• ΑΓΟΡΕΣ

    ΗΠΑ: Σε υψηλό τεσσάρων μηνών ο σύνθετος δείκτης PMI

    • NewsRoom


    Σημαντικά ενισχύθηκε η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η IHS Markit, την ώρα που όλες οι Πολιτείες συνεχίζουν να προχωρούν σε άρση των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για την πρόληψη της πανδημίας του κορονοϊού.

    Πιο συγκεκριμένα, ο σύνθετος δείκτης PMI για τις υπηρεσίες και τον κλάδο της μεταποίησης σκαρφάλωσε σε υψηλό τεσσάρων μηνών, στις 46,8 μονάδες από 37 μονάδες τον Μάιο.

    Αυτός είναι ο δεύτερος διαδοχικός μήνας που η οικονομία βελτιώνεται μετά το ιστορικό χαμηλό του Απριλίου στις 27,0 μονάδες στο αποκορύφωμα της πανδημίας. Ο δείκτης πάντως παραμένει κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας από την συρρίκνωση.

    Ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες ενισχύθηκε στις 46,7 μονάδες από 37,5 μονάδες τον Μάιο, ενώ ο μεταποιητικός δείκτης PMI σκαρφάλωσε στις 49,6 μονάδες από 39,8 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Ο δείκτης PMI για την παραγωγή του μεταποιητικού κλάδου διαμορφώθηκε στις 47,8 μονάδες από 34,4 μονάδες τον Μάιο.

    «Τα αρχικά στοιχεία των δεικτών PMI δείχνουν ότι η ύφεση μετριάστηκε σημαντικά τον Ιούνιο», σχολίασε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit. «Το δεύτερο τρίμηνο ξεκίνησε με ένα ανησυχητικό ποσοστό κατάρρευσης, ωστόσο η παραγωγή και οι θέσεις εργασίας πλέον υποχωρούν με πολύ πιο συγκρατημένους ρυθμούς τόσο στον κλάδο της μεταποίησης, όσο και στις υπηρεσίες. Η βελτίωση πυροδοτεί προσδοκίες ότι η οικονομία μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη το γ’ τρίμηνο».



    ΣΧΟΛΙΑ