• ΑΓΟΡΕΣ

    Κίνα: «Συναίνεση επί της αρχής» με τις ΗΠΑ για τις ανησυχίες γύρω από το εμπόριο

    • NewsRoom


    Ένα βήμα πιο κοντά προς την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας γύρω από τις εμπορικές τους διαφορές, καθώς όπως ανακοίνωσε το Πεκίνο, οι δύο πλευρές «συναινούν επί της αρχής» στις βασικές ανησυχίες γύρω από το εμπόριο.

    Ο αντιπρόεδρος της Κινεζικής κυβέρνησης, Liu He, είχε την Παρασκευή τηλεφωνική συνομιλία με τον εμπορικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ, Robert Lighthizer και τον υπουργό Οικονομικών, Steven Mnuchin, με τις δύο πλευρές να κάνουν λόγο για μια «εποικοδομητική συζήτηση».

    Σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου οι δύο πλευρές διεξήγαγαν «σοβαρές και εποικοδομητικές» συζητήσεις για «βασικά» σημεία που αφορούν το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών, ενώ συζητήθηκαν ρυθμίσεις, που αφορούν την επόμενη διαβούλευση.

    Από την πλευρά του ο Robert Lighthizer  ανέφερε πως έγινε πρόοδος σε μια σειρά ζητημάτων και πως είναι σε διαδικασία επίλυσης των εκκρεμών ζητημάτων.

    Ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Larry Kudlow , δήλωσε πάντως πως οι επιπλέον δασμοί σε κινεζικά προϊόντα παραμένουν στο τραπέζι. Όπως ανέφερε οι συζητήσεις πλησιάζουν στο τέλος σχετικά με τις αυξημένες αγορές της Κίνας για αμερικανικά γεωργικά προϊόντα, τη σταθερότητα των νομισμάτων και το άνοιγμα των αγορών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών σε αμερικανικές επιχειρήσεις, ενώ έχει γίνει «εξαιρετική πρόοδος» στο θέμα της κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας. Ωστόσο,  οι διαφορές παραμένουν γύρω από την μεταφορά τεχνολογίας.



    ΣΧΟΛΙΑ