• ΑΓΟΡΕΣ

    Κίνα: Οι απώλειες των 6 τρισ. δολαρίων στο χρηματιστήριο και το πακέτο διάσωσης που δεν έπεισε τις αγορές

    απογοητευμένος χρηματιστής στην Κίνα


    Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, η Κίνα βρίσκεται σε εκνευρισμό καθώς βλέπει μεγάλους ξένους επενδυτές να καταφεύγουν σε άλλες αγορές και τους μικροεπενδυτές της να ψάχνουν ασφάλεια σε άλλα περιουσιακά στοιχεία μακριά από μετοχές.

    Ο κινεζικός δείκτης αναφοράς CSI 300 έχει χάσει περισσότερο από το ένα τρίτο της αξίας του από το 2020 και τώρα εισέρχεται στο τέταρτο έτος πτώσης. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ, ο οποίος περιλαμβάνει τις μετοχές πολλών μεγάλων κινεζικών εταιρειών, έχει ήδη υποχωρήσει κατά 10% φέτος, καθιστώντας τον ως τον σημαντικότερο χρηματιστηριακό δείκτη με τις χειρότερες επιδόσεις στην Ασία. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι κινεζικές μετοχές έχουν χάσει πάνω από 6 τρισ. σε κεφαλαιοποίηση από την κορύφωση τους το 2021.

    Νέα κρίση

    Μετά την κρίση στο real estate, το παρατεταμένο sell off στο χρηματιστήριο της Κίνας ενεργοποίησε την κυβέρνηση η οποία θα προχωρήσει σε ένα πακέτο διάσωσης αξίας περίπου 280 δισ. δολαρίων για την αγορά μετοχών.

    Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε που η κυβέρνηση σπεύδει να σώσει το χρηματιστήριο από την κατάρρευση. Σύμφωνα με τη WSJ, η Κίνα έχει «χτίσει» μία «εθνική ομάδα» επενδυτών, που επεμβαίνει κατά καιρούς για να σώσει τις αγορές. Σύμφωνα με τους αναλυτές πρόκειται κυρίως για συνταξιοδοτικά ταμεία, ασφαλιστές αλλά και το κρατικό ταμείου πλούτου της Κίνας.

    Όπως και στην περίπτωση της αγοράς του real estate, η οποία βίωσε μία τεράστια κρίση με κολοσσούς να φτάνουν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και σώθηκαν έπειτα από κρατική παρέμβαση, η χρηματιστηριακή αγορά στην Κίνα ανησυχεί τους επενδυτές όχι μόνο για τις ζοφερές εκτιμήσεις  της οικονομίας αλλά και για την ασφυκτική κρατική επιτήρηση σε σχέση με άλλες αγορές.

    Η ιστορία της Κίνας με το χρηματιστήριο δεν αποτελεί και το καλύτερο παράδειγμα για να πείσει τους επενδυτές ότι όλα θα πάνε καλά.

    Αδυναμία ανάκαμψης

    Το 2015 τα κρατικά ταμεία φέρεται να δαπάνησαν το καλοκαίρι το ισοδύναμο των 240 δισεκατομμυρίων δολαρίων – αλλά αυτό δεν εμπόδισε τις τιμές να πέσουν και πάλι. Το ίδιο φοβούνται οι επενδυτές ότι θα γίνει και τώρα. Το να ρίξει χρήματα στην αγορά η κυβέρνηση χωρίς να έχει εξασφαλίσει ένα πλέγμα μεταρρυθμίσεων για την μεταστροφή των απογοητευτικών οικονομικών δεικτών, θεωρείται από το επενδυτικό κοινό ως ένα νεύμα προς τους επενδυτές να πουλήσουν.

    Σε αυτό το κλίμα δυσπιστίας, το όραμα της κυβέρνησης να μετασχηματίσει την οικονομία με επίκεντρο την τεχνολογία φαίνεται να πηγαίνουν πίσω,  καθώς αυτά τα χρήματα για υποστηριχθεί το σχέδιο θα προέρχονταν από τις κεφαλαιοποιήσεις των εταιρειών στο χρηματιστήριο.

    Η αγορά της Κίνας έκανε πολλά αρνητικά ρεκόρ τις προηγούμενες ημέρες με τη διαφορά στη κεφαλαιοποίηση από τις ΗΠΑ να καταγράφεται για πρώτη φορά τόσο υψηλή και να αγγίζει τα 38 τρις. δολάρια, ενώ άλλες αγορές όπως αυτή της Ινδίας ξεπέρασαν τον δείκτη του Χονγκ Κονγκ.

    Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

    Σύμφωνα με τον Daniel Tan, διαχειριστή χαρτοφυλακίου στην Grasshoper Asset Management, το πακέτο διάσωσης είναι μία ασήμαντη κίνηση δεδομένου του προβλήματος της οικονομίας.

    Στην πράξη, η κατάρρευση της αγοράς του real estate το οποίο αποτελούσε το ¼ της οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα, έχει αφήσει ένα κενό που είναι δύσκολο να καλυφθεί άμεσα από μία άλλη αγορά.

    Η βουτιά όμως είναι πιθανό να έχει φτάσει στο τέλος της, καθώς αναλυτές της Wall Street βλέπουν την ευκαιρία για ανάκαμψη στο τρέχον έτος. Στα τέλη του περασμένου έτους, οι αναλυτές της Goldman Sachs προέβλεψαν ότι ο CSI 300 θα αυξηθεί κατά περίπου 16% το 2024. Οι αναλυτές της JPMorgan Chase και της Morgan Stanley δήλωσαν επίσης ότι οι κινεζικές μετοχές είναι πιθανό να ανέβουν υψηλότερα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

    Διαβάστε επίσης:

    «Μπλόκο» στον νέο εμπορικό δρόμο που τρομάζει Κίνα, Ρωσία, Ιράν και Τουρκία – Ο ρόλος της Ελλάδας

    Blackrock: «Ξεπουλάει» γραφεία της στην Σαγκάη με 30% έκπτωση

    Ερυθρά Θάλασσα: Μικρές οι ζημιές στα πλοία, μεγάλες στο παγκόσμιο εμπόριο – Τι προβληματίζει την Κίνα



    ΣΧΟΛΙΑ