• ΑΓΟΡΕΣ

    «Κίτρινη κάρτα» στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τη MIG

    • Contributor
    MIG: Η ΕΓΣ ενέκρινε τη συναλλαγή με το μέτοχο μειοψηφίας της θυγατρικής Robne Kuće Beograd


    Φάουλ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, που ανέχεται χρηματιστηριακά παιχνίδια εις βάρος της μετοχής της MIG, χρεώνουν παράγοντες της αγοράς.

    Και δεν είναι η σημερινή βουτιά του πάνω από 28% και η υποχώρηση στα χαμηλά των 0,033 ευρώ. Εκείνο που δεν έπραξε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και γι’ αυτό ζητούν εξηγήσεις οι εμπλεκόμενοι περί τα χρηματιστηριακά είναι ότι η εποπτική Αρχή, αν και τα πάει περίφημα θεσμικά, δεν δείχνει τα αντανακλαστικά που πρέπει.

    Στις 18 Σεπτεμβρίου 2020, όταν και έγινε γνωστό ότι το CVC καταθέτει δεσμευτική προσφορά για το σύνολο της Vivartia, θυγατρικής της MIG που συμβάλλει στα ετήσια έσοδά της με ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, έπρεπε να θέσει τη μετοχή της εισηγμένης holding εταιρείας σε αναστολή. Είτε για μερικές ώρες είτε για μερικές μέρες, μέχρις ότου ενημερωθεί το επενδυτικό κοινό για τη συγκεκριμένη πράξη.

    Σε κάθε περίπτωση, η αναστολή διαπραγμάτευσης έδειχνε επιβεβλημένη μέχρις ότου φωτιστούν κάποιες πλευρές του νέου επενδυτικού ενδιαφέροντος για τη θυγατρική του ομίλου MIG. Αυτό δεν συνέβη. Το αποτέλεσμα ήταν εκείνη την ημέρα η μετοχή να σημειώσει ενδοσυνεδριακή διακύμανση μεγαλύτερη του 20%. Ενδεχομένως να έκλεινε και στο +20% εκείνη την ημέρα, αν δεν έβγαιναν φήμες περί ανανέωσης της NAVTEX από την πλευρά της Τουρκίας (κάτι που δεν έγινε τελικά), επηρεάζοντας το συνολικό κλίμα στην αγορά. Τότε είχαν αλλάξει χέρια περισσότερα από 16 εκατ. τεμάχια. Και η μετοχή, από το +20%, έκλεισε στο +2,65%.

    Η υποτιμητική κερδοσκοπία υπό την ανοχή (;) της Επιτροπής συνεχίζεται και σήμερα, αφού ως αυτή την ώρα έχουν διακινηθεί περισσότερα από 13 εκατ. τεμάχια.

    Κι αυτό διότι η προσέγγιση της Κεφαλαιαγοράς ήταν στραβή από την αρχή.

    Σε πλείστες περιπτώσεις κατά το παρελθόν, όταν την ώρα της συνεδρίασης υπάρχουν σοβαρές ανακοινώσεις που αφορούν στο μέλλον μιας εισηγμένης, υπάρχει πάγωμα των συναλλαγών για κάποιο διάστημα. Στο εξωτερικό, αποτελεί θεσμοθετημένη πρακτική η διακοπή διαπραγμάτευσης μιας μετοχής όταν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι μπορεί να επηρεάσουν τη διαμόρφωση της τιμής της και να παρασυρθεί, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω. Στις δε τράπεζες, κατά το παρελθόν, είχε πραγματοποιηθεί το ίδιο, την περίοδο επαναλειτουργίας της αγοράς μετά την τραγελαφική περίοδο διαπραγμάτευσης του ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2015.

    Αν μη τι άλλο, είναι αξιοπερίεργο τον τελευταίο χρόνο, που η κυβέρνηση και η διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έχουν θωρακίσει στο έπακρο την αγορά, η τελευταία να δέχεται… αυτογκόλ!



    ΣΧΟΛΙΑ