• Συνεντεύξεις

    Κ. Χατζηδάκης στο mononews.gr: Η κυβερνητική στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη – Θα κάνουμε το παν για να υπάρξει πολιτική ομαλότητα ως τις εκλογές

    • Συνέντευξη στην Αργυρώ Μαυρούλη και τον Γαβριήλ Σερέτη
    Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

    Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων


    Η Ελλάδα είχε την υψηλότερη χρηματοδότηση στην Ευρώπη ως ποσοστό του ΑΕΠ για την προστασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την ενεργειακή κρίση την περίοδο Σεπτεμβρίου 2021- Μαΐου 2022, και μάλιστα, χωρίς να περιλαμβάνονται στην έρευνα τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την αναστολή της Ρήτρας Αναπροσαρμογής τον Ιούλιο και την επιστροφή στα νοικοκυριά του 60% των επιβαρύνσεων στο ρεύμα από το Δεκέμβριο μέσω της πλατφόρμας για το Power Pass.

    Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του στο mononews.gr ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Kωστής Χατζηδάκης, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως στο χρόνο που μεσολαβεί μέχρι τη λήξη της κυβερνητικής θητείας, είναι σημαντικό να διατηρηθεί ένα κλίμα πολιτικής ομαλότητας, διότι η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλες εξωγενείς προκλήσεις, οι οποίες μας υποχρεώνουν να βρισκόμαστε σε συνεχή εγρήγορση.

    Ο Κωστής Χατζηδάκης σημειώνει πως ο e-ΕΦΚΑ «σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο», καθώς τον Μάιο εκδόθηκαν 30.000 αποφάσεις, ενώ συνολικά το 2021 έγιναν 225.000 απονομές. Δεσμεύεται δε, ότι από την 1η Ιουλίου θα τεθεί σε εφαρμογή η ψηφιακή κάρτα εργασίας σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ με περισσότερους από 250 εργαζομένους.

    Και πως το φθινόπωρο θα ακολουθήσουν οι εταιρείες σεκιούριτι, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις, η βιομηχανία, με σταδιακή ένταξη όλων των  επιχειρήσεων και στόχο την πάταξη της υποδηλωμένης απασχόλησης.

    Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

    – Πότε θα ξεκινήσει η έκδοση των συντάξεων «εμπιστοσύνης»; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα εξάλειψης του στοκ των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων συνταξιοδότησης;

    Οι «συντάξεις εμπιστοσύνης» -που αφορούν στις ληξιπρόθεσμες αιτήσεις συνταξιοδότησης που είχαν υποβληθεί μέχρι τις 31 του περασμένου Μαρτίου- έχουν ξεκινήσει πρακτικά να εκδίδονται από τις αρχές Ιουνίου.

    Τις εισαγάγαμε διότι θέλαμε να δώσουμε τέλος σε μία «σαδιστική» αντίληψη που υπήρχε για χρόνια στην ελληνική Δημόσια Διοίκηση. Μία αντίληψη που θεωρούσε αποδεκτό να στερείται για χρόνια ο ασφαλισμένος τη σύνταξη για την οποία εργάστηκε όλη του τη ζωή, από φόβο μήπως του δώσει ο ΕΦΚΑ 2 ευρώ ή 10 ευρώ μεγαλύτερη ή μικρότερη σύνταξη! Αυτό το ψείρισμα της μαϊμούς τελειώνει.

    Ρίχνουμε, λοιπόν, και αυτό το «όπλο» σε μία μάχη στην οποία έχουμε ήδη καταγάγει σημαντικές νίκες: Το 2021, ο ΕΦΚΑ πέτυχε ρεκόρ όλων των εποχών με 225.000 απονομές.

    Ενώ τώρα τον Μάιο, είχαμε ένα ακόμα ρεκόρ με τις 30.000 απονομές.

    Χάρη στην επιτάχυνση αυτή, έχουμε εκκαθαρίσσει πλήρως τις εκκρεμότητες μέχρι το 2018 (πλην βεβαίως όσων χρωστούν ή έχουν άλλα νομικής φύσεως θέματα με το Δημόσιο ή τη Δικαιοσύνη) και σε λίγες μέρες θα μιλάμε για πλήρη εκκαθάριση των αιτήσεων του 2019. Στόχος είναι να κλείσουμε μια και καλή με όλες οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις μέσα στο καλοκαίρι!

     

    – Ποιες συντάξεις θα εκδοθούν με την νέα διαδικασία «fast track»;

    Η διαδικασία αυτή αφορά στις νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης- όσες δηλαδή κατατέθηκαν από τις 31 Μαρτίου και μετά- τις οποίες ο ΕΦΚΑ είναι πλέον υποχρεωμένος να εκδίδει σε 3 μήνες.

