• ΑΓΟΡΕΣ

    «Μάχη» κεφαλαιοποιήσεων Εθνικής και Alpha Bank για την είσοδο στον Δείκτη MSCI Greece, μαζί με την Eurobank

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Φωκίων Καραβίας – Παύλος Μυλωνάς – Βασίλης Ψάλτης


    Διαθέσεις να πάρουν τη μεγάλη ρεβάνς της επιστροφής στον εμβληματικό Δείκτη  MSCI Greece δείχνουν να έχουν οι τρείς από τις εισηγμένες συστημικές τράπεζες της χώρας.

    Τον τελευταίο καιρό τα «χαρτιά» της Eurobank, της Εθνικής και της  Alpha Bank πρωτοστατούν στον χορό της ανόδου των αποτιμήσεων, βάζοντας τη δική τους πινελιά στη βελτίωση της ευρύτερης επενδυτικής ψυχολογίας στο χρηματιστήριο της Αθήνας.

    Οι ουσιαστικές κινήσεις προς την κατεύθυνση της αποτελεσματικής λύσης για τα «κόκκινα» δάνεια, σε συνδυασμό με τις βάσιμες προοπτικές για την ανάταξη της οικονομίας την «επόμενη μέρα» της πανδημίας, έχουν αναζωπυρώσει το αγοραστικό ενδιαφέρον για τις μετοχές των τριών τραπεζών. Οι οποίες πλέον βρίσκονται στον προθάλαμο της εισόδου του «μεγάλου» Δείκτη της Morgan Stanley, που ακολουθείται από σημαντικά κεφάλαια επενδυτικών funds της «πρώτης γραμμής».

    Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν ότι στο αμέσως επόμενο  χρονικό διάστημα και μέχρι τα τέλη Απριλίου, η χρηματιστηριακή πορεία των τραπεζών θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και με την προοπτική ένταξης στον υπό αναθεώρηση  MSCI Greece. Όπου τώρα βρίσκονται τρείς και μόνο ελληνικές εταιρείες. Ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ και η Jumbo.

    Kατά τα φαινόμενα η Eurobank μοιάζει να έχει «κλειδώσει» τα κριτήρια ένταξης στον Δείκτη της Morgan Stanley, ενώ «μάχη» με φόντο τις κεφαλαιοποιήσεις γίνεται από την άλλη πλευρά, ανάμεσα στην Εθνική-που έχει το προβάδισμα- και την Alpha Bank. Αν και η τελική κρίση είναι υπόθεση των αναλυτών της  αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, το σίγουρο είναι ότι οποιαδήποτε Ελληνική προσθήκη στον Δείκτη θα συνοδευτεί από σημαντικές εισροές διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων.

    Η προβλεπόμενη, εξαμηνιαία αναθεώρηση του Δείκτη  MSCI Greece θα γίνει τον προσεχή Μάιο. Τα καθοριστικά κριτήρια είναι δύο: Πρώτον η χρηματιστηριακή αξία των προς αξιολόγηση εταιρειών θα πρέπει να είναι πάνω από 2 δισ. δολάρια. Και δεύτερον η αποτίμηση του free float ( των μετοχών δηλαδή που είναι σε ελεύθερη διασπορά, εξαιρουμένων αυτών του βασικού μετόχου)  θα πρέπει να οριοθετείται σε πάνω από 1,4 δισ. δολάρια. Έναντι των 1,1 δισ. που ίσχυε στο παρελθόν αλλά τροποποιήθηκε λόγω της ανόδου των αγορών.

    Τα κριτήρια αξιολόγησης και εικόνα των τριών τραπεζών

    Ο MSCI υπολογίζει την κεφαλαιοποίηση των εταιρειών και άρα την ελεύθερη διασπορά τις τελευταίες 10 ημέρες του Απριλίου. Διαλέγει 2 τυχαίες ημερομηνίες μέσα σε αυτό το 10ημερο, όπου με βάση αυτές καθορίζεται αν πληρούνται οι βασικές προϋποθέσεις  ένταξης ή όχι στον Δείκτη.

