• ΑΓΟΡΕΣ

    Κατέβασαν ταχύτητα οι πωλητές στο Χρηματιστήριο

    • Στ. Κ. Χαρίτος


    Παρά τις ανοιχτές θέσεις που έχουν ανοίξει στις τράπεζες ξένα funds όπως η Marshall στην Εθνική, η Blackrock Investment Management (Λονδίνο) στην Alpha Bank και η Lansdowne στην ΔΕΗ, ο γενικός δείκτης του Χ.Α. «κράτησε» στη πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας.

    Κι από τα χαμηλά των 840 μονάδων, έκλεισε στις 851,28 μονάδες και με απώλειες 0,8%.

    Πλην όμως, από την Δευτέρα μετά τις εκλογές, η συνολική εικόνα είναι επιβαρυντική για τον δείκτη και τον τραπεζικό κλάδο με τις απώλειες να προσεγγίζουν το 5% και το 12,5% αντίστοιχα.

    Περισσότερα από 3 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίησης έχουν απολεσθεί και η αγορά, όπως αναφέρουν χρηματιστές, κοιτάζει την επόμενη μέρα. Η οποία, εν προκειμένω, περιλαμβάνει, έξοδο στις αγορές με 7ετές ομόλογο, όπου το ενδιαφέρον εστιάζεται α) στο επιτόκιο που θα κλειστεί, και β) στην ποιότητα των θεσμικών που θα μπουν.

    Για το λόγο αυτό, όπως αναφέρουν πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει εντολή στον ΟΔΔΗΧ να δώσει ελκυστικό επιτόκιο αποδοχής των προσφορών προκειμένου να «μπουν» μεγάλα επενδυτικά σπίτια και όχι πρόσκαιροι και κερδοσκόποι θεσμικοί.

    Σημειωτέον, ότι στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist την Τρίτη και την Τετάρτη σε γνωστό ξενοδοχείο του Λαγονησίου, το οικονομικό επιτελείο θα συνεχίσει το… μασάζ στους εκπροσώπους των θεσμών αναφορικά με τις επικείμενες φοροελαφρύνσεις που θέλει να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή.

    Μάλιστα, οι πληροφορίες από το ΥΠΟΙΚ αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών περιγράφοντας στον κ. Ρέγκλινγκ το ν/σ που θα φέρει, θα διαπνέεται από έντονα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά.

    Από τις τράπεζες, «άντεξε» η Alpha, με οριακά κέρδη 0,31%, κλείνοντας στο 1,60 ευρώ. Σημειωτέον ότι η Blackrock μπορεί να έχει ανακοινώσει προσφάτως ότι έχει χτίσει θέση πάνω από 5% στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας, αλλά η θυγατρική της στο Λονδίνο παίζει ανάποδα τη μετοχή για το 0,86%.

    Ανεπαίσθητες ήταν οι απώλειες και για την ΕΤΕ, μόλις 0,09%, καθώς μαζεύτηκε από τα χαμηλά των 2,13, κλείνοντας στα 2,168 ευρώ και όγκο περισσότερα από 2,654 εκατ. τεμάχια.

    Κλείσιμο 0,8080 ευρώ για την Eurobank και απώλειες 0,3%, διακινώντας περισσότερα από 4 εκατ. τεμάχια .

    Διευρυμένες απώλειες για την Πειραιώς, που από τα 2,77 ευρώ που ήταν τα υψηλά ημέρας, έκλεισε στα 2,65 ευρώ και όγκο 2,1 εκατ. τεμάχια.

    Στα μη τραπεζικά χαρτιά, η μετοχή της ΔΕΗ «μαζεύτηκε» από τα 2,13 ευρώ στα 2,20 που έκλεισε, αλλά ενδοσυνεδριακά είχε βρεθεί πιο ψηλά στα 2,31 ευρώ. Σημειωτέον, ότι η διοίκηση της Επιχείρησης ανακοίνωσε ότι δεν κατατέθηκε καμία προσφορά στον διαγωνισμό για την πώληση των λιγνιτικών.

    Νέα υψηλά 11,5 ετών για την Lamda Development μετά το σημερινό κλείσιμο.

    Η μετοχή του Τιτάνα κατέγραψε απώλειες 4,40%, ενόψει και της λήξης της περιόδου αποδοχής της δημόσιας πρότασης στις 17 Ιουλίου.

    Πτώση για τον ΟΛΠ 4,40%, κατά 3,36% η υποχώρηση της ΓΕΚ Τέρνα, 2,08% σημείωσε η Cenergy, πάνω από 1% για Coca Cola, ΕΧΑΕ, Βιοχαλκο, Motor Oil, Aegean και Φουρλή.



    ΣΧΟΛΙΑ