• ΑΓΟΡΕΣ

    Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωαγορές – Ανησυχία για τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ

    • NewsRoom


    Με μικτές διαθέσεις έκλεισαν τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια σήμερα Πέμπτη, μια μέρα μετά το sell off των διεθνών αγορών που προκάλεσαν τα στοιχεία για την μεταποίηση σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Η αμφιβολία για το μέλλον της οικονομίας στην Ευρώπη έχει κυριεύσει τους επενδυτές, μετά και την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλλουν κυρώσεις με την επιβολή δασμών στα ευρωπαϊκά προϊόντα ως αντίποινα για την χρηματοδότηση από τις ευρωπαϊκές χώρες στην Airbus, έπειτα και από σχετική έγκριση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, που δικαίωσε τη θέση της Αμερικής.

    Η ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη συρρικνώθηκε τον Σεπτέμβριο, καθώς η συνεχιζόμενη συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας επηρεάζει τον τομέα των υπηρεσιών. Ο τελικός συνθετικός δείκτης PMI της Markit για τον Σεπτέμβριο κινήθηκε στις 50,1 μονάδες, έναντι 51,9 τον Αύγουστο, ενώ ο δείκτης PMI Υπηρεσιών κατρακύλησε στις 51,6 έναντι 53,5 τον προηγούμενο μήνα. Τόσο ο γερμανικός όσο και ο γαλλικός PMI Υπηρεσιών κινήθηκαν κατώτερα των προσδοκιών των αναλυτών, στο 51,4 (έναντι εκτίμησης για 52,5) και 51,1 (έναντι εκτίμησης για 51,6) αντίστοιχα. Τα στοιχεία για την Ισπανία δείχνουν ότι ο κλάδος των υπηρεσιών αναπτύχθηκε με μικρότερο ρυθμό τον Σεπτέμβριο, στο 53,3, έναντι 54,3 τον Αύγουστο. Ο αντίστοιχος δείκτης για την Ιταλία έδειξε επιτάχυνση της ανάπτυξης.

    Στο θέμα του Brexit, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε σήμερα το σχέδιο που προτείνεται από τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον για μια συμφωνία πάνω στους όρους της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Γενικότερα το κλίμα παραμένει τεταμένο και μετα την επικοινωνία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ με τον Μπόρις Τζόνσον και τον Ιρλανδό ομόλογό του Λέο Βαράντκαρ, όπου μετά από αυτό ο Τουσκ έγραψε μέσω twitter πως δεν έχουν πεισθεί από το σχέδιο του Τζόνσον.

    Σε αυτό το κλίμα ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε πτωτικά στις 7.77,64 μονάδες και στο -0,63% κ. Αντιθέτως ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε ανοδικά στις 5.438,77 μονάδες και στο +0,30%.

    Στο νότο ο FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε στις 21.311,51 μονάδες με άνοδο 0,06% ενώ ο IBEX 35 υποχώρησε στις 8.902,20 μονάδες και στο -0,11%.

    Ο Γερμανικός DAX παρέμεινε κλειστός λόγω της επετείου της επανένωσης της Γερμανίας, το 1990.

    Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,02%, στις 377,46 μονάδες .



    ΣΧΟΛΙΑ