• Οικονομία

    ΗΠΑ: Κατά 0,6% αυξήθηκε τον Οκτώβριο ο δείκτης τιμών παραγωγού

    • NewsRoom
    ΗΠΑ: Κατά 0,6% αυξήθηκε τον Οκτώβριο ο δείκτης τιμών παραγωγού


    Αύξηση 0,6% κατέγραψε ο δείκτης τιμών παραγωγού τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ σε σχέση με τον  προηγούμενο μήνα,  ενώ σε ετήσια βάση παρέμεινε αμετάβλητος στο 8,6%, στο μεγαλύτερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών.

    Η αύξηση ήταν σύμφωνη με τις προβλέψεις των αναλυτών. Η μηναία αύξηση ήταν ελαφρά μεγαλύτερη σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, όταν είχε αυξηθεί κατά 0,5%.

    Εξαιρουμένου των τροφίμων, του εμπορίου και της ενέργειας, η αύξηση ήταν 0,4% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, κάτω από την πρόβλεψη για αύξηση 0,5%.

    Εν τω μεταξύ, ο δομικός δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε στο 6,2% από 5,9%.

    Οι τιμές των αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,2% σε σχέση με την αύξηση ,3% για υπηρεσίες, ενώ οι τιμές για τις κατασκευές αυξήθηκαν κατά 6,6%.

    Το ένα τρίτο από την αύξηση των τιμών των αγαθών προέρχεται από το άλμα της βενζίνης. Αντίθετα πτώση 10,3% παρουσίασε η τιμή του μοσχαρίσιου κρέατος. Ο δείκτης για τα ελαφρά μηχανοκίνητα φορτηγά υποχώρησε και αυτός για την ηλεκτρική ενέργεια των κατοικιών.

    Από την πλευρά των υπηρεσιών, περισσότερο από το 80% της αύξησης προήλθε από αυτοκίνητα και ανταλλακτικά (8,9%).

    Το Υπουργείο Εργασίας θα δημοσιεύσει την Τετάρτη τον δείκτη τιμών καταναλωτή Οκτωβρίου, ο οποίος αναμένεται να παρουσιάσει μηνιαία αύξηση 0,6% για όλα τα αγαθά.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