• ΑΓΟΡΕΣ

    Ήπια κέρδη στις ευρωαγορές, με ΕΚΤ και Brexit στο επίκεντρο


    Ήπια κέρδη σημειώνουν οι ευρωαγορές, με το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στραμμένο στις εξελίξεις του παγκόσμιου εμπορίου, τη σύνοδο κορυφής για το Brexit και τη συνεδρίαση της ΕΚΤ. Η σημερινή άνοδος, αν και μικρή, έρχεται κόντρα στις προβλέψεις του ΔΝΤ για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης μέσα στο 2019 και δη της ανάπτυξης της οικονομίας στην ευρωζώνη.

    Ο πρόεδρος Trump απειλεί να επιβάλει δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα αξίας 11 δισεκ δολαρίων, αυξάνοντας τις εντάσεις σε μια μακρόχρονη διατλαντική διαφωνία που έχει προκύψει από  επιδοτήσεις αεροσκαφών από την ΕΕ, οι οποίες έχουν κριθεί αθέμιτες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

    Οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ θα συναντηθούν σήμερα στ Φρανκφούρτη, με τις αποφάσεις τους να αναμένονται στις 14:45 ώρα Ελλάδος και τον πρόεδρο της Τράπεζας, Mario Draghi, να παραχωρεί συνέντευξη τύπου λίγη ώρα αργότερα.

    Στο μέτωπο του Brexit, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, είπε ότι η ΕΕ πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να προσφέρει στην Βρετανία μια “ευέλικτη” καθυστέρηση μέχρι και ενός έτους. Τα σχόλιά του έρχονται πριν από την έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου οι ηγέτες θα αποφασίσουν εάν θα προσφέρουν στο Ηνωμένο Βασίλειο επιπλέον παράταση στη διαδικασία αποχώρησής του.

    Η Ιταλία παραδέχθηκε ότι η οικονομική ανάπτυξή της θα είναι αισθητά χαμηλότερη φέτος από ό, τι είχε προβλεφθεί προηγουμένως, υποδηλώνοντας ότι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα ξεπεράσει το όριο του δημοσιονομικού ελλείμματός της και υπογραμμίζοντας τη δυσκολία της χώρας για τη χρηματοδότηση υψηλότερων δημόσιων δαπανών.

    Στο Μιλάνο ο ΜΙΒ κινείται στο +0,24%, στο Παρίσι ο CAC 40 στο +0,35%, στη Φρανκφούρτη ο DAX στο +0,37% και στο Λονδίνο ο FTSE 100 στο +0,07%.



    ΣΧΟΛΙΑ