• ΑΓΟΡΕΣ

    Η… φράντζα του Τραμπ σκίασε και το Χ.Α., αντοχές σε σχέση με τις ξένες αγορές

    • Στ. Κ. Χαρίτος
    Τραμπ


    Με απώλειες 1,11% έκλεισε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, στις 885 μονάδες. Οι απώλειες σε επίπεδο εβδομάδας, αστείες, μόλις 0,6%.

    Δεν είναι και προς… ψόγο, υποστηρίζουν οι χρηματιστές, αφού το κλίμα επιβαρύνθηκε την Παρασκευή από την νέα ένταση στις ήδη τεταμένες εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, μετά την απόφαση Τραμπ να επιβάλλει άλλο ένα 10% δασμούς στα κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ. Η Wall Street καταγράφει απώλειες πάνω από 1% (Nasdaq), ενώ στην Γερμανία (Φραγκφούρτη) και Γαλλία (Παρίσι) η πτώση ξεπερνάει το 3% και 1,17% οι απώλειες για το Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Mε αυτή την εικόνα των αγορών, και πάλι καλά, τονίζουν οι χρηματιστές, αφού την ίδια ώρα και σε τέτοιο αρνητικό κλίμα το ελληνικό δεκαετές ομόλογο μοιράζει ασφάλεια στο 2,01%.

    Οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στην έκθεση της Fitch ως προς το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών τραπεζών. Πληροφορίες, της τελευταίας στιγμής κάνουν λόγο ότι ο αμερικανικός οίκος θα αφήσει ανοιχτή την προοπτική της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας, ενώ θα είναι πιο ουσιαστικός για τις τράπεζες, εξέλιξη η οποία θα ανάψει το πράσινο φως στις ευρωπαίκές αρχές να προχωρήσει το σχέδιο της τράπεζας ειδικού σκοπού, όπου θα περάσουν τα κόκκινα δάνεια.

    Κατά τα άλλα, το χρηματιστηριακό παιχνίδι συνεχίζεται στην Ελλάκτωρ, που κινήθηκε κόντρα στο κλίμα, με την μετοχή να κλείνει στα 2,22 ευρώ. Ήταν μία ακόμα ευκαιρία για να πουλήσει στα 2,20 ευρώ, όπως αναφέρουν πληροφορίες, η Amber Capital. Το πακέτο αφορούσε στο 4% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ ή 8,5 εκατ. μετοχές. Σε κάθε περίπτωση, οι προοπτικές του ομίλου δεν αλλάζουν, υποστηρίζουν χρηματιστές που παρακολουθούν την κίνηση της μετοχής.

    Οι τράπεζες κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες ως κλάδος την Παρασκευή, με την πτώση να ξεπερνάει το 2,96%. Με εξαίρεση την μετοχή της Εθνικής, Alpha, Eurobank και Πειραιώς κατέγραψαν απώλειες πάνω από 3%, στα 2,58 ευρώ, 1,675, 0,825 και 2,95 ευρώ αντίστοιχα.

    Μικρές οι απώλειες στον ΟΛΠ, αφού η σημερινή πτώση 0,20% θα μπορούσε να συνδεθεί με την αποκοπή του μερίσματος. Σχεδόν 4% οι απώλειες για την ΔΕΗ, στα 2,7 ευρώ, μικρότερες στα ΕΛΠΕ με τη νέα διοίκηση υπό τον κ. Ι. Παπαθανασίου στην θέση του προέδρου να συνεδριάζει στις 7 Αυγούστου. Κέρδη πάνω από 3% για την Motor Oil, με κλείσιμο στα 23 ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