• ΥΓΕΙΑ

    Συμπληρώματα διατροφής: Μεγαλύτερος εχθρός για την υγεία των πολιτών είναι η παραπληροφόρηση

    • NewsRoom
    κωτσιοπουλος

    Γιώργος Κωτσιόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Εταιρειών Συμπληρωμάτων Διατροφής


    Τα τελευταία χρόνια ακούγονται πολλά για τα Συμπληρώματα Διατροφής, που πολλοί πολίτες τείνουν να καταναλώνουν καθημερινά, ως ενισχυτικό της υγείας τους. Τα περισσότερα πράγματα που ακούγονται είναι τουλάχιστον υπερβολικά και αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι, την εποχή της ανεξέλεγκτης υπερπληροφόρησης, βρίσκει χώρο και η παραπληροφόρηση.

    Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εταιρειών Συμπληρωμάτων Διατροφής (ΣΕΣΔΙ), κ. Γιώργος Κωτσιόπουλος, πρόσφατα έδωσε απαντήσεις δημοσίως και αποσαφηνίζει τους μύθους που τα ακολουθούν, εξηγεί το νομοθετικό πλαίσιο και απαντά σε καίρια ερωτήματα αναφορικά με συμπληρώματα διατροφής, τα οποία ως γνωστόν αποτελούν σημαντικό μέρος της διατροφικής μας αλυσίδας τα τελευταία χρόνια.

    Για το ακανθώδες θέμα του νομικού πλαισίου, που διέπει τα Συμπληρώματα Διατροφής, αναφέρει ότι «τα συμπληρώματα λειτουργούν στο πλαίσιο μιας θεσμοθετημένης αγοράς και βάση της Ελληνικής Νομοθεσίας. Το πλαίσιο αυτό είναι αυστηρό και επιφυλάσσει πρόστιμα για όσους παραβιάζουν τον Νόμο. Όλες οι εταιρείες ετοιμάζουν και καταθέτουν φάκελο γνωστοποίησης στον ΕΟΦ, που προϋποθέτει την συμμόρφωση με το σύνολο των κανόνων που αφορούν στην ασφάλεια, την ποιότητα, την αλήθεια αποτύπωσης της σύστασης στην ετικέτα και την αποτελεσματικότητα των προϊόντων αυτής της κατηγορίας».

    Τα Συμπληρώματα Διατροφής δεν είναι φάρμακα και λειτουργούν συμπληρωματικά στην αγωγή που λαμβάνει καθένας, βάσει των υποδείξεων των γιατρού του.

    Τα συμπληρώματα διατροφής «αποτελούνται κυρίως από θρεπτικά συστατικά (συστατικά των τροφών) ή φυτά σε συμπυκνωμένη μορφή.

    Ως εκ τούτου, έχουν συγκεκριμένη δοσολογία, η οποία αναγράφεται πάντα πάνω στην ετικέτα του προϊόντος και μπορούν να ληφθούν από άτομα όλων των ηλικιών, ανάλογα με την δράση τους.

    Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει ο καταναλωτής να έχει πάντα υπόψη του ότι η λειτουργία ενός συμπληρώματος είναι παρόμοια με αυτή των τροφίμων και όχι των φαρμάκων».

    Ένας κλάδος με συνεισφορά στην ελληνική οικονομία

    Τα Συμπληρώματα Διατροφής δεν ενισχύουν μόνο την καλή μας υγεία, αλλά και την ελληνική οικονομία. «Το μέγεθος της αγοράς των Συμπληρωμάτων Διατροφής, σύμφωνα με τα στοιχεία, στην Ελλάδα φτάνει τα 210 εκατ. €. και κυκλοφορούν πάνω από 4.000 κωδικοί. Η αγορά των Συμπληρωμάτων Διατροφής αποτελεί την 2η πιο αναπτυσσόμενη αγορά στον κόσμο, σύμφωνα με το Euromonitor. Η αγορά μοιράζεται ανά είδος ως εξής: οι βιταμίνες (21%), ακολουθούν οι «λοιπές κατηγορίες», που περιλαμβάνουν συμπληρώματα για την υγεία του ουροποιητικού, του ήπατος κ.ά. (20%), οι πολυβιταμίνες (16%), τα ω-λιπαρά οξέα (14%), τα συμπληρώματα για την υγεία των αρθρώσεων, τα προβιοτικά (8%), τα μέταλλα και ιχνοστοιχεία (6%), τα συμπληρώματα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού (5%) και αυτά για την εμμηνόπαυση (1%)» επισημαίνει ο Πρόεδρος του ΣΕΣΔΙ.



    ΣΧΟΛΙΑ