    Εάν δεν το κάνει, τότε η Υπηρεσία προχωρεί σε μία γρήγορη διαδικασία ελέγχου και απονομής, που στηρίζεται στα στοιχεία για το ασφαλιστικό ιστορικό του ασφαλισμένου (πάλι από το σύστημα «ΑΤΛΑΣ») και στα στοιχεία που θα προσκομίζει αμέσως μετά ο ίδιος.

    Άρα και εδώ μιλάμε για πολύ σύντομες διαδικασίες. Ώστε, άπαξ και εξαλείψουμε το στοκ με τις συντάξεις εμπιστοσύνης, αυτό να μην δημιουργηθεί ξανά χάρη στις συντάξεις fast track!

     

    – Πότε θα εφαρμοστεί η ψηφιακή κάρτα εργασίας για το σύνολο των επιχειρήσεων; Μετά τις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ ποιοι κλάδοι θα εφαρμόσουν την ψηφιακή κάρτα;

    Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας είναι ίσως η σημαντικότερη ρύθμιση που περάσαμε με το νόμο για την Προστασία της Εργασίας. Θα αποτρέψει στην πράξη φαινόμενα υποδηλωμένης-αδήλωτης εργασίας καθώς και απλήρωτων υπερωριών- γι’αυτό άλλωστε υποστηρίχθηκε και από τη ΓΣΕΕ- και θα βοηθήσει παράλληλα στη διασφάλιση συνθηκών δίκαιου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων.

    Η εφαρμογή της στις Τράπεζες και τα Σούπερ Μάρκετ με πάνω από 250 εργαζομένους θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου.

    Θα ακολουθήσουν μετά το φθινόπωρο οι εταιρείες σεκιούριτι, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις, η βιομηχανία και στόχος μας τελικά είναι να πάμε σε όλη την αγορά.

    Μπαίνουμε λοιπόν σε μία νέα εποχή. Όπου κανείς δεν θα μπορεί πια να «κλέβει» τις ώρες δουλειάς του εργαζόμενου!

    Και να παρουσιάζει τα 8ωρα ως 4ωρα.

    Είναι η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας που θα το εγγυηθεί αυτό με έναν αδιαμφισβήτητο τρόπο!

    – Πότε θα ξεκινήσουν τα νέα προγράμματα στέγασης με έμφαση στους νέους από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης;

    Η νέα στεγαστική πολιτική του κράτους, της οποίας κεντρικός βραχίονας θα γίνει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), για πρώτη φορά θα αφορά- μεταξύ άλλων ευάλωτων ομάδων- και τους νέους και τα νέα ζευγάρια. Θα ξεδιπλωθεί στις αρχές φθινοπώρου.

    Έχω ήδη πει ότι εξετάζουμε διάφορες μεθόδους που εφαρμόζονται στο εξωτερικό, όπως: να μπορεί η ΔΥΠΑ να αξιοποιεί οικόπεδα για ανάπτυξη μέσω ανταποδοτικών ΣΔΙΤ και να εφαρμόζει ποικιλία ειδικότερων  δράσεων που μπορεί να είναι παραχώρηση ακινήτων με χαμηλό ενοίκιο ώστε μελλοντικά ο ωφελούμενος να μπορεί να αγοράσει το ακίνητο (rent-to-own), επιδότηση ενοικίου (στεγαστικό επίδομα), επιδότηση επιτοκίου, επιδότηση για αγορά πρώτης κατοικίας ή ανακαίνιση υπαρχόντων κτιρίων προκειμένου να διατεθούν σε διάφορες ομάδες στόχους με έμφαση στους νέους. Πρόκειται για μία ουσιαστική κοινωνική πολιτική, για το εργατικό δυναμικό της χώρας και κυρίως για τους νέους!

    – Πότε θα ενεργοποιηθεί η Εταιρεία Ειδικού Σκοπού για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του e-ΕΦΚΑ;

    Ήδη έχει ξεκινήσει η προεργασία και πιστεύω ότι θα είμαστε έτοιμοι το φθινόπωρο.

    – Κλείνει σχεδόν ένα χρόνο λειτουργίας ο ενιαίος αριθμός 1555 για την εξυπηρέτηση των πολιτών από τους φορείς του υπουργείου Εργασίας. Ποια πρόοδος έχει συντελεστεί;

    Τα προβλήματα της εξυπηρέτησης πολιτών από τις δημόσιες υπηρεσίες στην Ελλάδα είναι γνωστά.

