• Σχόλιο Αγοράς

    Οι τεχνολογικές μετοχές παρέσυραν στο «κόκκινο» τη Wall Street – Βαριές απώλειες για τον Nasdaq

    Wall Street


    Στο «κόκκινο» έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street τη Δευτέρα, με τις ισχυρότατες πιέσεις στις τεχνολογικές μετοχές να βαραίνουν για την τελική εικόνα. Ο Nasdaq σημείωσε τη χειρότερη συνεδρίαση από τις 18 Μαρτίου, ενώ και ο Dow Jones, o οποίος ενδοσυνεδριακά έσπασε για πρώτη φορά το όριο των 35.000 μονάδων, «παραδόθηκε» τελικά στην βουτιά των Apple, Microsoft και Intel, κλείνοντας με οριακές απώλειες.

    Ο φόβος για άνοδο του πληθωρισμού και των επιτοκίων κάνει πολλούς επενδυτές να έχουν δεύτερες σκέψεις για τις τεχνολογικές μετοχές, οι οποίες ήταν οι μεγάλες κερδισμένες της κρίσης της πανδημίας, που οδήγησε τη FED σε μια πιο βοηθητική προς την οικονομία πολιτική με τα χαμηλά επιτόκια. Αντίθετα, στρέφονται πλέον σε μετοχές που ενδέχεται να βοηθηθούν από μια ισχυρή ανάκαμψη όπως αυτές της ενέργειας, των χρηματοοικονομικών και των βιομηχανιών.

    Οι πιέσεις στις τεχνολογικές μετοχές είχαν υποχωρήσει την Παρασκευή μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασία που δημιουργήθηκαν τον Απρίλιο, καθώς θεωρήθηκε πως αυτό απομακρύνει τον κίνδυνο για μια αλλαγή πολιτικής της FED, νωρίτερα του αναμενόμενου. Επέστρεψαν ωστόσο τη Δευτέρα, καθώς το ενδιαφέρον των επενδυτών στράφηκε προς τις υπηρεσίες, τις εταιρείες βασικών καταναλωτικών ειδών και την ενέργεια.

    Την ίδια ώρα, η αγορά παρακολουθούσε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις γύρω από την κυβερνοεπίθεση κατά της Colonial Pipeline, που διαχειρίζεται τον μεγαλύτερο αγωγό καυσίμων που καταναλώνονται στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ. Η Colonial Pipeline έκλεισε τον αγωγό το Σαββατοκύριακο, καθώς έγινε στόχος χάκερς για λύτρα. Η επίθεση έφερε μικρή άνοδο στην τιμή του συμβολαίου βενζίνης και τις τιμές του πετρελαίου.

    Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones έκλεισε στις 34.742,82 μονάδες, σημειώνοντας πτώση -0,10%. Ο S&P 500 υποχώρησε στις 4.188,43 μονάδες με απώλειες -1,04% ενώ ο Nasdaq στις 13.401,86 μονάδες με απώλειες -2,55%.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Intel (-2,95%), Visa (-2.65%),  Apple (-2,58%) και Microsoft (-2,09%). Αντίθετα, την μεγαλύτερη στήριξη στον δείκτη προσέφεραν οι 3M (2,10%), Procter & Gamble (1,87%) και Verizon  (1,36%).



    ΣΧΟΛΙΑ