• ΑΓΟΡΕΣ

    Η νέα αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κίνας έπληξε τη Wall Street – Πτώση 0,41% για τον Dow Jones

    χρηματιστές στη wall street


    Με απώλειες έκλεισαν οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street την Πέμπτη, καθώς η νέα αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Κϊνας, σε συνδυασμό με τα νέα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ, προκάλεσαν ανησυχία στους επενδυτές.

    Ο Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε στην Κίνα κατηγορώντας την για ανικανότητα που οδήγησε σε μαζικούς θανάτους σε παγκόσμιο επίπεδο. Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση κατηγορώντας το Πεκίνο για παραπληροφόρηση και προπαγάνδα σε βάρος της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα προειδοποίησε πως η χώρα του θα αντιδράσει σε περίπτωση που η Κίνα προχωρήσει στα σχέδιά της να επιβάλει έναν νέο νόμο για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ.

    Την ίδια ώρα, η Γερουσία των ΗΠΑ προχώρησε σε νόμο ο οποίος θεωρείται πως μπορεί να οδηγήσει στον αποκλεισμό πολλών κινεζικών εταιρειών από την εισαγωγή των μετοχών τους στις αμερικανικές αγορές ή από την άντληση χρημάτων από Αμερικανούς επενδυτές.

    Από την πλευρά του το Πεκίνο προειδοποίησε πως η  Κίνα θα προχωρήσει σε «αντίμετρα», εάν το αμερικανικό Κογκρέσο υιοθετήσει κυρώσεις  για την ευθύνη της ασιατικής χώρας στην επιδημία Covid-19.

    Πάντως,  οι ΗΠΑ είδαν κάποια θετικά σημάδια από το Πεκίνο όσον αφορά τη συμφωνία για τα αγροτικά προϊόντα, που συμπεριελήφθη στο πλαίσιο της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας των δύο χωρών.

    Από εκεί και πέρα τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την αγορά εργασίας έδειξαν ότι ακόμα 2,4 εκατ. αιτήσεις ανεργίας υποβλήθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο πρόκειται για την έβδομη συνεχόμενη εβδομάδα που ο αριθμός τους υποχωρεί.

    Σε αυτό το κλίμα, ο  Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,41% στις 24.474,12 μονάδες, ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,74% κλείνοντας στις 2.949,50 μονάδες, ενώ ο  τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 0,97% στις 9.284,88 μονάδες.

    Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, 6 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 24 με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν οι μετοχές των  Boeing, Raytheon και Travelers Cos., ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες οι  ΙΒΜ, Intel και Cisco.



    ΣΧΟΛΙΑ