• ΑΓΟΡΕΣ

    Με μικτά πρόσημα έκλεισε η Wall Street, ανακούφιση για τις τελικές δηλώσεις του Τραμπ

    • NewsRoom
    χρηματιστές στη wall street


    Ανακούφιση στους επενδυτές της Wall Street προκάλεσε το τελικό περιεχόμενο των δηλώσεων του Αμερικανού Προέδρου ο οποίος στην συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο ανακοίνωσε μια σειρά από κινήσεις κατά της Κίνας, με αφορμή το Χονγκ Κονγκ.

    Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε κυρώσεις κατά Κινέζων αξιωματούχων ενώ ανέφερε πως έδωσε οδηγίες στην κυβέρνησή του να ξεκινήσει τη διαδικασία τερματισμού των ειδικών εμπορικών εξαιρέσεων που απολάμβανε το Χονγκ Κονγκ. Υποστήριξε ότι η Κίνα «δεν τήρησε τον λόγο της» σε ό,τι αφορά την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ, ενώ χαρακτήρισε μάλιστα «τραγωδία» για τον λαό της περιοχής, την Κίνα και τον κόσμο γενικότερα όλο τον νέο νόμο που πλήττει την αυτονομία του οικονομικού κέντρου.

    Παράλληλα ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε την Κίνα πως απέκρυψε κρίσιμα στοιχεία για την εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού κατά την αρχική φάση της έξαρσης στην Κίνα, ενώ ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ σταματούν τις σχέσεις τους με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

    Πάντως, οι δηλώσεις του Τραμπ καθησύχασαν τους επενδυτές της Wall Street, οι οποίοι φοβόντουσαν πως η αμερικανική κυβέρνηση θα μπορούσε να προχωρήσει σε κυρώσεις που θα επηρέαζαν την εμπορική συμφωνία «πρώτης φάσης» που επιτεύχθηκε πριν μερικούς μήνες. Αυτό οδήγησε τους δείκτες να περιορίσουν σημαντικά τις απώλειες που κατέγραφαν από την αρχή της συνεδρίασης, με τους S&P 500 και Nasdaq να κλείνουν μάλιστα σε θετικό έδαφος.

    Έτσι, ο Dow Jones έκλεισε τελικά στις 25.383,11 μονάδες, με οριακές απώλειες -0,07%, ο  S&P 500 στις 3.044,31 μονάδες με κέρδη 0,48% ενώ ο  Nasdaq στις 9.489,87 μονάδες με άνοδο 1,29%.

    Σε επίπεδο εβδομάδας ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 3,75%, ο S&P 500 με άνοδο 3,01% και ο Nasdaq με κέρδη 1,77%. Για τον μήνα, ο Dow Jones κλείνει με κέρδη  4,3%, ο S&P 500 με άνοδο 4,5% και ο Nasdaq με κέρδη 6,8%.



    ΣΧΟΛΙΑ