήσεις είναι πιθανό να κάνει και η ΕΚΤ. Παραμένει ωστόσο ζητούμενη η ενίσχυση των κρατικών δαπανών στις χώρες της Ε.Ε. ιδιαίτερα με δράσεις από πλευράς Γερμανίας που διαθέτει «βουνά αποθεματικών».

    Ενόψει των παραπάνω δεδομένων, η αυξημένη μεταβλητότητα αναμένεται να χαρακτηρίσει την κίνηση των αγορών για το επόμενο διάστημα, συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού χρηματιστηρίου.

    Με την ελληνική οικονομία να είναι αντιμέτωπη τόσο με τη διαχείριση του ζητήματος του κορωνοϊού που απειλεί  τις φετινές τουριστικές ροές αλλά  και τις ελληνικές εξαγωγές, όσο και με το πρόβλημα των αυξημένων μεταναστευτικών ροών στα σύνορά μας (Έβρος και νησιά).

    Θα χρειαστεί επομένως αυξημένη προσπάθεια για να πείσει η ελληνική οικονομία ότι επανέρχεται σε τροχιά ρυθμών μεγέθυνσης και υλοποίησης μεταρρυθμίσεων που συνδέονται με τη διαδικασία διαμόρφωσης προϋποθέσεων για υλοποίηση επενδύσεων.

    Και με το Γ.Δ. του ελληνικού χρηματιστηρίου να επιδιώκει την  υπέρβαση της ζώνης 785-795 που συνιστά ισχυρή περιοχή αντίστασης, προκειμένου να ισχύσει το σενάριο βραχυπρόθεσμης αναρρίχησής του.

     

    *Ο κ. Τζάνας είναι Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ



    ΣΧΟΛΙΑ