• ΑΓΟΡΕΣ

    Λίγους πιστούς έχει το χρηματιστηριακό «θαύμα»

    Wall Street


    Άγιος που δεν κάνει θαύματα έχει λίγους πιστούς… Τουλάχιστον όμως σε ό,τι αφορά το… χρηματιστήριο της Αθήνας, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Διότι ενώ η ελληνική αγορά έχει κάνει θαύματα στη διάρκεια της εφετινής χρονιάς, καταγράφοντας κέρδη 48,8% με όρους Γενικού Δείκτη, που είναι τα μεγαλύτερα της τελευταίας 20ετίας, εν τούτοις το πλήθος των πιστών στις μετοχές είναι κατώτερο του αναμενομένου.

    Κατ’ ουσίαν δεν έχουμε ένα, αλλά δυο χρηματιστήρια. Σε μια κοινή μεν «συσκευασία», όμως με μια εξόχως διακριτή διαφορά. Η οποία και αφορά το συναλλακτικό τζίρο των μετοχών.

    Για τις χρηματιστηριακές αρχές, το όριο για να μπει ένα «χαρτί» στην κλίμακα εκείνων με τις 10 μεγαλύτερες, ημερήσιες μεταβολές των τιμών (θετικές, ή αρνητικές) είναι να έχει κάνει τουλάχιστον 10.000 ευρώ αξία συναλλαγών. Η τρόπον τινά «κόκκινη» αυτή γραμμή δεν έχει κάποια ουσιαστική επίδραση για τις επί μέρους μετοχές. Ωστόσο εκλαμβάνεται ως κρίσιμη σήμανση για τους επενδυτές, καθώς σε μετοχές με ισχνή συναλλακτική δραστηριότητα, είναι πασιφανώς δύσκολη και ή είσοδος, αλλά και η έξοδος από αυτές.

    Σήμερα λοιπόν στην κύρια αγορά του χρηματιστηρίου, τελούν υπό διαπραγμάτευση 126 κοινές μετοχές. Οι 50 εξ αυτών έχουν από την αρχή της εφετινής χρονιάς έως τώρα, μέση, ημερήσια αξία συναλλαγών, κάτω από 10.000 ευρώ. Μάλιστα, από αυτές τις 50, οι 15 κάνουν συναλλαγές κάτω από 1.000 ανά ημέρα.

    Στην (αυξημένου ρίσκου) κατηγορία της επιτήρησης, υπάρχουν 25 κοινές μετοχές, από τις οποίες οι..23 έχουν μέση, ημερήσια αξία συναλλαγών κάτω από 10.000. Και εξ αυτών των 23, οι 16 κάνουν τζίρο μικρότερο από τα 1.000 ευρώ.

    Συναλλακτική απραξία μαστίζει τη μισή αγορά

    Τα δεδομένα αυτά πιστοποιούν ότι επί συνόλου 151 μετοχών, οι 73 έχουν είτε αναιμικό συναλλακτικό ενδιαφέρον είτε έχουν περιπέσει σε συναλλακτικό λήθαργο.

    Με άλλα λόγια, το μισό χρηματιστήριο μαστίζεται από την… απραξία. Μη δυνάμενο να επιτελέσει το βασικό του ρόλο, που είναι η προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων, σε ένα ευρύτερο πεδίο εισηγμένων επιχειρήσεων.

    Βέβαια, παρά το γεγονός ότι 73 μετοχές κινούνται σε ρηχά νερά συναλλακτικού τζίρου, οι τιμές τους καταγράφουν άνοδο στη συντριπτική τους πλειονότητα. Άνοδος όμως η οποία χαρακτηρίζεται «κούφια» καθώς δεν αντικατοπτρίζει ένα αξιόπιστο επενδυτικό ενδιαφέρον. Και ουσιαστικά μεταφράζεται σε(λογιστικά) οφέλη για το βασικό μέτοχο.

    Είναι ενδεικτικό ότι από την αρχή του έτους η μετοχή των κυλινδρόμυλων Σαραντόπουλου έχει ενισχυθεί κατά 428%, έχοντας, μέση ημερήσια αξία συναλλαγών…142,7 ευρώ. Το «χαρτί» της Λανακάμ έχει ανέβει 224,2%, με μέσο ημερήσιο τζίρο 959,3 ευρώ. Επίσης, οι τίτλοι των εταιρειών Κρέκα και Βαρβαρέσος, έχουν ενισχυθεί κατά 70,8% και 31,7% αντίστοιχα, όταν η μέση αξία συναλλαγών τους «τρέχει» με… 12,82 και 12,6 ευρώ ανά ημέρα.

    Εκ των πραγμάτων με τέτοιου είδους «μαγικές» εικόνες και «θαύματα» μάλλον δύσκολα θα πολλαπλασιαστούν οι πιστοί της μετοχικής ιδέας στο… μισό κομμάτι του χρηματιστηρίου. Όπου συνωστίζονται εταιρείες με κατά κανόνα χαμηλή κεφαλαιοποίηση. Καταδεικνύοντας ότι ή ελληνική αγορά δεν έχει το απαιτούμενο «βάθος» στις επενδυτικές επιλογές. Οι οποίες ειδικά για τα ξένα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, περιορίζονται σε λίγες και μεγάλες εισηγμένες. Για να αυξηθεί η ελκυστικότητα του χρηματιστηρίου, πρέπει να αναβαθμιστεί και το προϊόν του, με την προσθήκη και άλλων σημαντικών ελληνικών επιχειρήσεων που παραμένουν εκτός αγοράς. Στοίχημα δύσκολο, αφού αυτό εξαρτάται πρωτίστως από τους… μη εισηγμένους επιχειρηματίες.



    ΣΧΟΛΙΑ