• ΑΓΟΡΕΣ

    Με ήπια κέρδη έκλεισε η Wall Street – Σε υψηλά 11 μηνών το αμερικανικό αργό

    • NewsRoom
    Wall Street


    Με ήπια κέρδη έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Τρίτη, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας τις πολιτικές εξελίξεις γύρω από την διαδικασία για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ, λίγες μέρες πριν την επίσημη αλλαγή της ηγεσίας του Λευκού Οίκου.

    Η αγορά αναμένει πως μια από τις πρώτες κινήσεις της νέας ηγεσίας του Λευκού Οίκου θα είναι ένα νέο πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας, στο πλαίσιο που κινούνταν μέχρι τώρα οι προτάσεις των Δημοκρατικών. Μάλιστα, καθώς πλέον οι Δημοκρατικοί θα ελέγχουν τόσο τη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και τη Γερουσία, η έγκριση ενός τέτοιου πακέτου θα είναι θεωρητικά πιο πιθανή. Ωστόσο, στην πράξη τα πράγματα θα είναι ασφαλώς πιο περίπλοκα, καθώς θα πρέπει να βρεθούν και οι κατάλληλες ισορροπίες τόσο στο εσωτερικό των Δημοκρατικών, όσο και στις σχέσεις με τους Ρεπουμπλικάνους, καθώς πρόθεση της νέας ηγεσίας είναι να υπάρξει μια σταδιακή αποκλιμάκωση της άκρως διχασμένης πολιτικής σκηνής των ΗΠΑ, που προκλήθηκε από την διακυβέρνηση Τραμπ.

    Από εκεί και πέρα οι Αμερικανοί επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις γύρω από το μέτωπο της πανδημίας με τις αγορές της Ευρώπης να δέχονται σήμερα ισχυρές πιέσεις μετά και τις σκέψεις της Γερμανίας να παρατείνει μέχρι τον Απρίλιο το lockdown. Πολλές από τις χώρες της ΕΕ αλλά και η Βρετανία αντιμετωπίζουν το σφοδρότερο τρίτο κύμα της πανδημίας, ενώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία του εμβολιασμού, στην οποία ωστόσο παρατηρούνται προβλήματα ως προς την παραγωγή καθυστερώντας τις διαδικασίες.

    Οι επενδυτές και οι αναλυτές της Wall Street είδαν τον δείκτη αισιοδοξίας για τις μικρές επιχειρήσεις να υποχωρεί κατά 5,5 μονάδες τον Δεκέμβριο στις 95,9 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον προηγούμενο Μάιο, δείγμα των επιπτώσεων του νέου κύματος της πανδημίας στην αμερικανική αγορά.

    Σε αυτό το κλίμα ο Dow Jones έκλεισε στις 31.068,69 μονάδες με άνοδο 0,19%, ο  S&P 500 στις 3.801,19 μονάδες με άνοδο 0,04% ενώ ο  Nasdaq στις 13.072,43 μονάδες με άνοδο 0,28%.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η μετοχή της εταιρείες πετροχημικών Dow Inc. (3,70%), εκμεταλλευόμενη την άνοδο των τιμών του πετρελαίου. Ακολούθησε η Intel (3,30%) και η Goldman Sachs (2,85%), εκμεταλλευόμενη την αύξηση της τιμής στόχου της μετοχής της από την JPMorgan Securities στα 320 δολάρια. Τις μεγαλύτερες απώλειες, αντίθετα, κατέγραψαν οι μετοχές των  Merck & Co. (-2,25%), Visa (-1,89%) και  Walt Disney (-1,73%).

    Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Φεβρουαρίου ενισχύθηκε κατά 1,8% στα 53,21 δολάρια το βαρέλι, σε υψηλό 11 μηνών, κατά την έκτη συνεχόμενη ανοδική του συνεδρίαση.



    ΣΧΟΛΙΑ