• ΑΓΟΡΕΣ

    ΗΠΑ: Πτώση 3% στις λιανικές πωλήσεις τον Φεβρουάριο


    Βουτιά 3% σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η αμερικάνικη στατιστική υπηρεσία την Τρίτη.

    Είχε προηγηθεί, τον Ιανουάριο, μια αύξηση 7,6% (αναθεωρημένη από το 5,3%). Τα στοιχεία για τον Φεβρουάριο ξεπερνούν επί τα χείρω τις προσδοκίες της αγοράς για μείωση 0,5%.

    «Οι συνολικές πωλήσεις για την περίοδο Δεκεμβρίου 2020 έως Φεβρουάριο 2021, ήταν αυξημένες κατά 6% συγκριτικά με το αντίστοιχα διάστημα πέρυσι», αναφέρει η έκθεση. «Οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν 3,1% σε σχέση με τον Ιανουάριο 2021, και αυξημένες 9,5% σε σχέση με πέρυσι».

    Οι πωλήσεις λιανικής τον Φεβρουάριο μειώθηκαν κυρίως λόγω της λήξης των κρατικών επιδομάτων βοήθειας και του ασυνήθιστα άσχημου καιρού, ωστόσο εκτιμάται ότι αποτελεί παροδικό φαινόμενο αφού σύντομα θα ξεκινήσει ο νέος κύκλος αποστολής επιταγών ύψους 1.400 δολαρίων στα αμερικανικά νοικοκυριά.

    Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι οι λιανικές πωλήσεις θα ανακάμψουν σύντομα καθώς το Κογκρέσο ενέκρινε πρόσφατα πρόσθετη βοήθεια προς τα αμερικανικά νοικοκυριά που αναμένεται να φτάσει ως τα 2.000 δολάρια για όσους πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια.



    ΣΧΟΛΙΑ