    Ήταν, όμως, ίσως εντονότερα από οπουδήποτε αλλού, στο Υπουργείο Εργασίας και τους εποπτευόμενους φορείς του- με τους οποίους, καθώς το Υπουργείο Εργασίας είναι ένα λαϊκό υπουργείο, έρχονται σε επαφή πολλοί πολίτες.

    Γι’αυτό, η βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη ήταν μία από τις βασικές εντολές που πήρα από τον Πρωθυπουργό όταν ανέλαβα.

    Το 1555 είναι η κορωνίδα των σχετικών μας δράσεων. Μας βοήθησε να δώσουμε τέλος στο διαχρονικό πρόβλημα των κατεβασμένων τηλεφώνων. Στους σχεδόν 11 μήνες λειτουργίας του έχει ήδη εξυπηρετήσει πάνω από 2,2 εκατ. κλήσεις.

    Στον ΕΦΚΑ κυρίως. Αλλά και στον ΟΠΕΚΑ, στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχολησης (ΔΥΠΑ), στην Επιθεώρηση Εργασίας. Βοηθά τους πολίτες να βγάλουν άκρη με τις υποθέσεις τους!

     

    – Με βάση την κατάσταση στην οικονομία, τα ενεργειακά και τα ελληνοτουρκικά, και με δεδομένο βεβαίως, ότι η τελική απόφαση ανήκει στον Πρωθυπουργό, ως κορυφαίος Υπουργός της κυβέρνησης και αντιπρόεδρος της ΝΔ, ποιος πιστεύετε ότι είναι ο καλύτερος χρόνος για τη διεξαγωγή των εκλογών; Τι απαντάτε στην αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία ισχυρίζεται ότι όσο γρηγορότερα γίνουν εκλογές, τόσο το καλύτερο για τον τόπο; Ετοιμάζεστε να αποδράσετε πριν το χειμώνα, όπως διατείνεται ο κ. Τσίπρας;

    Απάντησε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σε αυτή την ερώτηση και είπε ότι οι εκλογές γίνονται όποτε επιτάσσει το Σύνταγμα και όχι όποτε βολεύει τα κόμματα. Δηλαδή, στο τέλος της τετραετίας. Αυτή είναι η θέση μας!

    Στο χρόνο που μεσολαβεί μέχρι τη λήξη της κυβερνητικής θητείας, είναι σημαντικό να διατηρηθεί ένα κλίμα πολιτικής ομαλότητας.

    Είναι σημαντικό, διότι η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλες εξωγενείς προκλήσεις.

    Πρέπει, λοιπόν, η όποια συζήτηση περί πρόωρων εκλογών να μην αντικατασταθεί από μία πρόωρη πόλωση που θα δημιουργήσει ένα τοξικό πολιτικό κλίμα. Εμείς θα προχωρήσουμε μπροστά, όπως έχουμε υποχρέωση, κάνοντας τη δουλειά μας.

    Καλούμε, όμως, την αντιπολίτευση και ειδικά τον ΣΥΡΙΖΑ να αποβάλλουν την πολιτική τοξικότητα.

    Διότι η πολιτική τοξικότητα βλάπτει την κοινωνία, την οικονομία και τελικά τις προοπτικές της χώρας!

     

    – Ο πληθωρισμός, παρά τις παρεμβάσεις, “τραβά την ανηφόρα”. Η αντιπολίτευση δηλώνει πως η ακρίβεια στο ρεύμα κάθε άλλο παρά εισαγόμενη είναι. Και πως οι τιμές ήταν κατά 60,9% αυξημένες σε σύγκριση με τις αντίστοιχες περσινές, έναντι 39,2% κατά μ.ο. στην Ευρωζώνη. Πόση αλήθεια υπάρχει σε αυτό το επιχείρημα; Πώς η ΝΔ θα διατηρήσει τη μεσαία τάξη στο πλευρό της;

    Στις ΗΠΑ είχαν ρεκόρ 40 χρόνων στην ακρίβεια. Στη Βρετανία το ίδιο. Στη Γερμανία είχαν ρεκόρ 30 χρόνων.

    Με επιπτώσεις και στις τιμές του ρεύματος. Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, έρχεται η αντιπολίτευση να πει ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα διεθνώς στην οποία οι τιμές ανεβαίνουν για άλλους λόγους και όχι λόγω της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου!

    Δεν νομίζω ότι πείθεται κανείς!

    Τώρα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι τιμές όντως ανεβαίνουν.

    Και τόσο οι επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά πιέζονται. Η κυβέρνηση, όμως, το βλέπει αυτό και γι’ αυτό έχει πάρει δραστικά μέτρα.

    Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Ινστιτούτο Bruegel πριν μερικές μέρες, η Ελλάδα είχε την υψηλότερη χρηματοδότηση στην Ευρώπη ως ποσοστό του ΑΕΠ για την προστασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την ενεργειακή κρίση την περίοδο Σεπτεμβρίου 2021- Μαΐου 2022.

    Αυτό δεν μπορεί να αποκρύπτεται, ούτε να υποτιμάται.

    Και μάλιστα χωρίς να περιλαμβάνονται στην έρευνα τα νέα μέτρα που ανακοινώσαμε για την αναστολή της Ρήτρας Αναπροσαρμογής τον Ιούλιο και την επιστροφή στα νοικοκυριά του 60% των επιβαρύνσεων στο ρεύμα από το Δεκέμβριο μέσω της πλατφόρμας για το Power Pass. Αυτά τα μέτρα είναι μία επιπλέον ανακούφιση των πολιτών.

    Και δείχνουν ότι όχι μόνο δεν υποτιμούμε την ένταση της πίεσης που υφίστανται τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, αλλά ότι στεκόμαστε με ουσιαστικό τρόπο δίπλα στην κοινωνία και ειδικά σε όσους έχουν περισσότερο ανάγκη!

     

    – Εκτιμάτε ότι ο Ερντογάν εξωθεί στα άκρα την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά «τζογάροντας» και πάλι στο «ανατολίτικο παζάρι» ή ότι πέρασε στο πιο επικίνδυνο στάδιο της έμπρακτης αμφισβήτησης των Συνθηκών που όρισαν τα σύνορα ανάμεσα στις δύο χώρες;

    Δεν θέλω να κάνω κάποια εκτίμηση για το ποιες είναι οι σκέψεις του κ. Ερντογάν ή το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της Τουρκίας. Η δική μας θέση είναι σταθερή ότι κατ’ αρχήν επιδιώκουμε σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία.

    Πολύ απλά διότι από την ειρήνη όλοι βγαίνουν κερδισμένοι.

    Από εκεί και πέρα, η εμπειρία μας δείχνει- συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων προκλήσεων της απέναντι πλευράς- ότι η Τουρκία του Ερντογάν είναι ένας απρόβλεπτος γείτονας. Γι’ αυτό πρέπει και εμείς να συνεχίσουμε να στεκόμαστε από την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου.

    Να χτίζουμε τις συμμαχίες μας τόσο εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και εκτός (π.χ. ΗΠΑ, Ισραήλ).

    Να ενισχύουμε την αμυντική θωράκιση της χώρας.

    Είναι μία πολυεπίπεδη προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης που αποδίδει καρπούς και αυτό εξηγεί εν μέρει και τον εκνευρισμό της άλλης πλευράς.

    Σε κάθε περίπτωση, η ειρήνη είναι προς όφελος και των δύο πλευρών. Και αυτό οφείλουν να το καταλάβουν στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου!

     

    -Πόσο ευχαριστημένος είστε από τη στάση συμμάχων και εταίρων απέναντι στον τουρκικό νέο-οθωμανισμό;

    Μέσα στην Ευρώπη υπάρχουν σημαντικές φωνές- όπως αυτή της Γαλλίας- οι οποίες έχουν σε διάφορες περιπτώσεις σταθεί δίπλα στην Ελλάδα.

    Και με τη συστηματική προσπάθεια που κάνουμε στο διπλωματικό πεδίο, έχουμε φέρει και άλλες χώρες πιο κοντά στις θέσεις μας.

    Δείτε για παράδειγμα την πρόσφατη ανακοίνωση του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    Συνολικά, επίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τοποθετηθεί τόσο με πρόσφατες ανακοινώσεις όσο και με παλαιότερες, θυμίζοντας ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι έξω από τις διεθνείς συνθήκες και τα διεθνώς παραδεκτά όρια.

    Εν πάση περιπτώσει, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι τίποτα δεν μας χαρίζεται.

    Γι’ αυτό είμαστε υποχρεωμένοι, πέρα από την επιδίωξη της ειρήνης, και λόγω και της αντίληψης που φαίνεται να επικρατεί στην άλλη πλευρά, να μην παραμελούμε την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων.

    Είναι υποχρέωσή μας να είμαστε σε συνεχή εγρήγορση!

    Διαβάστε επίσης:

    Το πλαίσιο για παροχή τηλεργασίας μετά από αίτηση του εργαζομένου

    Υποχρεωτική η κλαδική σύμβαση στον επισιτιστικό κλάδο με απόφαση Χατζηδάκη – Άρνηση εργοδοτών για προσκόμιση στοιχείων



    ΣΧΟΛΙΑ