• ΑΓΟΡΕΣ

    Mark Mobius: Γιατί ο γκουρού των αγορών θεωρεί κορυφαία επιλογή τις μετοχές των εταιρειών ημιαγωγών

    • Bloomberg
    Mark Mobius: Επενδύστε σε χρυσό το 10% του χαρτοφυλακίου σας

    Mark Mobius


    Ο βετεράνος επενδυτής των αναδυόμενων αγορών Mark Mobius δήλωσε ότι «ποντάρει» στις μετοχές ημιαγωγών, καθώς ΗΠΑ και Κίνα αυξάνουν τις επενδύσεις τους στο συγκεκριμένο τομέα.

    Οι εταιρείες κατασκευής ημιαγωγών (τσιπ) είναι «η νούμερο ένα κατηγορία που έχουμε στο χαρτοφυλάκιό μας», δήλωσε ο Mobius σε συνέντευξή του την Πέμπτη στο Bloomberg Television. Οι εταιρείες που συνδέονται με τη βιομηχανία θα τα πάνε καλά καθώς «τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Κίνα καταβάλλουν τεράστια ποσά στην έρευνα και την παραγωγή ημιαγωγών», πρόσθεσε.

    Οι μετοχές των τσιπ ξεκίνησαν πολύ καλά το 2023, μετά την “σφαγή” που προκάλεσε το 2022 η αύξηση των επιτοκίων.

    Η εστίαση των επενδυτών έχει αρχίσει να μετατοπίζεται στις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου και στις φθηνότερες αποτιμήσεις. Ο Philadelphia Semiconductor Index αυξήθηκε κατά 20% φέτος έναντι ανόδου 4% του δείκτη S&P 500, και βαδίζει προς την μεγαλύτερη τριμηνιαία υπερπόδοση του έναντι του αμερικανικού δείκτη, από τον Σεπτέμβριο του 2016.

    Η Ασία βρίσκεται σε προνομιακή θέση να επωφεληθεί από τη βελτίωση των προοπτικών του κλάδου, καθώς φιλοξενεί παγκόσμιες εταιρείες όπως η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. και η Samsung Electronics Co. της Νότιας Κορέας, με τον Mobius να προσθέτει ότι οι προοπτικές παραμένουν «καλές» για την Κίνα και την Ινδονησία.

    Ο τεχνολογικός ανταγωνισμός μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας διοχετεύει δισεκατομμύρια κεφάλαια – μερικά από αυτά απευθείας από τα κρατικά ταμεία – στη βιομηχανία τσιπ, με στόχο την δημιουργία εγχώριας παραγωγής ημιαγωγών.

    Πιο ουσιαστικά, τα τσιπ γίνονται πιο εξελιγμένα και η ζήτηση αναμένεται να εκτοξευθεί λόγω της υιοθέτησης των μελλοντικών τεχνολογιών από τα αυτοκίνητα και τις συσκευές έως την τεχνητή νοημοσύνη, που απαιτούν μεγάλη υπολογιστική ισχύ.

    Ο Mobius, ο οποίος συνίδρυσε την Mobius Capital Partners μετά από μια πολυετή καριέρα στη Franklin Templeton, πρόσθεσε ότι παραμένει «πολύ bullish» όσον αφορά την Ινδία καθώς παίρνει μεγαλύτερο μερίδιο της μεταποίησης στην Ασία.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ζοφερή πρόβλεψη από τον Mark Mobius: Βλέπει το Bitcoin στα 10.000 δολάρια

    Goldman Sachs: Πού πρέπει να εστιάσουν οι επενδυτές την προσοχή τους στις αγορές – Οι τιμές στόχοι των δεικτών μετοχών, ομολόγων και εμπορευμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