Με μια νέα διπλή πώληση ομολόγων σε ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα χρηματοδότησης το 2026 η Ιταλία, αξιοποιώντας την ισχυρή ζήτηση των επενδυτών για το χρέος της, καθώς η πολιτική αβεβαιότητα σε άλλα μέρη της Ευρώπης αναδιαμορφώνει τις ροές.

Η χώρα επιδιώκει να πουλήσει ένα νέο επταετές ομόλογο αναφοράς, παράλληλα με μια αύξηση 5 δισεκατομμυρίων ευρώ (5,8 δισεκατομμύρια δολάρια) στο πράσινο ομόλογό της που λήγει στις 30 Απριλίου 2046, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg από άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

1

Οι στρατηγικοί αναλυτές της Commerzbank αναμένουν ότι ο τίτλος βραχυπρόθεσμης διάρκειας θα συγκεντρώσει έως και 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η ζήτηση έχει ξεπεράσει τα 190 δισεκατομμύρια ευρώ, ανέφεραν οι πηγές, ενώ οι προσφορές αναμένεται να τιμολογηθούν στις 7 και 8 μονάδες βάσης έναντι συγκρίσιμων ομολόγων.

Σημειώνεται ότι η προσφορά γίνεται καθώς η Ιταλία αναδεικνύεται ως ένας από τους προτιμώμενους κυρίαρχους δανειολήπτες της αγοράς, με τους επενδυτές να ανταμείβουν την κυβέρνηση για τις προσπάθειες ενοποίησης του χρέους, τη στιγμή που η πολιτική αστάθεια και η εστίαση σε μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα επιβαρύνουν άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας.

Η πώληση έρχεται μετά από μια συναλλαγή-ρεκόρ την Τετάρτη από το Βέλγιο, το οποίο άντλησε 8 δισεκατομμύρια ευρώ σε ένα 10ετές ομόλογο που προσέλκυσε ζήτηση άνω των 91 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όφελος από την τάση δανεισμού

Η Ιταλία έχει επωφεληθεί από την τάση δανεισμού στις αρχές του έτους.

Πέρσι, προσέλκυσε παραγγελίες ύψους ρεκόρ 142 δισεκατομμυρίων ευρώ για ένα 10ετές ομόλογο διάρκειας 13 δισεκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο μιας διπλής συναλλαγής ύψους 18 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας έχει αναβαθμιστεί έκτοτε, γεγονός που ενισχύει την ελκυστικότητά της.

Καθώς η προσφορά αναμένεται να παραμείνει υψηλή τις επόμενες εβδομάδες, οι πωλήσεις της Ιταλίας θα παρακολουθούνται στενά ως μέτρο για το κατά πόσον η ζήτηση που παρατηρήθηκε στις αρχές του έτους μπορεί να διατηρηθεί.

Να σημειωθεί επίσης ότι η Ιταλία αντιμετωπίζει ανταγωνισμό, με την Πορτογαλία να προσφέρει επίσης νέα 10ετή ομόλογα μέσω τραπεζών, ενώ η Γαλλία και η Ισπανία πραγματοποιούν συμβατικές πωλήσεις ομολόγων.

Το ασφάλιστρο απόδοσης των ιταλικών ομολόγων έναντι του γερμανικού χρέους – χαρακτηριστικό για τον εθνικό κίνδυνο ομολόγων – έχει ήδη μειωθεί στις 66 μονάδες βάσης, το χαμηλότερο από το 2008, τροφοδοτούμενο από τη δέσμευση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι (Giorgia Meloni), για μείωση του ελλείμματος της χώρας.

Διαβάστε επίσης: 

Samsung: Τριπλασιασμός κερδών το δ’ τρίμηνο λόγω Τεχνητής Νοημοσύνης

Έξι στους δέκα Έλληνες δεν αποταμιεύουν τη σύνταξή τους – Τι λέει η έρευνα της Insurance Europe

Shell: Κλείνει μια δύσκολη χρονιά με αδύναμα αποτελέσματα στις συναλλαγές πετρελαίου – Τι προβλέπεται