• ΑΓΟΡΕΣ

    Κράτησε αντίσταση στις 860 μονάδες το Χρηματιστήριο, χάρη στην «εκτόξευση» της ΔΕΗ

    Ποιος πυροβολεί τη ΔΕΗ και γιατί

    Ο Πρόεδρος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης


    Με ισχυρό στήριγμα την ΔΕΗ, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να αντιμετωπίσει τις πιέσεις από τους πωλητές, μετά και το θετικό σερί της προηγούμενης εβδομάδας, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί μεν αλλά να βρίσκει αντίσταση στις 860 μονάδες.

    Η αγορά φάνηκε πως επικροτεί τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για τη σωτηρία της ΔΕΗ, τα οποία τέθηκαν σε ισχύ από σήμερα, και προεξοφλεί πως θα λυθεί το άμεσο ταμιακό πρόβλημα της εταιρείας, ενώ θα έχει θετική επίπτωση  στις εκτιμήσεις για την προοπτική της Επιχείρησης από τον ορκωτό ελεγκτή της Ε&Υ, που θα ανακοινωθούν στις 24 Σεπτεμβρίου.

    Από εκεί και πέρα, ο τζίρος ήταν ιδιαίτερα χαμηλός, λόγω και του γεγονότος πως η Wall Street παραμένει κλειστή την Δευτέρα (Labor Day). Η συνεδρίαση της Δευτέρας ήταν επίσης η πρώτη του Σεπτέμβρη, μετά τον πρώτο αρνητικό μήνα του έτους, κατά τον οποίο σημειώθηκαν ισχυρές απώλειες στο πρώτο μισό του Αυγούστου, ενώ οι επενδυτές κατάφεραν να μαζέψουν τις απώλειες του Χρηματιστηρίου κατά το δεύτερο μισό.

    Πλέον η αγορά στρέφεται προς τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης στο τέλος της εβδομάδας από τη ΔΕΘ, αλλά και τα αποτελέσματα τριμήνου αρκετών επιχειρήσεων που αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

    Κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες -0,87% στις 860,51 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά, κινήθηκε μεταξύ των 855,20 (-1,49%) και των 864,44 μονάδες (-0,42%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 36,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 18,6 εκατ. τεμάχια.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,05%, στις 2.120,85 μονάδες, o MidCap στο -0,27% και τις  1.358,49 μονάδες, ενώ μεγάλη ήταν η διόρθωση των τραπεζών, με τον σχετικό δείκτη να κλείνει με πτώση -2,46% στις 762,73 μονάδες.

    Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχώρισε το +11,34% της ΔΕΗ η μετοχή της οποίας έκλεισε πάνω από τα 3 ευρώ. Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε με κέρδη +1,16%, ενώ ήπια άνοδο κινήθηκαν οι ΟΠΑΠ, Βιοχαλκο, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Σαράντης.

    Αντίθετα, τη μεγαλύτερη διόρθωση κατέγραψε η Πειραιώς, που σημείωσε απώλειες 4,29%, με την Εθνική να κλείνει στο -3,11% και τη Cenergy στο -2,09%. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Eurobank, Ελληνικά Πετρέλαια, Alpha Bank, Jumbo, Μυτιληναίο, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα και Titan.

    Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Λάμδα, ΟΤΕ, Coca Cola, Aegean, Ελλάκτωρ και Φουρλής, με την ΕΧΑΕ να κλείνει χωρίς μεταβολή.



    ΣΧΟΛΙΑ