• ΑΓΟΡΕΣ

    Η πρώτη αντίδραση της αγοράς μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ


    Απώλειες κατά  1,5% είχε ο Stoxx Europe 600 αμέσως μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ για αύξηση των επιτοκίων εντός του Ιουλίου και του Σεπτέμβρη, με την πορεία του να συνεχίζει καθοδική.

    Στις απώλειες πρωταγωνιστούν μετοχές τεχνολογίας και real estate. Το ευρώ επέκτεινε τα κέρδη του κατά 0,5%.

    Τα futures του S&P 500 και του Nasdaq 100 διέγραψαν τα προηγούμενα κέρδη και διαπραγματεύονται χαμηλότερα.

    Στο pre-market, η Tesla Inc. σημείωσε άνοδο αφού η εταιρεία είπε ότι οι παραδόσεις αυτοκινήτων που κατασκευάζονται στην Κίνα διπλασιάστηκαν μέσα σ’ ένα μήνα.

    Στα ύψη τα ελληνικά ομόλογα

    Εκτίναξη στα ομόλογα Ελλάδας και Ιταλίας κατεγράφη λίγη ώρα μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ, με τα δεκαετή ελληνικά ομόλογα να σπάνε το φράγμα του 4%, μια αύξηση 12 μονάδων από χθες.

    Ακολούθησε το ιταλικό 10ετές με την απόδοσή του να εκτινάσσεται κατά 20 μονάδες βάσης, στο 3,66%, ενώ και το ισπανικό έφτασε στο 2,60%, ένα από τα υψηλότερα επίπεδα τα τελευταία 10 χρόνια.

    Τέλος, οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 10 μονάδες βάσης.

    Τι ανακοίνωσε η ΕΚΤ

    Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η ΕΚΤ, μπαίνει τέλος στο Πρόγραμμα Αγοράς ομολόγων στα τέλη Ιουνίου και εντός του Ιουλίου αναμένεται η πρώτη αύξηση των επιτοκίων που θα είναι της τάξης του 0,25%.

    Μία ακόμα αύξηση θα ακολουθήσει τον Σεπτέμβριο χωρίς να είναι ακόμα γνωστό το ύψος της, καθώς όπως αναφέρθηκε «ο πληθωρισμός δικαιολογεί μια πιο σκληρή στάση».

    Η ΕΚΤ ανακοίνωσε και τις αναθεωρημένες προβλέψεις, οι οποίες σηματοδοτούν μια ταχύτερη πορεία στις τιμές της ευρωζώνης, σε συνδυασμό με μία αδύναμη ανάκαμψη από την πανδημία.

    Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν ήδη δεχτεί πιέσεις φέτος, καθώς οι δηλώσεις των κεντρικών τραπεζών για επιθετική αύξηση των επιτοκίων, δημιούργησαν έντονους φόβους για ύφεση.

    Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι αυξανόμενες πιέσεις από τον πληθωρισμό που αγγίζει ύψη ρεκόρ και τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην εφοδιαστική αλυσίδα είναι μερικές μόνο από τις ανησυχίες των επενδυτών.

    Ειδικότερα, η Airbus SE υποχώρησε αφού οι αναφορές για τις παραδόσεις του Μαΐου ήταν χαμηλότερες από τις αναμενόμενες. Και τα chips συμπεριλαμβανομένων των ASML Holding NV και Infineon Technologies AG, υποχώρησαν μετά τα σχόλια της Intel Corp, ότι μια ασθενέστερη οικονομία θα βλάψει τη ζήτηση και τις οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας μέσα στο τρίμηνο.

    Διαβάστε επίσης:

    HSBC: Overweight η Ελλάδα – Κορυφαία επιλογή η Eurobank στις αναδυόμενες αγορές και την Ελλάδα

    Χρηματιστήριο: Ανησυχία για τις ανακοινώσεις Λαγκάρντ και πληθωρισμό, νέα βουτιά σε τράπεζες, ΔΕΗ



    ΣΧΟΛΙΑ