    Με βάση τα χθεσινά κλεισίματα, η τιμή της μετοχής της Eurobank διαμορφώθηκε στα 0,798 ευρώ. Έχοντας ενισχυθεί κατά 37,8% από την αρχή της εφετινής χρονιάς. Με τα δεδομένα αυτά η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας είναι τώρα στα 2,959 δισ. ευρώ ή  3,521 δισ. δολάρια, καθώς η τρέχουσα ισοτιμία ευρώ-δολαρίου είναι στα επίπεδα του 1,19.

    Εξαιρουμένου του ποσοστού που κατέχει ο βασικός μέτοχος (Fairfax με 31,27%) η αποτίμηση του free float της Eurobank υπολογίζεται στα 1,708 δισ. ευρώ ή 2,032 δισ. δολάρια.

    Γεγονός που καταδεικνύει ότι η τράπεζα συγκεντρώνει όλες τις βασικές προϋποθέσεις για να μπει στον αναθεωρημένο MSCI Greece.

    Ειδικά πάντως σε ότι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, πέραν της ανόδου των τιμών «εισπράττουν» και το ιδιότυπο μπόνους της εξασθένησης του δολαρίου έναντι του ευρώ. Που με τη σειρά του αυξάνει τις κεφαλαιοποιήσεις με όρους αμερικανικού νομίσματος.

    Τα δεδομένα για Εθνική και Alpha Bank

    Στη περίπτωση της Εθνικής, η μετοχή έχει καταγράψει άνοδο 14,9% από την αρχή του έτους, καθώς χθες έκλεισε στα 2,599 ευρώ. Το χθεσινό της χρηματιστηριακό άλμα κατά 5,22% οδήγησε την κεφαλαιοποίησή της στα 2,377 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε 2,828 δισ. δολάρια. Κάτω από αυτές τις συνθήκες το free float της τράπεζας ( αν αφαιρεθεί το 40,39% που κατέχει το Τ.Χ.Σ.) διαμορφώνεται στα 1,416 δισ. ευρώ ή 1,658 δισ. δολάρια. Γεγονός που επίσης δίνει στην Εθνική τον απαιτούμενο «αέρα» για να ενταχθεί στον Δείκτη της Μorgan Stanley.

    Για την Alpha Bank το χθεσινό +3,45% έφερε την τιμή της μετοχής στα 1,138 ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 19,3% από το ξεκίνημα της εφετινής χρονιάς. Πλέον η χρηματιστηριακή της αποτίμηση ανέρχεται στα 1,759 δισ. ευρώ ή 2,093 δισ. δολάρια. Και λαμβανομένου υπόψη ότι το ποσοστό του Τ.Χ.Σ είναι στο 10,93% η ελεύθερη διασπορά αποτιμάται τώρα στα 1,566 δισ. ευρώ ή 1,864 δισ. δολάρια. Με την τράπεζα να καλύπτει επί του παρόντος, έστω και οριακά τα βασικά κριτήρια ένταξης στον MSCI Greece.

    Μένει βεβαίως να σταθμιστούν και τα δεδομένα που θα προκύψουν στο τελευταίο 10ημερο του Απριλίου. Από εκεί και πέρα όμως θα μπουν και άλλοι «εσωτερικοί» παράγοντες για την αξιολόγηση της Morgan Stanley, σχετιζόμενοι με την κλαδική απεικόνιση της χώρας στον εν λόγω Δείκτη. Εξέλιξη η οποία κατά φαινόμενα παραπέμπει όντως σε μια άτυπη «μάχη» Εθνικής και Alpha Bank για τη συμμετοχή τους στον MSCI. Αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο, μαζί με τη Eurobank να τα καταφέρουν και οι τρείς τράπεζες. Θα φανεί αυτό λίαν συντόμως…



    ΣΧΟΛΙΑ