• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    «Κραχ» στο ρωσικό χρηματιστήριο «βλέπει» ο αναλυτής που είχε προβλέψει τη χρεοκοπία του ’98

    • Bloomberg


    Μην επενδύσετε σε ρωσικές μετοχές, ακόμη κι αν φαίνονται φθηνές μετά το τελευταίο selloff, προειδοποιεί ο βετεράνος στρατηγικός αναλυτής και ειδικός στη ρωσική χρηματιστηριακή αγορά John-Paul Smith, υποστηρίζοντας ότι οι επενδυτές μπορεί να γίνουν… παράπλευρη απώλεια του νέου «ψυχρού πολέμου». Για τον πρώην στρατηγικό αναλυτή της Deutsche Bank και ιδρυτή της εταιρείας αναλύσεων Ecstrat, αν και δεν είναι απίθανο να ανακάμψει βραχυπρόθεσμα το ρούβλι ή ο Γενικός Δείκτης του ρωσικού χρηματιστηρίου, οι πιο μακροπρόθεσμες προοπτικές «εξακολουθούν να είναι ζοφερές».

    Οι κυρώσεις που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ σε βάρος διάφορων ρωσικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων είναι και ο μεταλλευτικός κολοσσός United Co. Rusal του δισεκατομμυριούχου Oleg Deripaska, έφεραν βαριές απώλειες στο ρωσικό χρηματιστήριο. Και ενώ κάποιοι χρηματιστές θεωρούν ότι η «βουτιά» αυτή αποτελεί αγοραστική ευκαιρία, άλλοι έχουν διαφορετική άποψη.

    Για τον Smith, οι επενδυτές είναι μέχρι στιγμής «υπερβολικά εφησυχασμένοι ως προς τις επιπτώσεις» που μπορεί να έχει το αδιέξοδο στις σχέσεις Ρωσίας – Δύσης, το οποίο ο ίδιος περιγράφει ως «σύγκρουση πολιτικών, οικονομικών και χρηματοοικονομικών συστημάτων».

    Ο Smith, ο οποίος κρατά εδώ και χρόνια απαισιόδοξη στάση σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της ρωσικής χρηματιστηριακής αγοράς, κέρδισε ευρύτατη αναγνώριση ως ο άνθρωπος που προέβλεψε από πολύ νωρίς το 1998 ότι οι επενδυτές ήταν υπερβολικά αισιόδοξοι απέναντι στα ρωσικά assets και ότι θα ερχόταν ραγδαία υποτίμηση. Μήνες αργότερα, η χώρα δήλωσε αδυναμία πληρωμής του χρέους της και το ρούβλι βρέθηκε να κάνει ελεύθερη πτώση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πετρέλαιο: Ετοιμαστείτε για «πτήση» ακόμη και στα 80 δολάρια/βαρέλι, προειδοποιεί η JPMorgan

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς Ρώσοι μεγιστάνες γκρέμισαν το ελβετικό φράγκο



    ΣΧΟΛΙΑ