• ΑΓΟΡΕΣ

    Jamie Dimon και ΔΝΤ συμφωνούν: Πιθανή μια νέα βουτιά 20% στις αμερικάνικες μετοχές

    Tobias Adrian(ΔΝΤ), Jamie Dimon (JP Morgan)


    Με τις προβλέψεις να δείχνουν επιστροφή σε ιστορικά υψηλά του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή , τα στοιχεία του οποίου αναμένονται αύριο, πληθαίνουν οι φωνές για νέο sell-off στις αγορές. Ο CEO της JP Morgan, Jamie Dimon ανέφερε ότι μια βουτιά 20% στον S&P 500 μπορεί να γίνει «εύκολα» και ο Tομπάιας Άντριαν του ΔΝΤ συμφωνεί μαζί του.

    Σε συνέντευξή του στο CNBC, ο Τομπάιας Άντριαν, χρηματοικονομικός σύμβουλος στο ΔΝΤ, ανέφερε: «Αυτό στο οποίο αναφέρεται ο Dimon, είναι μια αλλαγή στο συναίσθημα του επενδυτή. Ειδικά για τον αριθμό 20%, είναι πολύ πιθανό να συμβεί. Δεν είναι η βασική μας γραμμή, αλλά αυτό είναι κάτι που είναι πολύ πιθανό».

    Επιμένει ο πληθωρισμός

    Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που θα εξετάσει η Fed πριν την τελική της απόφαση για την αύξηση των επιτοκίων τον Νοέμβριο, δεν αναμένεται να είναι θετικό νέο.

    Σύμφωνα με αναλυτές και οικονομολόγους, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή φαίνεται να επιστρέφει σε υψηλό  40 ετών. Ο λεγόμενος δομικός δείκτης τιμών, που δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια, αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,4% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 6,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

    Πρακτικά, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για επιστροφή στα ιστορικά υψηλά του περασμένου Μαρτίου, τα οποία ήταν τα υψηλότερα επίπεδα από το 1982.

    Ο συνολικός δείκτης όμως αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 8,1%, λόγω της πτώσης των τιμών στη βενζίνη.

    Οι αναλυτές πάντως υποστηρίζουν ότι βλέπουν σημάδια κορύφωσης του πληθωρισμού, όμως η πτώση των υψηλών ποσοστών θα πάρει χρόνο.

    «Πιθανώς βρισκόμαστε κοντά σε μια κορύφωση, αλλά αυτό δεν σημαίνει μια γρήγορη επιστροφή σε χαμηλότερα ποσοστά. Εν μέρει αυτό οφείλεται στον πληθωρισμό των ενοικίων», δήλωσε ο Michael Feroli, επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ στην JPMorgan. Chase & Co.

    Με τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι αγορές στοιχηματίζουν πάνω από 90% ότι η Fed θα προχωρήσει σε αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης τον Νοέμβριο.

    «Δεν θα ζήσουμε πάλι μια Lehman Brothers»

    Παρά τις οικονομικές προβλέψεις του ΔΝΤ για την οικονομία, ο Τομπάιας Άντριαν, υποστηρίζει ότι οι παγκόσμιες αγορές παραμένουν εύρυθμες.

    «Η πρόσφατη αστάθεια, όπως για παράδειγμα τα κρατικά ομόλογα του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν θα οδηγήσει τις αγορές στο να αντιμετωπίσουν μια κρίση της κλίμακας Lehman», ανέφερε στο CNBC.

    «Βρισκόμαστε όμως σε μία περίοδο έντονης πίεσης κι ελπίζουμε ότι θα αποφύγουμε ένα συστημικό ατύχημα», πρόσθεσε.

    Σχετικά με τις αγορές ανέφερε ότι έρευνα του ΔΝΤ διαπίστωσε ότι τα αυξανόμενα επιτόκια και οι προσδοκίες για μελλοντικά κέρδη δεν αντιστοιχούν στις αποτιμήσεις των εταιρειών, οι οποίες αντιμετωπίζουν ένα περιβάλλον ύφεσης.

    Για την αντίδραση των επενδυτών, εκτίμησε ότι «αυτό πήγε καλά» οδηγώντας σε μια «εύρυθμη σύσφιξη».

    Τι σημαίνει για τις αγορές μία βουτιά 20%

    O Jamie Dimon προχώρησε πριν λίγες ημέρες σε μια ακόμα ζοφερή πρόβλεψη για την οικονομία, προειδοποιώντας τους επενδυτές να μην εκπλαγούν αν χάσει ο S&P 500 το ένα πέμπτο της αξίας του.

    Υπενθυμίζεται ότι από τα υψηλά του Ιανουαρίου, ο S&P 500 έχει χάσει το 25% της αξίας του και από την ανάκαμψη του Αυγούστου το 17%.

    Μία νέα bear market για τον S&P, με τον Nasdaq να καταγράφει ήδη την δεύτερη μέσα στο 2022, θα οδηγούσε τον αμερικάνικο δείκτη στις 2.900 μονάδες, 39% χαμηλότερα από τα υψηλά του Ιανουαρίου.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, ακόμα και μία νέα βουτιά ωχριά μπροστά στη κατάρρευση που έζησε ο αμερικάνικος δείκτης στο κραχ του dot.com το 2001 και κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008.

    Η τιμή που υπονοείται στο σενάριο του Dimon είναι περίπου η κορύφωση του δείκτη από το 2018. Πρόκειται δηλαδή για μία πτώση που δεν είναι πρωτόγνωρη στη Wall Street.

    «Τα χαμηλά επιτόκια οδήγησαν σε πολλαπλάσιες αποτιμήσεις. Είχαμε εύκολο χρήμα για πολύ καιρό κι αυτό δεν μπορεί να διορθωθεί γρήγορα», αναφέρει ο Michael Kelly, επικεφαλής περιουσιακών στοιχείων στην Pinebridge Investments LLC.

    Διαβάστε επίσης:

    Capital Economics: Πώς η κρίση πληθωρισμού μπορεί να μετατραπεί σε χρηματοπιστωτική κρίση



    ΣΧΟΛΙΑ